SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szelíd motorosok a zaklatások ellen - avagy a jelenlét ereje

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-05-10
Ma, Magyarországon minden negyedik nőt ért már bántalmazás. Bizony előfordul olyan helyzet is, amikor nem az elméletről, a törvényről meg a szabályozásról kell beszélni, és nem a fehér asztal melletti problémafelvetés a feladat, hanem nagyon is gyakorlatias megoldás kell. Mert mondjuk, egy védtelen nőnek menekülnie kell. Mert vissza kell mennie a bántalmazóval közös háztartásba a holmijáért. Mert egy áldozat nem mer egyedül elmenni a bírósági tárgyalásra, és elmondani az igazát. Mert a tanúját megfélemlítették. Mert fél a fizikai túlerőtől. Ilyen egyszerűen.
Szelíd motorosok a zaklatások ellen - avagy a jelenlét ereje

Beszélgetőtársam Tóth Ádám, a Szelíd motorosok a zaklatások ellen nevű civil szervezet „oszlopos” tagja. Mellette én is védettnek érzem magam, nyugodt, mély hangú, derűs személyiség, és nem nevezném cingárnak.

– Ádám, mikor és milyen céllal alakult a ti „baráti társaságotok”?

– Az ötletgazda és az elindító Mihály Zsolt volt, aki egy gyermekkori iskolatársának tartozott azzal, hogy jóvá tegyen egy régi sérelmet. Az indíttatást egy filmrészlet adta, melyben motoros „mozgalmisták” iskolába kísértek egy zaklatásnak kitett diákot valahol Antwerpen-ben. Zsolt ezt a védelmező magatartást szerette volna küldetésének választani. Az indulás első körben egy zárt közösségi csoport létrehozása volt, melyben a terv megmérettetett és követőkre talált. Ma már ezer ember körüli a létszámunk, és azon dolgozunk, hogy az elérhetőségünk az egész országot lefedje, tehát az ország bármelyik részén vállalni tudjunk feladatot.

– Kik és milyen helyzetben kereshetnek titeket?

– Széles a palettája azoknak a helyzeteknek, amiben segíteni tudunk. Jellemzően bántalmazott nők szoktak megkeresni minket, főleg családon belüli erőszak esetén, segítünk nekik tanácsadással, kísértünk már több bántalmazott nőt a bíróságra, rendőrségre, ott voltunk rengeteg menekítésnél, elköltöztetésnél. Olyan is volt már, hogy a kertet elbirtokolni akaró szomszédnak mutattuk meg magunkat.

Szelíd Motorosok logo

Mi a munkamódszeretek? Van valami saját technikátok?

– Minden esetben magunkkal visszük az önuralmunkat. Egyébként a munkamódszerünk lényege: a jelenlét. Egyszerűen és magától értetődően ott vagyunk a bántalmazott emberrel, legyen az nő, vagy férfi, gyermek, vagy idős ember. Szelíd kivitelezésben egyfajta erőt demonstrálunk, kimutatjuk, hogy a kliensünk nem védtelen. A bántalmazó típusú személyiségre ugyanis az a jellemző, hogy áldozatát elszigeteli, a családi és baráti kapcsolataitól eltiltja. A bántalmazott – többnyire nő – így elveszíti a világhoz való kapcsolódási pontjait, és egy idő után már nem tud kitől segítséget kérni. Mi ezt az ördögi kört szakítjuk meg. A közösségi felületünkön keresztül, és a honlapunkon is lehet közvetlenül segítséget kérni tőlünk. Nem kell regisztrálni, adatokat megadni, és nem kapcsolgatnak senkit ide-oda az ügyintézők…

– Mennyi segítségkérés fut be Hozzátok?

– Hetente három-négy. Ezeket a kéréseket mind mérlegeljük, felvesszük a kapcsolatot a segítségkérőkkel, személyesen is beszélünk velük. Ha a kérés megalapozott, a zárt csoportban toborzunk embereket a közösen megbeszélt időpontra. Fontos nekünk, hogy az, akinek segítünk, elkötelezett legyen a helyzete megoldására, lássuk, hogy ő is tett lépéseket, nem csak kívülről vár minden megoldást.

– Ezt mi bizonyítja a számotokra?

– Például a rendőrségi feljelentés. A rendőrségnek sok eszköz van a kezében, és nem igaz, hogy csak akkor tesznek valamit, ha vér folyik. Például kevesen tudják, hogy a kiérkező járőr egy adott helyzetben megelőző távoltartást is elrendelhet, ami időt biztosíthat a bántalmazottnak az elköltözésre. Ha van papír a rendőrségi feljelentésről, az a családsegítő dolgát is megkönnyíti, könnyebb így krízisszállást szerezni. A rendszer egymásra épül, mi csak kitöltünk benne egy rést. A rendőri munkának nyilván szigorú határai vannak, a rendőr például nem kísérheti el a bántalmazott nőt a bíróságra. Nekünk van lehetőségünk erre.

– Kinn a helyszínen ti mit csináltok, hogy kell ezt elképzelni?

– Megérkezünk a motorjainkkal, és ott vagyunk. Nem önbíráskodás ez, nem félemlítünk meg senkit, nem verekszünk, és nem fenyegetődzünk. Tehát még passzív formában sem vagyunk agresszívak, csak beszélgetünk, kávézunk, és nem hagyjuk magára azt, aki segítséget kért. Maga a jelenlétünk a tett. Ilyen körülmények között nincs az a bántalmazó, aki meg merné ütni az áldozatát, ők ugyanis csak a védtelen, elszigetelt emberrel szemben „bátrak”. Volt már olyan, aki emberkedni próbált velünk, de az kimerült a kiabálásban. Mi pedig nem tágítunk, ráérünk.

Szelíd motorosok

Milyen a viszonyotok a rendőrséggel? Azt gondolhatnánk, a rendőrök nagyon is a látókörükben tartják a motoros csoportot.

– Meglepően kevésszer találkozunk velük. Időnként maga a zaklató hívja ki őket azzal, hogy ő megfélemítve érzi magát általunk. A rendőrök azonban azt látják, hogy mi békésen állunk ott, karba tett kézzel, és nem bántunk senkit. És persze a rendőrök is érzik, hogy mindez jó ügy érdekében történik.

Melyik volt a legkedvesebb ügyed?

– Egy hölgyet menekítettünk a négyéves kislányával. Ebben a kislányban az őt ért trauma ellenére olyan báj és vitalitás volt, hogy abból mindannyian tanulhattunk, és tanultunk is. Szeretettel gondolok rájuk vissza azóta is, ma már természetesen biztonságban vannak. Ennek a kislánynak az életszeretetével próbálom nézni a világot én is.

Ti, szelíd motorosok egyébként a hétköznapi életetekben mivel foglalkoztok?

–Teljesen más típusú tevékenységeket folytatunk, mint motorosként, éljük mi is a magunk hétköznapi életét. Én egy lakberendezési cég ügyvezetője vagyok, de van köztünk irodista, fizikai munkás, fogorvos, és rendőr is… Olyan emberek tudnak így találkozni egymással, akiknek erre a civil életükben kevés lehetőségük lenne. És jól érezzük magunkat együtt.

Milyen más tevékenységet végez még a szervezet?

–Gyűjtöttünk már játékot, plüssálatokat kórházban lévő gyerekeknek, egyéb adománygyűjtéseket, és többször rendeztünk motorosnapokat a kisebbek számára. Szeretjük a jó és igaz ügyeket. De a fő tevékenységünk mindig is az marad, hogy védelmet biztosítsunk olyan áldozatoknak, akiknek a félelem az életük meghatározó elemévé vált. Nem hőbörgünk, mi csak a magunk különleges módján, erőszak nélkül a lehetséges erőszakot akadályozzuk meg.

Milyen céljaitok vannak a közeljövőre?

– Szeretnénk a láthatóságunkat fokozni, hogy minden nehéz helyzetbe kerülő ember tudjon rólunk. Tudják azt, hogy mi vagyunk, és hogy nincs olyan vesztes helyzet, amiből ne lehetne kiszabadulni.

Szelíd motorosok

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja