Ez a bunda nem az a bunda
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-16
A panírozás, vagy magyarul bundázás a legelterjedtebb konyhatechnikai módszer. Bundázhatunk azért, hogy kiadósabb, laktatósabb legyen az étel, de a bunda arra is jó, hogy ne engedje elillanni a zamatokat, hasznos anyagokat.
Nagyon változatosan bundázhatunk, de bármely megoldást választjuk, az aranyszabályt tartsuk be: a sütésre szánt anyagot mindig töröljük szárazra és csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk meg. Így nem ereszt levet, a panírozás sütéskor nem válik le. A bepanírozott darabokat ne rakjuk egymásra, és ne hagyjuk sokáig állni, mert a bundázás elázik, nem lesz ropogós. Magát a műveletet ne sokkal a sütés előtt végezzük, különben a panírréteg puha, nedves lesz, és leválhat. A sütést bőséges, forró zsíradékban, olajban végezzük, minimális alkalommal forgassuk a szeleteket, és ne szúrjuk át a bundát, kiszedéskor papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsír felszívódjék.
Sokféle panírt készthetünk. Például kétszersülttörmelékest, kókuszreszelékest, reszelt sajtosat (kemény, de vigyázzunk, mert a sajt hamar megbarnul, és akkor keserű lesz) zsemlemorzsával összekeverve, szezámmagosat, diósat, mandulásat.
Az angolos panírozáskor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A duplapanírnál a sorrend: felvert tojás, liszt, megint tojás, finom zsemlemorzsa. A bunda nyilván vastagabb lesz, a hús viszont extra szaftos marad. Ha a panírt ízesíteni akarjuk, a felvert tojásba keverhetünk különféle fűszereket. Sokan a párizsias bundát jobban kedvelik, mert nem olyan száraz. Akkor kevés tejjel, sóval felvert tojást liszttel csomómentesen elkeverünk (akkor jó, ha a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál azért folyósabb), ebbe forgatjuk a húsokat. A bundát ízesíthetjük sajttal, illetve különböző fűszerekkel is ekkor is. A párizsi bundához vékonyan vagy vastagon reszelt krumplit is keverhetünk.
Sörös-boros tésztás módszert is választhatunk. Ilyenkor 15 dkg liszthez 1,5 dl sört, illetve bort, 2 tojást, egy evőkanál olajat, és kevés sót teszünk, és csomómentesen összedolgozzuk. Lazább lesz, ha a fehérjéket kemény habbá felverve adjuk hozzá.
Finom, omlós ételt kapunk, ha a baromfihúst, karajt, vagy más fehér húst a klopfolás után egy órára kevés tejbe áztatjuk. Tehetünk bele zúzott fokhagymát. Bolondított lesz a bundázott húsunk, ha panírozás előtt olajos-mustáros-mézes-fűszeres-joghurtos-egyéb pácokkal is átitatjuk. Bármit lehet bundázni, nem csak húsokat, zöldségeket, gombát, halat, sajtot (speciálisat érdemes) sőt gyümölcsöt is (a banán és az ananász isteni csemege így). Van, aki a bodzavirágot, vagy az akác illatos virágát is megeszi íly módon. Csak ne legyenek benne bogarak!
Sokféle panírt készthetünk. Például kétszersülttörmelékest, kókuszreszelékest, reszelt sajtosat (kemény, de vigyázzunk, mert a sajt hamar megbarnul, és akkor keserű lesz) zsemlemorzsával összekeverve, szezámmagosat, diósat, mandulásat.
Az angolos panírozáskor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A duplapanírnál a sorrend: felvert tojás, liszt, megint tojás, finom zsemlemorzsa. A bunda nyilván vastagabb lesz, a hús viszont extra szaftos marad. Ha a panírt ízesíteni akarjuk, a felvert tojásba keverhetünk különféle fűszereket. Sokan a párizsias bundát jobban kedvelik, mert nem olyan száraz. Akkor kevés tejjel, sóval felvert tojást liszttel csomómentesen elkeverünk (akkor jó, ha a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál azért folyósabb), ebbe forgatjuk a húsokat. A bundát ízesíthetjük sajttal, illetve különböző fűszerekkel is ekkor is. A párizsi bundához vékonyan vagy vastagon reszelt krumplit is keverhetünk.
Sörös-boros tésztás módszert is választhatunk. Ilyenkor 15 dkg liszthez 1,5 dl sört, illetve bort, 2 tojást, egy evőkanál olajat, és kevés sót teszünk, és csomómentesen összedolgozzuk. Lazább lesz, ha a fehérjéket kemény habbá felverve adjuk hozzá.
Finom, omlós ételt kapunk, ha a baromfihúst, karajt, vagy más fehér húst a klopfolás után egy órára kevés tejbe áztatjuk. Tehetünk bele zúzott fokhagymát. Bolondított lesz a bundázott húsunk, ha panírozás előtt olajos-mustáros-mézes-fűszeres-joghurtos-egyéb pácokkal is átitatjuk. Bármit lehet bundázni, nem csak húsokat, zöldségeket, gombát, halat, sajtot (speciálisat érdemes) sőt gyümölcsöt is (a banán és az ananász isteni csemege így). Van, aki a bodzavirágot, vagy az akác illatos virágát is megeszi íly módon. Csak ne legyenek benne bogarak!
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Karamellizáljunk bátran!
Következő hír
Adok neked egy akkora (tejfölös) lángost!
LEGOLVASOTTABB
„Anyaként már csak árnyéka vagyok önmagamnak” - Őszinte TikTok-videók arról, hogyan változik meg egy nő a szülés után
Egyre több anya mutatja meg a TikTokon, mennyivel másabb volt az élete - és külseje - a gyerekvállalás előtt. A 30 virális videóval illusztrált trend kendőzetlenül tárja fel: anyának lenni gyönyörű, de sok nő közben elveszíti önmagát.
Meghalt Millena Brandão, a Netflix 11 éves gyerekszínésze
Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 11 éves brazil gyerekszínész, Millena Brandão, aki a Netflix "Sintonia" című sorozatában vált ismertté. A fiatal tehetség halálát szülei jelentették be, akik megosztották a kislány megrázó betegségtörténetét.
Egy rendőrnő hősi tette: saját testével mentett meg egy éhező csecsemőt
Egy argentin rendőrnő, Celeste Ayala, megható példát mutatott emberségből és bátorságból, amikor szolgálat közben saját testével mentett meg egy éhező, elhagyott csecsemőt. Tette az egész világot megindította, és végül egy jól megérdemelt előléptetést is hozott számára.
Ingyenes hétvégével nyit a Lupa
Idén immár 10. alkalommal nyitja meg kapuit az ország legnagyobb, természetes vizű strandja, a Lupa Beach. A május 30-án induló nyitóhétvégén nem kell belépőt fizetni, mi több, pénteken, szombaton és vasárnap is nappali bulikkal és gyermekfoglalkozásokkal melegíthetünk be az idei strandszezonra.
Hihetetlen anyai teljesítmények: a világ legtöbb gyermeket szülő asszonyai
Anyák napja közeledtével különösen érdemes megemlékezni azokról az édesanyákról, akiknek elképesztő anyasága nemcsak családi szinten, de világrekordként is fennmaradt. Kik voltak ők, és hogyan voltak képesek ilyen különleges teljesítményre? Mutatjuk a három legtöbb gyermeket szülő anya történetét.
Közösségi hozzászólások: