SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért elengedhetetlenül fontos a traumák feldolgozása?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2022-08-17
Amikor valakit nagy megrázkódtatás ér, az öngyógyítás sok esetben nem elég, vagy csupán átmenetileg hoz enyhülést. A traumába sajnos bele lehet ragadni. A legnehezebb úgy átélni valamit, ha nem fejezhetjük ki az érzelmeinket.
Miért elengedhetetlenül fontos a traumák feldolgozása?

A trauma egy természetes reakció egy rendkívüli eseményre

A pszichológián belül számos meghatározással találkozhatunk a témával kapcsolatosan. Röviden: a trauma egy a múltban átélt megrázó esemény, amelynek következményeként megbillenhet az egyén testi-lelki egyensúlya. Számos eseménnyel kapcsolatosan elmondható, hogy megrázó vagy túlmutat a hétköznapokon a szokatlanságával.

A trauma legfontosabb pszichés tényezői:

  • A hétköznapi valóságtól való szélsőséges eltérés, amely túlmutat a mindennapi megküzdőképesség szintjén, erős szenvedéssel jár vagy a traumát elszenvedő szemtanúja mások szenvedésének.
  • A bizalom összeomlása a világgal kapcsolatosan.
  • Fenyegetettség és kiszolgáltatottság érzés.
  • Kontrollvesztés, tehetetlenség.
  • A társas kapcsolatok szétesése, az én és a világ kapcsolatának szétesése.

Az, hogy az egyes személyek milyen életeseményt élnek meg traumaként nagyon különböző lehet és nyilván a reziliencia szintek is óriási különbségeket mutathatnak.

Befolyásoló lehet még:

  • Az aktuális pszichés állapot, a személy egyéni érzékenysége az adott problémára: „mi az, ami benyomja azt a bizonyos gombot”.
  • Korábbi negatív tapasztalatok.
  • Van-e a személy körül támogató légkör vagy teljességgel hiányzik.
  • Az egyén hol tart a személyiségfejlődésben.

A traumára adott válaszreakciók között is szélsőségesen nagy különbségek lehetnek. A reakciókat két nagy csoportra bonthatjuk:

  • Érzelmi-pszichológiai tünetek
  • Fiziológiai-szomatikus tünetek

Ezek nyilván összefüggenek egymással. Egy traumára emlékeztető élmény gyakran testi tüneteket generál. Egy a traumát felidéző testérzet is válthat ki érzelmi reakciót, mivel ezek az élmény által összekapcsolódnak.

A testnek és az elmének a traumára adott válasza az extrém megterhelő eseményre, természetesek és a túlélést segítik elő.

A lehetséges érzelmi-pszichológiai reakciók, rövid és hosszú távon

  • sokk, tagadás
  • koncentrációs problémák, zavartság
  • ingerlékenység, szeszélyes hangulatváltozások
  • félelem, szorongás
  • önvád, bűntudat, szégyenérzet
  • elzárkózás a külső kapcsolatoktól
  • reménytelenség, kilátástalanság érzése
  • kínzó emlékek
  • rémálmok a traumatizáló eseménnyel összefüggésben
  • bizonyos eseményekre való emlékezési képtelenség

 

Lehetséges fiziológiai-szomatikus reakciók:

  • álmatlanság, rémálmok,
  • fáradtság,
  • heves szívdobogás,
  • gyengeség, levertség
  • izgatottság,
  • fizikai fájdalmak,
  • izomfeszültség.

 

A traumák terápiájával kapcsolatosan napjainkban széles a választék. A leggyakrabban alkalmazott módszerek:

Pszichológiai elsősegély: azonnali segítséget jelent a nehéz helyzettel való megbirkózásban. Jó eséllyel meg tudjuk előzni a későbbi poszttraumatikus tüneteket. Cél a stabilizálás, a stressz csökkentése és indokolt esetben további szakszerű segítségre való javaslat.

Trauma fókuszú kognitív viselkedésterápia: célja az eseményhez kapcsolódó negatív gondolatok, érzelmek és viselkedés felülírása, ezzel csökkentve a szorongást.

EMDR, azaz szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás: az agyféltekék működését stimulálja, ezzel segítve a traumatikus emlékek feldolgozását.

Pszichodinamikus terápia: lényege, hogy a tudatos és a tudattalan tartalmak összeütközéséből származó feszültséget oldjuk, azzal, hogy a személy megérti azt, hogy a múltja miképpen van hatással a jelenbéli viselkedésére és a választásaira. A traumafeldolgozás eredményeként a töredezett emlékképek feldolgozhatóvá válnak a jelenben.

A csoportterápia: Ez lehet akár pszicho dráma csoport is. A terápia során a páciens hasonló gondokkal küzdő személyekkel együtt kereshet megoldást a problémájára. Az érzés, hogy nincsen egyedül a gondjával, önmagában is támogatja a gyógyulást.

Stresszkezelés: történhet akár tréning formájában is. Elősegíti a feszültségek oldását, a hatékonyabb kommunikációt. Jobban megérthetjük a mások viselkedését.

A legideálisabb kezelési mód megtalálása minden estben a páciens szükségleteihez igazodik. Ezt befolyásolja a személyisége és a megoldásra váró problémái, az őt ért trauma jellege, a tünetek típusa és súlyossága.

Csak a buggyantak mennek pszichológushoz?

Napjainkban eljött rá az idő, hogy elhagyjuk a megbélyegző sztereotípiákat, miszerint csak az elmebetegek járnak pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Másokat megítélni mindig könnyebb, mint a saját problémáinkkal szembenézni. Lehetséges, hogy az ítélkező szorul leginkább segítségre csak nem mer ezzel szembenézni. Ami tény, hogy nem csupán a testi működéseinkre kell figyelmet fordítanunk, a lelkünk ápolását sem hanyagolhatjuk el. A nehézségek rákényszeríthetnek erre, de ezek is minket szolgálnak, mert általuk fejlődhetünk.

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja