SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen vállalkozásba kezdhet a nő?

Vágó László [cikkei] - 2010-11-04
Vannak tevékenységek, melyeket inkább női vállalkozók végezhetnek? Nem baj, ha az üzletasszony "férfias" szakmát űz, csak igyekezzen megőrizni nőiességét és ne akarjon hasonlítani férfi szakmabeli kollégákra.
Milyen vállalkozásba kezdhet a nő?

Korábbi cikkeimben igyekeztem megmutatni, hogy szerintem mi a különbség a nő és férfi vállalkozói viselkedés között. Aki nem emlékszik rá, vagy nem olvasta smiley keresse a CsaládiNet portálon vagy a Vállalkozói Túlélő Portálon™ (www.vtp.hu).
Most arról szeretném Önnel megosztatni gondolataimat, hogy meg lehet-e különböztetni a vállalkozásban a női és férfi szakmákat, tevékenységeket.


Az elején engedjen meg két kérdést.
A) Álmodozott már arról, hogy vállalkozásba kezd?
B) A megálmodott tevékenység a társadalmi szemlélet szerint nőies vagy férfias szakma?

Csukja be a szemét, gondolja végig! Köszönöm!

Vállalkozási ismereteket tanítottam egy szépségipari szakiskola manikür-pedikűr-műköröm építő kurzusán. Amikor első órán beléptem a terembe, meglepetésemre egy fiatalember ült az egyik padban. Nem mutattam ki meglepetésemet, az egész kurzus során nem kérdeztem meg, hogy került ide. Miért döntött egy ilyen „nőies” szakma mellett. Nem akartam zavarba hozni. Egy kicsit én is zavarban voltam a társadalmi sztereotípiák miatt. Aztán eljött a vizsga ideje. A fiatalember a kidolgozott tétellel leült hozzám és elmondta a tétel témáját. Átlagos felelet volt. Ami kicsit zavart, hogy a feleletben szinte semmilyen önálló gondolata nem volt, de azért átment. Megfelelőnek láttam a szituációt, hogy rákérdezzek arra, ami a kezdettől fogva furdalta az oldalamat, vagyis hogy választotta ezt a szakmát. A következőket mondta:


"Mindig azt gondoltam olyan munkát szeretnék, ahol emberekkel kell foglalkoznom és ez ilyen.    
Szívesen vagyok nők társaságában. Igaz ezt a szolgáltatást nemtől függetlenül lehet igénybe venni, de azért inkább a hölgyek az ügyfelek.
Ebben a szakmában dolgozók szinte 100%-a nő, ezért úgy gondoltam, hogy férfiként egy különleges, egyedi szolgáltatást tudok nyújtani. Egy férfi manikűrös annyira meghökkentő, hogy az már fél siker. A többi meg már csak rajtam múlik.
"

Az érveléséről azt gondolom, hogy ez egy jól felépített üzleti ötlet és szerintem bele van kódolva a siker. Ehhez én még az alábbi történetet tenném hozzá.
Blanka tegnap színházban volt a barátjával és előtte elment Balázshoz megcsináltatni a kezét. Blanka nagyon barátságos teremtés. Mindenkihez van pár kedves szava és magáról is szívesen beszél. Így szinte az egész cég tudta, hogy színházba megy este. Másnap, amikor bement munkahelyére, ahol recepciósként dolgozott, szokása szerint mindenkit üdvözölt és mindenkivel váltott pár szót. Közben persze bőszen dolgozott, odaadta  a kulcsokat, adminisztrált, stb... Többen rákérdeztek az estére is. Azonban szinte mindenki észrevette a körmeit, melyet Balázs készített. A dicséretekre nagy lelkesedéssel mesélte, hogy ez egy új technika és látják milyen szép. De ez mind semmi  - mondta Blanka, mert ezt egy fiú csinálta, Balázs. Aki mindamellett, hogy nagyon ügyes még dögösen is néz ki.
Egy ilyen hírverés után képzeljék el mennyi új ügyfél kereste fel manikűrös-, pedikűrös és műkörmös Balázst. Hát ez aztán szájreklám.

A fenti példa alapján teljes bizonyossággal mondhatom, hogy nincsenek csak női és férfi vállalkozási tevékenységek. Esetleg vannak nőiesebb és férfiasabb szakmák!?
Azonban Önt ez ne befolyásolja. Válassza a „szíve csücske” tevékenységet vállalkozása számára. Az a fontos, hogy bármilyen tevékenységet is álmodott meg magának (a cikk elején), higgye el meg tudja csinálni! Ne vegye figyelembe a társadalmi sztereotípiákat. A siker Önben is benne van.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja