SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

350.000-en élnek hazánkban, mégis láthatatlanok: az egyedülálló szülők

Németh Noémi [cikkei] - 2017-09-28
Milyen segítségre számíthat ma egy gyermekét egyedül nevelő anya vagy apa? Nagy Annával, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.
350.000-en élnek hazánkban, mégis láthatatlanok: az egyedülálló szülők

350.000 család. Fél millió gyermek. 310.000 egyedülálló anya és 40.000 gyermekét egyedül nevelő apa. Számuk napról-napra növekszik, a közvélemény azonban még mindig hajlamos elítélni őket, megnehezítve ezzel amúgy sem könnyű életüket.

"Az egyedülálló anyákról ugyanis - egy-egy cikknyi általánosságon felül - nem szokás beszélni. Kicsit olyanok vagyunk, mint a rossz lány a családban, akiről mindenki tudja, hogy ott van, de inkább eldugják, mint a csorba tányért a vendégek elől." - írja az alapítvány alapítója, Nagy Anna az Egyedülálló Szülők Könyve c. írásában.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 12 éve küzd azért, hogy eloszlassa a kialakult tévhiteket az egyedülálló szülőkről, aktív és egymást támogató közösséget hozzon létre, valamint segítséget nyújtson az érintetteknek - ott, ahol csak szükségük van rá.


Az egyedülálló szülők gondjai

Egy tavaszi, ezer fő bevonásával készült hazai kutatás során kiderült, hogy a magukra maradt szülők túlnyomó többsége a magánytól és elszigeteltségtől szenved a leginkább. Egy család széthullása hatalmas krízishelyzet, melyből úgy érezheti a szülő, hogy nincs kiút. A legfontosabb tehát a lelki segélynyújtás - csak így érhető el az, hogy egészséges gyermekek nevelkedjenek az egyszülős családokban is. Az elszigetelődés mellett más súlyos gondok is nyomasztják a magukra maradtakat, többek között a(z):

  • anyagi gondok
  • gyerekkel kapcsolatos ügyek
  • munkahelyi problémák
  • mindennapi logisztika
  • másik szülővel való kapcsolattartás
  • információhiány
  • lakhatási problémák
  • egészségügyi problémák.

Egy láthatatlan csoportról van szó, akikről nem igazán szoktunk beszélni és sosem kerülnek előtérbe. Ezen szeretne változtatni az alapítvány, hisz ezek a szülők csak akkor kaphatnak érdemi segítséget, ha tudjuk, mire van szükségük.


Miben segít az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány?

Abban, amiben csak lehetséges. Az egyedülálló szülők ingyenesen vehetik igénybe a pszichológusi vagy ügyvédi tanácsadást, mediáción vehetnek részt, segítséget kaphatnak a gyermekfelügyeletben, jelképes összegért táboroztathatják a gyermekeiket - idén nyáron 150 gyermek nyaralt a segítségükkel 3.000 Ft ellenében -, egyszülős közösségekhez csatlakozhatnak, játékokat, ruhákat, tanszereket csereberélhetnek más szülőkkel, de akár társat is találhatnak. Honlapjukon, az Egyszülő.hu-n hasznos cikkeket olvashatnak és ezen a felületen kérhetnek segítséget is.

Készülőben van sok más mellett egy egészségmegőrző kampány is: kiderült ugyanis, hogy az egyedülálló szülők egészsége rosszabb állapotú az átlaghoz képest. Ennek oka lehet a nagymértékű stressz, a sokkal kevesebb idő, amit magukra fordíthatnak, de akár a kevesebb pénz is, amiből gazdálkodhatnak más családokhoz képest. A szervezők fontosnak tartják az egészséges táplálkozásra tanító és buzdító kampányt, mivel ez az egyedülálló szülők esetében különösen fontos téma: az érintettek legnagyobb félelme ugyanis, hogy mi lesz a gyermekükkel, ha történik velük valami.

A segítségnyújtás mellett fő céljuk, hogy a magukra maradt emberek egymásra találjanak, és aktív közösségeket alakítsanak ki országszerte. Mint mondják, "nem halat adnak a hozzájuk fordulóknak, hanem megtanítják őket halászni": azon dolgoznak, hogy az egyedülálló szülők képessé váljanak arra, hogy legyőzzék az előttük álló akadályokat.


Nagy dolog készülődik: hamarosan megnyitja kapuit az Egyszülős Központ

Az alapítvány előtt 12 évnyi kemény munka után végre hatalmas lehetőségek nyíltak meg: 500 millió Ft-os állami támogatáshoz jutottak, melyből létrejöhet az első olyan, egyedülálló szülőket támogató központ, melyhez hasonló intézmény még külföldön sem nyílt ezidáig.

Az Egyszülős Központ január közepén nyitja meg kapuit a belvárosban, 650 m²-es területen és gyönyörű lesz - meséli izgatottan Nagy Anna.

A központban egy helyen lesznek elérhetőek az eddigi szolgáltatások: pszichológiai és jogi tanácsadás, előadások, rendezvények és nagy találkozások helyszínévé fog válni az épület, ruhaosztásra és gyermekfelügyeletre is lesz lehetőség - de ha egy "egyszülő" éppen az álláskeresésben szorul segítségre, bármikor bemehet és internetezhet, önéletrajzot írhat, scannelhet, ha erre máshol nincs lehetősége: a segítségnyújtás még az eddiginél is szélesebb körű lesz a központban.

A szolgáltatások az első másfél-két évben ingyenesek lesznek, ahhoz azonban, hogy a központot a jövőben is fenntarthassák, nagy szükség van szponzorokra, támogatókra.

A pénzbeli támogatás mellett bármilyen felajánlást haszonsítani tudnak: önkéntesek segíthetnek a szervezésben, ruhaosztásban, a gyermekfelügyeletben (ezt csak szakértői papír mellett), és még sok másban.

"Köszöntelek a klubban! Mielőtt kényelembe helyeznéd magad, azért szólok: szokatlan klub ez, ahova ritkán szoktak maguktól beiratkozni az emberek. Általában valaki más íratja be őket. Például a nagy Ő. Vagy a valamikori nagy Ő. Esetleg az egyik nagy Ő. De ha már egyszer itt vagy és úgy döntöttél - vagy úgy döntöttek helyetted -, hogy belépsz, nézzük meg együtt, hogy mit lehet kihozni a helyzetből. Ahogy az amerikaiak mondják: ha már az élet citromot adott, nézzük meg, hogyan csinálhatunk belőle limonádét."

/Nagy Anna: Egyedülálló Szülők Könyve/


Kedves egyedülálló szülők! Bár a közvéleménykutatás során kiderült, hogy a legnagyobb gondunk a magány és elszigeteltség, eddig sem voltunk egyedül - sajnos nagyon is sokan vagyunk. Csak nem ismerjük fel egymást. Ahogy Nagy Anna rátapintott a lényegre: a nagy szegénységben élő, magára maradt, 8 gyermekes anyának eszébe sem jut, hogy hasonló cipőben jár, mint a mellette elsétáló elegáns, budai kisgyerekes anyuka, akinek a múlt héten halt meg a férje. A hamarosan megnyíló központ nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy megismerkedjünk a sorstársainkkal, segítsük egymást, vagy lelki támogatást kérjünk, amikor úgy érezzük, összeomlott az életünk.

Egy család felbomlása annak, aki még nem élte át, elképzelhetetlen veszteség és fájdalom - hatalmas szükség van hát az alapítvány munkájára és arra, hogy legyen valaki, aki felkarolja az összeomlott szülőket. Csak így nevelhetünk egészséges gyerekeket, ez pedig a fő cél.

Ha téged nem is érint a probléma, annyit megtehetsz, hogy nem nézed le ezeket a szülőket, mondván, "na, még erre se volt képes, hogy megtartsa a házasságát", a csonka család kifejezést pedig egyenesen törölni kellene a köznyelvből. Így is lehet teljes és egészséges egy család, ha megkapja azt a speciális segítséget, amire szüksége van.
Ne sétálj el az egyedülálló szülők mellett és halld meg a hangjukat - segítsd őket, ha tudod, vagy támogasd az Egyszülők Alapítványt valamilyen formában! Az egy szülős családokban az a közös pont, hogy szinte mindegyik normális, átlagos családként indult. Az elválás nem feltétlen a magára maradt szülő hibája vagy döntése - bárki hasonló cipőben találhatja magát egy nap, így alaposabban át kellene gondolni a dolgot, mielőtt elítélünk valakit azért, mert egyedül neveli a gyermekét.

Kép: StockSnap / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja