SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mediterrán Makaróni

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-11
Az egyik legkedveltebb ételek egyike. Ezt a mediterrán konyharemeket, sajnos sokan különféle porokkal és kész mártásokkal készítik el, pedig a saját készítésű szószhoz nincs fogható.

Az elkészítése nem nehezebb és nem is vesz el sokkal több időt, mint a konyhakész mártásokkal és porokkal készült változata. Nem beszélve arról, hogy a természetes hozzávalóknak köszönhetően nem tartalmaz káros színező és tartósító szereket sem. Vitaminokat viszont annál inkább.

Hozzávalók kb. 5-6 személyre:

  • 1 kg darált hús (sertés, csirke, pulyka stb.)
  • 1 csomag makaróni tészta
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 db. Paradicsom
  • 1 db. csemege, vagy pritamin paprika (esetleg mindkettő fele-fele arányban)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 kávéskanál só
  • pici bors
  • 2-3 kávéskanál delikát
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 3 kávéskanál bazsalikom
  • 3 kávéskanál majoranna
  • 3 kávéskanál oregano
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • csipet kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 280 gramm sűrített paradicsom
  • fél liter víz
  • sajt, ketchup tálaláshoz.

mediterranmakaroniElső lépésként, közepes méretű fazékban tegyünk fel vizet főni, majd készítsük elő a hozzávalókat. A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A húst szintén alaposan mossuk meg, majd vegyük ketté. Fél kg húst a szószba főzünk, a másik feléből mediterrán ízesítésű fasírt golyókat készítünk a tetejére. Erről később részletesen beszélünk még.

Amikor a vizünk rotyogni kezd tegyünk bele 2-3 kávéskanál sót, kevés olajat és dobjuk bele a makaróni tésztát. Azt mondják, hogy az igazi tészta akkor jó, ha a külseje puha, de a közepe még ropog. Igazából én is valahogy így szeretem, ezért miután a tészták maguktól a vízbe csúsztak, én már ki is kapcsolom alatta a tűzhelyet és leöntöm a vizet róla. Lefedve még úgy is puhul a forró fazékban.

Most elővehetünk egy nagyobb fazekat és forrósítsunk fel benne kb. 2 evőkanál olajat. Amikor már elég meleg, tegyük bele a hagymákat és pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a cukrot és folytassuk ezt a műveletet még 1 percig. Ezután jöhet bele a többi zöldség szépen, sorban és ezekkel is pirítsuk még 1 percig. A húst tegyük hozzá utoljára és addig süssük, míg a külseje szépen kifehéredik. Ekkor jöhetnek rá a fűszerek. Elsőként a pirospaprikával forgassuk össze, majd öntsük fel fél liter vízzel és ízesítsük a többi fűszerrel is. Mehet a só, a delikát, a kurkuma, a bors és az őrölt kömény. Hagyjuk főni, majd a zöld fűszereket is tegyük hozzá, mielőtt teljesen megfőne (oregano, bazsalikom, majoranna, rozmaring). A végén tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is (2 evőkanálnyit hagyjunk belőle a fasírtba), hagyjuk még egyszer felfőni, majd keverjük össze a tésztával. Húzzuk le a tűzről és fedő alatt hagyjuk még kicsit összepárolódni.



A mediterrán ízesítésű, fűszeres fasírt golyókat csak különleges alkalmakkor teszem a mediterranfasirtmakaróni tetejére, de ha jobban ízlenek, akár az összes húst meglehet csinálni így és csupán a zöldségekből készíteni hozzá a szószt.

A korábban félretett darált húsba, tegyünk két evőkanál sűrített paradicsomot, 2 teáskanál cukrot, 2 kávéskanál bazsalikomot, ugyanennyi oreganót és majorannát, pici őrölt rozmaringot, sót, borsot, delikátot ízlés szerint, kevés chili port és 1 gerezd préselt fokhagymát. Szórjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, hogy formázható legyen és kicsi golyókat készítsünk belőle, amiket szintén zsemlemorzsába forgassunk. Ezután süssük őket olajban pirosra.

Tálaláskor reszeljünk sajtot a makaróni tetejére és erre helyezzünk rá néhány fasírtot. Ketchuppal lecsorgathatjuk ízlés szerint. Aki nem szereti a tésztát összekeverni a szósszal, akár külön is hagyhatja. Tálalásnál így talán jobban is mutat majd a tányéron.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja