SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink 2

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-06
Van egy magyar mondás, miszerint:
"Egy férfinak meg kell kapnia, ami jár neki, különben máshol fogja keresni. Akkor pedig nagyon-nagyon jól kell főzni, hogy legalább a hasánál fogva megtartsuk."
Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink 2

Igaz lehet a mondás mifelénk, ha a bőséges reggelikre - szalonna, sonka, kolbászra - gondolunk. Aztán a kétfogásos tömény ebédekre, amely még nem az utolsó étkezést jelenti, mert jön a vacsora, ami igencsak tápláló pörköltek formájában mond búcsút a napnak, s amely után jól esik a sör, ha nem egy, akkor kettő.

Ez a táplálkozási lánc, amely ránk, magyarokra jellemző. Aztán bizonyos évek múltával jön az orvos, aki azt tanácsolja látva a magas koleszterin szintet, mérve a magas vérnyomást, hogy változtatni kell étkezési szokásainkon. Ekkor álljon talpán az asszony, s a hagyományos gulyás helyett tegyen az asztalra zöldségeket. Nehéz, de mert mi nők vagyunk azok, akik előző cikkemben megszólaló barát szerint: - "A nagy dolgokat másutt döntik el, a kis - hétköznapi - dolgokban pedig ügyesebben mozognak az asszonyok, ösztöneik kevésbé engedik meg, hogy elengedjék magukat, a kis dolgokkal elemésszék magukat, a nagy dolgok oltárán feláldozzák magukat." - egy kis ügyeskedéssel ezt is megoldjuk.
Hogy hogyan lehet mégis zöldágra verekedni egy évezredes szokásban megrögzött társadalomban? Hogy bizonyíthatjuk, hogy a hagyomány bár tisztelendő, ma már az étkezésben nem állja meg a helyét, mert "nem kaszálunk, nem kapálunk, de még fazekas inasnak sem állunk", hanem napközben irodaházakban nyomjuk a széket, este a fotel ölelésében nézzük a televíziót. Szerencsés esetben hétvégeken kiautózunk a telekre egy kis levegőváltoztatásra, na persze, hogy ülve.

A pocak meg egyre nő, a méreg a szervezetünkben halmozódik, a zsírszövet átveszi hatalmát az egészség fölött.
Ekkor kap szerepet a női praktika, amely megtartja a férfit fontos családfő szerepében, de észrevétlen a reggeliző tálon egyre vékonyabb a hús, szalonnaszelet, de egyre változatosabb étkek között lehet választani, s nem mellékes az sem, hogy ez a tál egyre színesebb a sokféle zöldségektől. A látvány megteszi hatását.

Ha ez a tál egyre gyakrabban kerül az asztalunkra, el-elfelejtődnek majd a húsok, kolbászok, s ha helyettük a sajtok, kalóriaszegény felvágottak, halszeletek, és a sok-sok zöldség mellé teljes kiőrlésű fekete kenyér is kerül, már nyert ügyünk van, mert alkalmazkodik az emberi szervezet. Ha már kiürült a sok zsír, kívánni kezdjük a megszokott új ételeket, a rostokat, vitaminokat, mert már nem kell győzködni, megteszi azt az egyre javuló közérzetünk.

Francia zöldségtál recept

Hozzávalók:
2 nagyfej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kg paradicsom
30 dkg paradicsom paprika
1/2 kg padlizsán
1/2 kg cukkini
1 dl olíva olaj
citrom, só, őrölt bors
csipet cukor
1-1 ág tárkony, oregáno, bazsalikom, kakukkfű
2 dl száraz fehérbor
1evk. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A paprikát falatnyi kockára vágjuk. A padlizsánt és cukkinit mosás után szárazra töröljük, héjastul feldaraboljuk és citromlével meglocsoljuk. A meghámozott paradicsomokat negyedekre vágjuk. A hagymákat felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, majd beledobjuk a hagymát, de mielőtt megpirulna, hozzáadjuk a zöldségeket és néhány percig óvatosan kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal, csipet-cukorral, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd felöntjük borral, és lassan, bő félórán keresztül pároljuk. Időnként megkevergetjük, le ne főjön, mert a főzés végére nem sok lé marad alatta.

Tanácsok:
Ez a francia egytálétel fogyasztható melegen önálló ételként, vagy sült hal mellé köretnek, sőt hideg előételként is kínálhatjuk.


Nyers zöldségtál



Hozzávalók:
40 dkg karalábé
40 dkg sárgarépa
8 szál tavaszi hagyma
40 dkg csirkemell-filé
1 evőkanál ételízesítő
fél csokor friss menta
10 dkg tisztított napraforgómag
2 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál tejföl
2 dl natúr joghurt

Elkészítése:
A karalábét, répát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A mellet bedörzsöljük ételízesítővel és borssal. A mentalevelet megmossuk, és apróra vágjuk. Zsiradék nélkül teflon serpenyőben hirtelen megpirítjuk a napraforgómagot, és tányérba borítjuk. Ugyanabba a serpenyőbe a felforrósított olajban megsütjük a húst, majd falatnyi kockákra aprítjuk. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül a mentát és 1 evőkanál napraforgómagot is belekeverünk. A zöldségeket és a húst kis halmokban 4 tányérra rakjuk, középre öntjük az öntetet és megszórjuk a maradék napraforgóval.
(370 Kcal/adag)


Magos zöldségtál

Hozzávalók (4 Személyre):
400-400 g brokkoli, sárgarépa, burgonya
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
250 g gépsonka v. darált hús
1-2 evőkanál búzakorpa
1-2 evőkanál napraforgómag
köménymag
petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
100 g reszelt sajt

Elkészítése:
A tűzálló tálat olívaolajjal kikenjük. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Megpároljuk a zöldségeket, majd a tál aljára lerakjuk a répát és a burgonyát, megszórjuk petrezselyemzölddel, köménymaggal. A gépsonkát apróra vágjuk, adunk hozzá egy tojást, 2 evőkanál zabpelyhet, ugyanennyi pirított napraforgó-magot, 1 evőkanál búzakorpát és az áttört fokhagymát. Ezt a keveréket rásimítjuk a zöldségre. Erre jön a brokkoli, majd a tejszín. 15 percre forró sütőbe tesszük, a végén meghintjük reszelt sajttal.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja