SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Váljék egészségére! - a vacsora

Családinet [cikkei] - 2009-10-29
Legyen ez a nap legszebb étkezése!

A vacsora optimális időpontja kb. 17-19 óra közé esik, mert a gyomornak és a beleknek ekkor még elég idejük van a táplálék megemésztésére, mielőtt a szervezet az éjszakai "takarékos" majd "alvási" üzemmódra kapcsolna.
Váljék egészségére! - a vacsora

Tegye le a nap gondjait
Vége a stresszes napnak és a munkát is befejezte. Tehát: engedje el és kényeztesse magát. Lehetőleg ne a konyhapult mellett állva „falatozzon” és a TV-nézés is várathat magára. Esetleg megterítheti az asztalt kedvenc színeiben, vagy felteheti az ünnepi étkészletet is.

Kicsi, de ízletes adagok
Aki keveset eszik napközben, hajlamos rá, hogy esténként nagyobb mennyiségű ételt vegyen magához. Pedig ez nem egészséges, mert a szervezet az este felvett felesleges tápanyagokat nem képes időben feldolgozni. Napközben még mindig megvan az esély rá, hogy mozgással „ledolgozzuk” a felesleges kalóriát.

Estére is érvényes: sok vitamin, legyen ballasztanyag is; kevés szénhidrát, zsiradék. Optimális a párolt zöldség, fogyasztása mérsékelt mennyiségű hús, hal vagy tésztafélék kíséretében ajánlott. Aki nem szeret estére meleg ételt fogyasztani, az vacsorázhat teljes értékű kenyeret kolbásszal, sajttal. Ehhez passzol a friss zöldség és gyümölcs.

Én csak salátát vacsorázom!
Semmi kivetni való sincsen a salátában, ha tésztafélék, rizs, vagy krumpli mellé fogyasztjuk. Salátát vacsorázni önmagában nem érdemes, mert nincs megfelelő tápanyag-tartalma. A salátalevelek méretüknél fogva viszonylag hamar megtöltik a gyomrunkat. (Ugyanez mondható el a többi nyers zöldségről, mint répa, paradicsom, uborka) is. Amilyen gyorsan laktatnak, olyan hamar meg is emésztjük, és akkor megint visszatér az éhség. Hiába fogyasztunk hozzá csirke- vagy pulykamellet, nem eredményez sok változást. A zsiradékszegény, lájtos öntetekkel is ugyanez a helyzet.

Itt az a baj, hogy vagy éhesen fekszünk le, vagy röviddel a vacsorát követően chips, keksz, vagy csokoládé után nyúlunk. Ettől sem jóllakottak, sem elégedettek nem leszünk, mert nem hagy nyugodni minket a rossz lelkiismeretünk. És mindez jogos, mert sem kalóriát nem spóroltunk meg, sem a szervezetünk nem jut elegendő életfontosságú tápanyaghoz. Tudományos kutatások bizonyították, hogy ez az „életmód” hosszú távon koncentrációs nehézségekhez, túlsúlyhoz, anyagcserezavar kialakulásához fog vezetni.

Az a kis éhség elalvás előtt
Ahogy ez már lenni szokott – az édességtől nem fogunk jóllakni. Becsapós, mert átmenetileg megemeli a vércukor szintet, ám a jóllakottság érzése nem tart sokáig, mert hamarosan ismét visszatér az eredeti állapot. Aki jólesőérzéssel a pocakjában szeretne lefeküdni, az elrágcsálhat (pár szem) teljes értékű gabonából készült kekszet, (néhány) aszalt gyümölcsöt, vagy megehet egy pohár joghurtot zabpehellyel. Elűzheti az éhséget reggelig egy szelet vékonyan kent vajas kenyér sajttal is.
 

Vacsoraötletek
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja