Karamellizáljunk bátran!
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-07
A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz.
Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható. De otthon is elkészíthetjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
Előző hír
Tápláló fehérjeforrás túróból
Következő hír
Ez a bunda nem az a bunda
LEGOLVASOTTABB
Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon
A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.
Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon
Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.
Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben
Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?
Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?
Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt
Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.













Családinet hozzászólások: