SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így befolyásolják a színek a család hangulatát

Családinet [cikkei] - 2021-08-03
 [X]

A család életében a legfontosabb a nyugodt, békés otthon, ahol a szülők feltöltődhetnek és kipihenhetik a munka fáradalmait. A gyerekek pedig egészségesen fejlődhetnek, játszhatnak. Ezt a nyugalmat számos tényező befolyásolhatja és megzavarhatja. A munkahelyi stresszt ugyan kevésbé tudod befolyásolni, de egy kényelmesen berendezett, harmonikus lakás segít a negatív hatások leküzdésében. Az otthonod harmóniáját pedig legegyszerűbben a színekkel és formákkal befolyásolhatod.
Így befolyásolják a színek a család hangulatát

Hogyan teremts kényelmes és nyugodt otthont?

Az, hogy kinek milyen az ideális lakóhely, változhat az életkortól, a szakmától és természetesen a személyiségtől is. Az otthonod berendezésének leginkább a lakás méretei szabnak határt. Ha kisebb alapterületen kell gazdálkodnod, akkor praktikus kihúzható, összecsukható kanapékat és bútorokat beszerezni. Gyerekszobában is ideális, hiszen így napközben könnyen növelhető a játéktér. Természetesen dolgozószoba vagy dolgozósarok kialakításánál is praktikusak lehetnek a helytakarékos bútorok. Kisgyerekek esetén fokozottan kell ügyelni a bútorok és berendezési tárgyak biztonságossá tételére is.

A kellemes közérzethez fontos az is, hogy a lakásban rend legyen és tisztaság. A zajmentes környezet előfeltétele a nyugodt pihenésnek. A megfelelő hangszigetelés és a jól csukható nyílászárók, de még a zöld szín is segíthet a zajok zavaró hatásának csökkentésében. A kényelmes bútorok mellett a falak színei és színárnyalatai is befolyásolják a lakásban élők közérzetét. Azt, hogy egy szoba milyen színű legyen, a funkciója és a benne lakók életkora határozza meg leginkább.


Milyen színeket használj a lakásban?

A színeket két nagy csoportra oszthatjuk. A hideg színek közé a kék és a zöld árnyalatai tartoznak, míg a meleg színeket a sárga, a piros és a narancs képviselik. Alapvetően a hőérzetet is lehet befolyásolni a színekkel, ezért a sötétebb, hűvösebb lakásba a melegebb tónusú színeket érdemes választani.

A sárga szín nem csak élénkítő hatású, hanem fokozza a kreativitást és a kommunikációra is kedvező hatással van. Ezért ideális választás nemcsak nappalikba és étkezőkbe, hanem a dolgozószobába is. Hatását fokozhatod és kiemelheted, ha barna, fekete vagy kék színekkel kombinálod.

A gyerekszobában a fal színe legyen egységes, és kerülni kell a rikító színeket. Főleg akkor, ha sok színes gyerekjáték, párna vagy bútor is helyet kap a kicsik birodalmában. A harsány színkavalkád nyugtalanító hatást kelt főleg a kisbabákban. A kislányok szobája barack vagy halvány rózsaszín legyen, míg a kisfiúk számára inkább a világoskék a megfelelő szín. Iskolás korban is kerülni kell a túlzottan élénk színek és formák használatát a gyerekszobában, hiszen elvonhatja a gyerek figyelmét a tanulásról.

A kék szín nyugtató hatással bír, és még vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak ennek a színnek. Ezért ideális a hálószobai alkalmazásra. A zöld szín szintén nyugtatóan hat, de emellett frissít is, mivel az üde zöld növényekre emlékeztet. Mindkét szín jól mutat a szürke és a kék társaságában is.

Az energetizáló és élénkítő hatású színek közé tartozik a piros és a narancs. Ezek használatával óvatosan kell bánni, hiszen akár feszültséget is ébreszthetnek benned. Ezért csak egy-egy falrész vagy kisebb felület festésére alkalmazd. A fekete mindkét szín esetében jól alkalmazható kiegészítőként. A fehér szín tágítja a teret, emellett tisztaságot, ápoltságot sugall. Azonban a túl sok fehér falfelület és fehérre festett szoba egyhangúságot vált ki az emberből.

A fürdőszoba festék kiválasztásánál a tisztaságot és higiénikusságot kell szem előtt tartani. A kékes-, világoszöldes színárnyalatok hűsítő hatást keltenek, amelyek kellemes hatnak a forró nyári napokon.


A színeken túl

A szobák színén túl számtalan olyan hangulati elem van, amivel barátságosabbá, családiasabbá változtathatod az otthonodat. Különböző lámpákkal, fényforrásokkal hangulatvilágítást hozhatsz létre. A gyerekszobában mindenképpen érdemes egy kis fényerejű fényforrást is elhelyezni. A növények szintén fontos elemei egy otthonnak, de a vidám függönyök vagy a kellemes hangulatú faliképek szintén pozitív hatással lehetnek az egész család közérzetére.

A barátságos otthon kialakítása a színek harmóniájában rejlik. Nem mindegy, hogy milyen színűre fested a hálószobát vagy a dolgozószobát. Érdemes elidőzni a fürdőszoba festék kiválasztásán és a gyerekszoba színeinek megtervezésén is. Egy nehéz nap után igazi feltöltődés, ha egy otthonosan berendezett és kellemes színárnyalatokkal festett lakásban pihenhetsz családod társaságában.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja