A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tökös tészta

Fehér Lívia - 2011-05-05
Ez egy egyszerű, de nagyszerű olasz recept. Tavaszi kedvenc, nagyon hamar kész és most van a zsenge tök szezonja.
Tökös tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • orsó vagy penne száraztészta (durum lisztből készült)
  • 3 db zsenge tök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • reszelt parmezán sajt ízlés szerint
  • só, bors

Egy lábosban felteszünk sós vizet forrni a tésztának. A tököket megmossuk, a végüket levágjuk, hosszában negyedeljük, majd keresztbe fél centisekre felszeleteljük. Egy mély serpenyőbe vagy nagyméretű lábosba beleöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a felszeletelt tököt. Enyhén megsózzuk és közepes lángon sütjük. Időnkét fakanállal megkeverjük, és amikor elkezd lesülni, levesszük a lángot, lefedjük és pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha sok levet ereszt, leveszük a fedőt és hagyjuk elpárologni. Ha viszont túlzottan lesül, akkor hozzá adhatunk egy kis vizet.


A petrezselymet apróra vágjuk és csak a legvégén adjuk a tökhöz, amikor már lezártuk alatta a tüzet. Közben figyeljük a tészta vizét, amikor lobogva forr, beleöntjük a tésztát és a csomagoláson előírtak szerint (8-11 perc) megfőzzük. Ne főzzük túl, maradjon szép „al dente”=ruganyos!

Kétféleképpen tálalhatjuk, attól függően, hogy mennyi az időnk. Gyors változat: beleöntjük a kifőtt tésztát a tökös lábosba, összekeverjük és úgy szedjük ki a tányérokra, a tetejét megszórva parmezánnal. Elegánsabb, ha az üres tésztát szedjük ki előbb a tányérokra, utána a tökös ragut és mindenki ízlés szerint megszórhatja sajttal. Őrölt fekete borsot csak a felnőtteknek szoktam felajánlani, a gyerekeknek általában túl csípős.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja