A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Albérlet szeptembertől? 10 tanács kezdő keresgélőknek

Családinet [cikkei] - 2009-08-07
Felvettek? Kezdődik egy új világ? Szeptembertől másik városban, vagy csak éppen saját erőből startolsz? Szakértőnket kérdeztük a lakások piacáról, s a legfontosabb tanácsokról, amit mindenképp be kell tartani!
Albérlet szeptembertől? 10 tanács kezdő keresgélőknek

Sokan kezdik életüket szeptembertől új helyen. Új egyetemen, főiskolán, vagy éppen új munkahelyen, a korábbi tanulmányok befejezése után. A start csak a kevés szerencsés esetében jár együtt lakás vásárlással. A legtöbben valamilyen albérletet keresnek maguknak. Magyarországon rengeteg a bérletre kínált lakás, ház, így aztán van bőven kínálat. Hogy miért buzdít a szakértő mégis arra, hogy már most, augusztus legelején el kell kezdeni keresni? Mert a valóban jó ajánlatok ilyenkor kelnek el -  a szemfülesek ugyanis már most felébredtek.

A bérlésre kínált ingatlanok bérleti díja a válság és az ingatlan-trendek miatt amúgy sincs magasan, így most a bérlőknek kedvez a piac.
Az új várost érdemes kicsit felfedezni, mielőtt új életet kezdesz ott. Feltérképezni a helyeket, beszélgetni olyanokkal, akik jó helyismerettel rendelkeznek, s tanácsaikat figyelembe venni az albérlet keresésnél. Szakértőnk az egyetemre-főiskolára kerülők számára az alábbi tanácsokat adta.

1. A leggyorsabban az oktatási intézményekhez közeli kicsi, külön bejáratú, 1-2 szobás lakások kelnek el – ezeket általában nem fogod nagyon olcsón megkapni, de ezek a legpraktikusabbak, halberleta be akarsz rendezkedni. Az ilyen lakások pillanatok alatt elkelnek, tehát erre tényleg le kell csapni!

2. Előre döntsd el, hogy egyedül, 1-2 emberrel, vagy nagyobb csapattal akarsz-e együtt lakni. Érdemes a gólya táborokban és ismerősi körben keresni olyan megbízható és ismerős embereket, akikkel közösen bérelhettek lakást. Ha egyedül laksz, nagyon jól fogsz tudni tanulni, ha sokan laktok, inkább a buli-hangulat lesz erős, nem a tanulásra ösztönző légkör. (Ne feledd azért, hogy tanulni mentél!)

3. Ha találsz olyan lakást, ami megfelel, viszont még nincs lakótársad, akkor is érdemes kibérelni, mert biztosan találsz majd néhány napon belül megfelelő lakótársat magadnak. Ez egy kis ideig többe fog kerülni, de megéri kipróbálni.

4. Mindig írjatok szerződést a lakást kiadó emberrel, vagy céggel. Tisztázzatok minden részletet. Csak az aláírt szerződés birtokában foglald el a lakást.

5. Figyelj oda a szerződésre! Ha többen laktok, mindig olyan szerződés legyen, melyben a lakótársak megosztott felelősséggel vannak benne. Az a szerződés, melyben egyik lakóra ruházzák, hogy a többiért is ő feleljen, nem elfogadható, tehát ilyet ne írj alá. Ha a 3. pont szerint elsőként bérelsz, akkor foglald bele a szerződésbe, hogy bérlőtársad lesz, és változtatni fogtok a megállapodáson.

6. A pénzügyi osztozás legyen arányos. Nem mindig a fele-fele a reális, néha a használt négyzetméterek arányában érdemes megosztozni. (Én használom a nagyobbik szobát, tehát többet fizetek) A rezsi fizetésnél viszont ilyesmit nem fontos kikötni, hiszen valószínű, attól még nagyjából ugyanannyi áramot és vizet használtok.

7. A lakótársak is egyezzenek meg egymással, hogyan védik meg saját magánterületüket. Ez nem könnyű, gyakran barátságok mennek rá az efféle összebútorozásra. Jó lehet például, ha mindenki szobája „tabu” ahová csak hívásra megy be a másik, de a konyha közös terep, ott beszélgetünk és élünk társadalmi életet. De bármi más megoldás is elfogadható, ami biztosítja a saját életteret.

8. Válassz olyan lakást, ahol van elegendő bútor, ahol a tárgyak minősége olyan, hogy könnyű lesz ott élni. A túl ócska cuccokkal berendezett lakás nem csak hogy kényelmetlen, de könnyen rád is verik, hogy nálad krepált be a százéves hajdú mosógép. Ha mégis ilyet választasz, előre tisztázzátok a felelősséget.

9. Válassz olyan lakást, ahol nem kell átjárni egymáson. A régi lakásokban gyakori, hogy egymásba nyílnak a helyek. Az ilyen lakás csak végszükség, és sokkal olcsóbb kell hogy legyen,mint a jobb elosztású.

10. Sokat lendít a dolgon, ha készítetek egy „házirendet”, melyet valahol kifüggesztetek. Ebben rögzítsétek a takarítást, mosást, főzést, tanulást és mindent, ami nektek fontos. Előre beszéljétek meg, hogy lehet a lakásba nőt/pasit felvinni, mi olyankor a teendő, ha valakinél vannak. A takarításnál lehet idő alapon beosztani (Hétfőn én, kedden te ..)  de úgy talán szerencsésebb, ha mindenki azt csinálhatja, amit vagy szeret, vagy legkevésbé utál. (Én mosok és vasalok, te mosol fel és takarítasz)

Az új életet kezdés nem könnyű dolog. A saját buktatóit mindenki maga kell hogy megtapasztalja, ám a józan átgondolás sokat segíthet már az elején, nem csak a fiataloknak, de a szülőknek is, akik kísérik a gyermeküket ezen az úton.

Forrás: www.harmonet.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja