SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakóparkok népe

Török Monika [cikkei] - 2004-03-17
1990-ben még 44 ezer lakás épült, majd csökkent az átadott lakások száma, 1999-ben 19 ezerre. Ez a II. világháború utáni mélypont. De 2000-ben 22 ezer, az azt követő esztendőben pedig már közel 28 ezer lakás készült el. És hol a vége még?!
Lakóparkok népe

A lakópark-építési láz már 1995 körül indult, miközben a használt lakások ára alacsonyan maradt. A célközönség a magasabb jövedelműek voltak, a negyven év feletti kétgyermekes családfenntartók, akik szívesen költöztek ki az agglomerációba, Telkibe, Budajenőre vagy például Szentendrére. Nem vonzotta őket a belváros, a zöldbe kívánkoztak, s ebben presztízsszempontok is szerepet játszottak.

Tavaly országos viszonylatban bruttó 145 ezer, Budapesten pedig 175 ezer volt a négyzetméterenkénti lakásépítési átlagköltség, az értékesítési árak viszont ennél - még használt lakások esetében is - jóval magasabbaknak mutatkoztak, a házilagos kivitelezéssel tehát jelentős összegek takaríthatók meg. A kalákás megoldás mégis egyre inkább teret veszít, részben a lakóparkok, s egyéb nagy ingatlanfejlesztések következtében.

A lakáshitel kamatok gyorsan csökkentek (az 1994-95-ben szokásos 25-40 százalékos, ma már uzsorának tűnő kamatok mostanra 5-6 százalékra estek le), a reáljövedelmek dinamikusan nőttek. Megnőtt az emberek hitelfelvételi hajlandósága, mert bízhattak abban, hogy fizetni tudják a törlesztéseket. Mivel 2000 elejétől egészen az idei év tavaszáig az új lakásokra jóval alacsonyabb kamattal lehetett hitelt felvenni, sokan vágtak bele régi lakásuk eladásába és új vásárlásába vagy építésébe.

A kereslet is megváltozott, a vevők zömét egy fiatalabb, 24 és 35 év közötti réteg teszi ki. Jellemző, hogy 18 év alatti fiataloknak lakást vesznek a szüleik. A funkcionálisan jó adottságú, 40-50 négyzetméteres, szolgáltatások közelében lévő, másfél-kétszobás kislakások váltak népszerűvé, azaz a közép-, közép-alsó kategória iránt nőtt meg az igény. Budapesten ezért 15 millió forint körüli árú lakásokat érdemes építeni, hiszen az államilag támogatott 10 millió forintos hitel, s a 60-70 százalékos banki finanszírozás mellett a 4-5 millió forint önrészt mind többen képesek előteremteni.  Előny, ha külön megfizetendő szolgáltatások  - szauna, konditerem - is igénybe vehetők. E fiatalabb célközönség számára az is fontos, hogy kulturális mag, egyetemek, színházak közelében éljenek. A zöld területet ma már a város belső részein is elvárják a vásárlók.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja