A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Homeinfo otthontámogatási kisokos, hogy a rendelkezésre álló pénzkeretből minél többet tudjunk vásárolni

Családinet [cikkei] - 2021-01-13
Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-jétől igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.
Homeinfo otthontámogatási kisokos, hogy a rendelkezésre álló pénzkeretből minél többet tudjunk vásárolni

Pontosan mi számít felújításnak? Vehetek-e a lakásfelújítási támogatásból háztartási gépet, ha igen, milyen feltételekkel? Milyen értékű szakmunkához, mekkora összegről kell számlát csatolni a támogatásból megvásárolt építőanyagokról? Ehhez biztosít kisokosunk útmutatót, és egyben anyagi segítséget is nyújt, hiszen ha élünk a Homeinfo partnerei kedvezményeivel (Homeinfo kedvezmények), így ugyanabból a keretből még többet tudunk majd vásárolni.
 

De milyen feltételekkel kaphatjuk meg az otthonfelújítási támogatást?

Várható, hogy 2021-ben újra lendületet kapnak majd az építkezések, felújítások. A hazai építőanyag gyártók abban bíznak, hogy a piac 2021-ben fokozatosan visszaerősödik a korábbi szintekre, és 2021 második félévétől pozitív tartományba fordulnak az eredmények. A lakásfelújításokat kifejezetten serkenteni fogja a Novák Katalin, a családokért felelős tárcanélküli miniszter által novemberben bejelentett, 2021. január 1-étől igényelhető otthonfelújítási támogatás. Nagy valószínűséggel az otthonfelújításoknál az építőanyagokra és a munkadíjra elvárt számlakötelezettség tisztítani fogja a piacot, melynek révén javulhat a kivitelezői minőség, és jobban érvényesülhetnek a minőségi építőanyagok. A Gazdaságkutató Zrt. arra számít, hogy 2021-ben és 2022-ben akár 120-150 ezer család is igénybe veszi ezt a támogatást. Ugyanakkor jelezték: kockázati tényező, hogy a támogatás áremelkedést generálhat, illetve az is, hogy az építőipari kapacitások elérhetik teljesítőképességük határait.

Fontos tudni, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy meglévő otthonunk bővítésére, felújítására, korszerűsítésére megkapjuk a maximális 3 millió forintos támogatást. Vagyis:

 • Az adott háztartásban éljen legalább egy legfeljebb 25 éves gyermek (a 12. hetétől a magzat is számít).

 • Egy család csak egyszer veheti igénybe a támogatást.

 • Nemcsak házaspárok, élettársak, hanem egyedülállók és elváltak is igényelhetik, amennyiben gyermeket nevelnek.

Hogy mire, hogyan lehet felhasználni az állami támogatást, azt a kormányrendelet tételesen tartalmazza. Mi azokat az információkat emeltük ki, szedtük pontokba, melyek nem olyan magától értetődők, mint hogy az igényelt összegből csak olyan építési tevékenységeket finanszírozhatunk, mint a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje; fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje (ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is); vagy éppen az épület szigetelése.

 • A költségeknek legfeljebb a felét állja az állam, így a 3 millió forintos támogatás felhasználásával, ugyanennyivel kiegészítve, összesen 6 millió forint értékű felújítást végezhetünk el.

 • 100 %-ban, mindent számlával kell igazolni! Az anyagbeszerzést és a munkadíjat is. A két tétel 50-50%-ban számolható el, vagyis másfél millió forinthoz minimum ugyanennyi anyagköltség számlával kell rendelkeznünk.

 • A lakásfelújítási támogatás igénybevehető a CSOK mellé is, ugyanakkor arra figyelni kell, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni.

 • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiségeit (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) is fel lehet újítani.

 • Felújításnak számít a beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

 • A számlákat a felújítás végeztével, 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak, tehát ahhoz, hogy élni tudjunk a támogatással, mindenképpen kell önerővel rendelkeznünk, melynek hiányában áthidaló megoldás lehet a személyi kölcsön.


 

Ezt is jó tudni:
 

A 2021. január 1-jével induló otthonteremtési program keretében:

 • Az újértékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5%-ra csökken.

 • CSOK-kal ingatlant vásárlók visszaigényelhetik az 5%-os áfát.

 • Illetékmentesség jár a CSOK-kal vásárlóknak.

 • Az állam a saját erős építkezésekhez is ötmillió forinttal járul hozzá.

 • A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát az állam ötmillió forintig visszatéríti.

A Homeinfo Kedvezmény Hetek keretében a kormányzati támogatások optimális felhasználásához az építkezők és felújítók 2021-ben első alkalommal, egy helyen több száz lakberendezési termék és építőanyag márka hatalmas kedvezményeiből válogathatnak. Az ajánlatok között ajtó/ablak, bútor, hideg- és melegburkolatok, design termékek, fürdőszobai termékek, konyhabútorok, fűtés, gyerekszoba, kert, klíma, lakberendezési termékek és szolgáltatások, kert, világítás, valamint otthoni wellness termékek találhatók, 10-40%-os kedvezményekkel.
 

A kedvezményes ajánlatok elérése csupán egy kattintás a  https://www.homeinfo.hu/homeinfo-hetek/ weboldalra.
 

Regisztrációt követően, kedvünkre válogathatunk a kedvezményes ajánlatokból!

Olvasd el összefoglaló cikkünket is: Lakásfelújítási támogatás kisokos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja