SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Négy tipp, hogy elég fény legyen a gyerekszobában

Családinet [cikkei] - 2022-11-19
 [X]

A gyermekvállalással nem csupán a testi-lelki gondoskodás időszaka kezdődik meg, hanem annak az igénye is, hogy minél megfelelőbb környezetet alakítsunk ki a kicsi számára. Talán nem gondolnánk, de a gondoskodásnak egy lényeges eleme a megfelelő fényviszonyok átgondolása, megteremtése, hiszen ez nemcsak a barátságos gyerekszoba, de az egészség egyik fő összetevője is.
Négy tipp, hogy elég fény legyen a gyerekszobában

A jó megvilágítás, a megfelelő természetes fény nem csupán iskolás kortól fontos, amikor már a leckeírás is előkerül a napi teendők között. Az egészen picik számára is létfontosságú, hogy egészséges mértékű fényben nézegessék a mesekönyveket, építkezzenek a legóval, vagy épp színezzék ki a kedvenc kifestőjüket. Szerencsére ma már mind az ablakok, mind a lámpák tekintetében nagy a választék a szülők számára, hogy a lehető legjobbat találják meg a gyerekszobákba.

Talán nem is sejtjük, de a szemünk egészsége, a látásunk minősége mellett a közérzetünkre is nagy hatással van a fény minősége és mennyisége. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb jól érezni magunkat tavasszal és nyáron, mint a sötét hónapokban! A modern technikának köszönhetően ma már otthonunk belterében is meg tudjuk idézni a természeteshez minél inkább hasonlító fényviszonyokat.

Négy tipp, hogy elég fényt kapjon a gyermek

Ha építkezünk vagy felújítunk, érdemes a tervezővel egyeztetni már a legelején arról, hogy minél több természetes fényt szeretnénk a házban, lakásban. Amennyiben kész falakat és elosztást kaptunk, akkor sem kell szomorkodnunk: apró praktikákkal, sok-sok tudatossággal, részletes tervezéssel tökéletesíthetőek a fényviszonyok. Nézzük, mi segíthet!

Függönyök, redőnyök

A szobában nem csupán az ablakok elhelyezkedése, mérete, de az árnyékolás mértéke is fontos szempont. A gyerekszobába számos típusú textil közül válogathatunk, amelyek amellett, hogy színesek, mintásak, mégis átengedik a fényt, áttetszőek, viszont megakadályozzák az utcáról való belátást. A gyerekszobába emellett érdemes sötétítő függönyök helyett jó minőségű redőnyöket választani, hiszen így a napközbeni alváshoz elég sötétet, a játékhoz pedig elég világos teret biztosíthatunk.

Megfelelő tetőablak

Ki ne vágyna gyerekként, kiskamaszként vagy a tinédzseréveiben egy igazi kuckóra, ahol egyedül lehet, elmerülhet a saját világában? Sok gyerekszoba kap helyet a tetőtérben, éppen amiatt, mert egyszerre praktikus, otthonos és biztosítja az elvonulásra való lehetőséget.

A megfelelő fényviszonyok kialakítása viszont különösen nehéz lehet egy hasonló térben, azonban szerencsére ma már erre is találhatunk hatékony megoldásokat.  A roto tetőablakok például hétféle külön üvegezéssel választhatóak, más-más napfényáteresztő képességgel. A számunkra legmegfelelőbb típust pedig kiszámolhatjuk egy kalkulátorban a tető hajlásszöge, a tájolás, valamint a szoba típusa alapján. A megfelelő tetőablak amellett, hogy segít a természetes fényviszonyokhoz hasonló feltételeket teremteni a padlástér helyiségeiben, a hatékony szigetelés szempontjából is rendkívül fontos.

Jó minőségű, jól funkcionáló lámpák

Amikor végre megvan minden bútor, tárolódoboz, díszpárna és ágynemű, talán hátradőlnénk, hiszen a világítás sokszor mellőzött kérdéskör a gyerekek birodalmának kialakításakor. Pedig a gyerekszobánál kevesebb multifunkcionális helyiség létezik: felszabadult játék, elmélyedt munka, csendes pihenés, hatalmas társaspartik – mindennek egyaránt helyszíne lehet.

Az első és legfontosabb tehát, hogy mindenképp tervezzünk mennyezetre szerelhető lámpát az általános világítás céljából, illetve kislámpákat a konkrét tevékenységekhez: például az íróasztal mellé, vagy az ágy fölötti fal felületre. Ezekből keressünk olyat, amely esetében nem csupán a lámpatest szöge, de a fényerősség is állítható. Ha kis helyiséggel van dolgunk, a padlóba süllyesztett lámpák függőleges fényével növelhetjük a térérzetet.

LED-es égők, megfelelő fényű izzók

A természetes fény mellett egy házbelsőben többféle fénnyel játszhatunk, ezek más és más jellemzőkkel bírnak. A hideg fehér fény élénkítő hatású és elősegíti a minél jobb koncentrációt. A közepes fehér fény a természetes fény legjobb helyettesítője napközben, míg a meleg fényű izzókat ott érdemes alkalmazni, ahol éjszaka szükséges a világítás. Utóbbi ugyanis sötétben kellemesebb, relaxálóbb hatású a szem számára. Az íróasztalnál tehát használjunk hideg fehér fényt, az ágy mellett pedig ennek meleg változatát. Bár a LED-izzók drágábbnak tűnhetnek, élettartamuk és minőségük jóval magasabb, emellett nincs bemelegedési idejük: azaz, ha felkapcsoljuk a villanyt, azonnal teljes fényárammal működnek.

A jó fényviszony fél egészség

Természetesen a megfelelő fényviszonyok kialakítása szemünk egészsége, látásunk épsége miatt különösen lényeges. A látásromláshoz a genetikai tényezők mellett nagyban hozzájárulhat, ha a gyermeknek félhomályban, szemének káros fényerősség mellett kell végeznie a napi tevékenységét. Amellett persze, hogy gondosan megtervezzük a világítást, igyekezzünk elegendő természetes fényt biztosítani otthonunkban és azon belül a gyerekszobában. A minél több, nagyobb üvegfelülettel, vagy roto tetőablakokkal jól járhatunk, hiszen a természetes ultraibolyasugárzás a legmegfelelőbb feltétel a szem számára, illetve a legjobban eső környezet a léleknek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja