A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakóparkok népe

Török Monika - 2004-03-17
1990-ben még 44 ezer lakás épült, majd csökkent az átadott lakások száma, 1999-ben 19 ezerre. Ez a II. világháború utáni mélypont. De 2000-ben 22 ezer, az azt követő esztendőben pedig már közel 28 ezer lakás készült el. És hol a vége még?!
Lakóparkok népe

A lakópark-építési láz már 1995 körül indult, miközben a használt lakások ára alacsonyan maradt. A célközönség a magasabb jövedelműek voltak, a negyven év feletti kétgyermekes családfenntartók, akik szívesen költöztek ki az agglomerációba, Telkibe, Budajenőre vagy például Szentendrére. Nem vonzotta őket a belváros, a zöldbe kívánkoztak, s ebben presztízsszempontok is szerepet játszottak.

Tavaly országos viszonylatban bruttó 145 ezer, Budapesten pedig 175 ezer volt a négyzetméterenkénti lakásépítési átlagköltség, az értékesítési árak viszont ennél - még használt lakások esetében is - jóval magasabbaknak mutatkoztak, a házilagos kivitelezéssel tehát jelentős összegek takaríthatók meg. A kalákás megoldás mégis egyre inkább teret veszít, részben a lakóparkok, s egyéb nagy ingatlanfejlesztések következtében.

A lakáshitel kamatok gyorsan csökkentek (az 1994-95-ben szokásos 25-40 százalékos, ma már uzsorának tűnő kamatok mostanra 5-6 százalékra estek le), a reáljövedelmek dinamikusan nőttek. Megnőtt az emberek hitelfelvételi hajlandósága, mert bízhattak abban, hogy fizetni tudják a törlesztéseket. Mivel 2000 elejétől egészen az idei év tavaszáig az új lakásokra jóval alacsonyabb kamattal lehetett hitelt felvenni, sokan vágtak bele régi lakásuk eladásába és új vásárlásába vagy építésébe.

A kereslet is megváltozott, a vevők zömét egy fiatalabb, 24 és 35 év közötti réteg teszi ki. Jellemző, hogy 18 év alatti fiataloknak lakást vesznek a szüleik. A funkcionálisan jó adottságú, 40-50 négyzetméteres, szolgáltatások közelében lévő, másfél-kétszobás kislakások váltak népszerűvé, azaz a közép-, közép-alsó kategória iránt nőtt meg az igény. Budapesten ezért 15 millió forint körüli árú lakásokat érdemes építeni, hiszen az államilag támogatott 10 millió forintos hitel, s a 60-70 százalékos banki finanszírozás mellett a 4-5 millió forint önrészt mind többen képesek előteremteni.  Előny, ha külön megfizetendő szolgáltatások  - szauna, konditerem - is igénybe vehetők. E fiatalabb célközönség számára az is fontos, hogy kulturális mag, egyetemek, színházak közelében éljenek. A zöld területet ma már a város belső részein is elvárják a vásárlók.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja