Karamellizáljunk bátran!
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-07
A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz.
Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható. De otthon is elkészíthetjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Tápláló fehérjeforrás túróból
Következő hír
Ez a bunda nem az a bunda
LEGOLVASOTTABB
Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata
Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.
Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg
Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.
Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron
Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.
Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért
Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.
Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek
Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont - Prima Medica neurológusa.
Közösségi hozzászólások: