A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karamellizáljunk bátran!

Szőke Judit - 2008-07-07
A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz.
Karamellizáljunk bátran!
 Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható. De otthon is elkészíthetjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.


Karamellizálás házilag

Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja