SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rászorulóknak penészes kabátot és vibrátort?

Családinet [cikkei] - 2021-05-13
Sokkoló, hogy egyesek mit értenek adomány és adományozás alatt. A rászorulókat segítő TündérPakk Közhasznú Alapítvány alapítója szinte mindent látott már, de még így is sokszor kiakad a mérce. Avagy mi járhat a fejében annak, aki egy nélkülöző családnak szánt csomagba penészes kabátot, vibrátort, rohadó bakancsot (talpán száraz kutyagumival) vagy koszos, vérfoltos fehérneműt pakol?
Rászorulóknak penészes kabátot és vibrátort?

Ha a tudatos adományozásról beszélünk, a pozitív példák mantrázása sajnos nem elegendő. A kiugró negatív példák említése nélkül – legyenek azok bármennyire is mellbevágók – lehetetlen érzékeltetni, hogy egy közhasznú alapítvány munkatársainak és önkénteseinek mivel kell nap mint nap megbirkózniuk. Életük jelentős részét nélkülözni kénytelen családok támogatásának szentelik, minden idejüket arra fordítják, hogy mosolyt csaljanak az elesettek arcára. Ott és azzal segítenek, ahol és amire csak szükség van.

Azonban most képzeljük el, hogy egy nyitásra váró „szeretetcsomag” nem adományt, hanem valójában hulladékot rejt. Vagy még annál is rosszabbat: penészes kabátot, vibrátort, rohadó bakancsot (talpán száraz kutyagumival) és koszos, vérfoltos fehérneműt. És mindez sajnos többször is megtörtént. Bárcsak túloznánk. Ezeket a csomagokat ráadásul egy olyan civilszervezetnek kell saját költségen szortíroznia, kezelnie, tárolnia és elszállíttatnia, amely minden felajánlott forintot ennél csak jobban tudna felhasználni, és csupán egy alig 40 négyzetméteres raktárhelyiségben, limitált ideig tudja tárolni az adományokat.

„Hajmeresztő, hogy sokan úgy gondolják, jót tesznek, míg tulajdonképpen emberszámba sem veszik a rászorulókat. Az adományozás nem lomtalanítás, a jótékonysági szervezet pedig nem hulladéklerakó! Még akkor sem, ha használt holmit adományozunk. Úgy látjuk, hogy empátia és józan ész területén is van még hova fejlődni, és ennek addig is a rászorulók isszák meg a levét”hangsúlyozta Szomolányi Tímea, a TündérPakk Közhasznú Alapítvány alapítója.


A legfrissebb KSH-adatok szerint Magyarországon 31.238 egyedülálló nő és 3.552 egyedülálló férfi nevel 3 vagy még annál is több gyereket1. A koronavírus a magyar társadalom számos egyéb rétegei mellett a rászoruló egyszülős családokat is minden eddiginél kilátástalanabb helyzetbe sorolta, ezért a TündérPakk Közhasznú Alapítvány is komolyabb figyelmet fordít a támogatásukra és a figyelemfelhívásra.

„Június 1-jéig tart az országos jótékonysági akciónk, amely során szállítási költség nélkül, érintkezésmentesen, csomagautomatákban lehet feladni a rászoruló egyszülős családoknak összeállított Jótett Csomagokat. Az akciót kezdeményező vállalati partnerünkkel alaposan összefoglaltuk a helyes adományozással és a csomagok tartalmával kapcsolatos tudnivalókat is, hogy véletlenül se történhessen meg az a borzalom, amivel nekünk többször is szembesülnünk kellett. Szívből remélem, hogy sok helyesen összeállított csomagot szortírozhatunk június első felében” – tette hozzá Szomolányi Tímea.

1 Forrás: KSH Mikrocenzus 2016

Nyitókép (illusztráció): Julia M Cameron fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja