A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi várható az albérletpiacon a covid-válság után?

Családinet [cikkei] - 2021-08-19
A tavalyi évet felforgató koronavírus-járvány legnagyobb vesztese kétségkívül a hazai albérletpiac volt. 2020-ban a pandémia alatt a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért, így rekordszámú kiadó ingatlan került a piacra, a kereslet pedig egyre csak fogyott. Az árak mélypontra süllyedtek, az első hullám alatt 6%-ot zuhantak a fővárosi bérleti díjak. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál a járvány utáni albérletpiaci helyzetet, valamint a kiadó lakáspiac jövőjét vizsgálta meg.
Mi várható az albérletpiacon a covid-válság után?

Albérletpiac a covid-válság után

A covid-válság erőteljesen és negatívan érintette a hazai albérletpiacot. A fővárosi bérleti díjak a két évvel ezelőtti mélypontra süllyedtek, mivel mind a rövid – jellemzően turisztikai célú –, mind a hosszú távú albérletek iránti kereslet visszaesett. A piacon rekordszámúra nőtt a kiadó ingatlanok száma, hiszen nagyon sok lakástulajdonos kénytelen volt a hosszú távú lakáskiadást választani a 2020-as turisztikai szezon elmaradása miatt. Másrészt a felsőoktatásban tanuló hallgatók zöme hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig bérelt lakásokat, csupán egy részük igyekezett az albérletet – kompromisszumok árán – fenntartani.

Emellett a munkaerőpiaci viszonyok sem kedveztek egyik félnek sem. A bérlők nagy részét érintő munkahelyi nehézségek miatt a lakástulajdonosok jelentős bevételtől estek el, mégis igyekeztek megtartani bérlőiket. A kereslet visszaesésének és a kínálat rekordszintű bővülésének hatására egy évvel ezelőtt már 100 ezer forint alatti bérleményt is lehetett találni a fővárosi albérletpiacon.

A kiadó ingatlanok havi átlagos négyzetméter árának alakulása 2021. január és július között a kiemelt egyetemi városokban (Ft/m2)

 

Akár kétszámjegyű is lehet az áremelkedés az egyetemi városokban

Az elmúlt fél évben jellemzően a bérlők voltak jobb pozícióban, hiszen az eddigi évekhez mérten jelentősen olcsóbban lehetett kiadó lakáshoz jutni. Azonban szakemberek szerint szeptemberben jelenléti oktatás veszi kezdetét. Ez a felsőoktatásra is vonatkozik, ám az őszi hónapok nagy bizonytalanságot tartogathatnak a bérlők számára.

A fővárosi bérleti díjak január óta 3,8%-kal nőttek, de még jelenleg is a 2018-as szinten vannak. Az átlagos négyzetméterár 3300 forint, aminek értelmében a kisebb lakások akár 100 ezer forint alatti bérleti díj ellenében költözhetők.

A szegedi kiadó lakások esetén az átlagos négyzetméterár 2300 forint. A napfény városában január óta csaknem 17%-kal drágult a bérelhető ingatlanok átlagos négyzetméter ára. Szegeden a kiadó lakások zöme 70 és 85 ezer forint ellenében kerülnek kiadásra.

A legnagyobb vidéki egyetemi városban, Debrecenben jelenleg 2470 forint az átlagos négyzetméterár. Az idén már 9,7%-os az áremelkedés a kiadó ingatlanok esetén, átlagosan 70 és 90 ezer forint között találhatunk már tágas albérletet.

 

Mi várható az ősszel?

A felsőoktatási intézményekben tanuló, lakáskereső diákok miatt augusztusban az egyetemi városokban megindulhat az áremelkedés, de ők még így is kedvezőbb pozícióban lesznek a bérbeadókkal szemben a hatalmas kínálat miatt. Azonban szakemberek szerint rövidtávon már nem jelentkezik jelentős drágulás az albérletpiacon, de nagy valószínűséggel emelkedő négyzetméter árak várhatók az év második felében a járvány alakulásától függően.

Nyitókép: Max Vakhtbovych fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja