Karamellizáljunk bátran!
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-07
A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz.
Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható. De otthon is elkészíthetjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
A karamell szó eredete a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az angolszász nyelvterületen a karamell jelentése van: karamellizált cukor, édesség, mely karamellizált cukorból, vízből és állati zsírokból (általában vajból) áll.
A karamellt ételek, italok ízesítésére, színezésére is felhasználják, de semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent, leszámítva természetesen a túlzott cukorbevitelt. Klinikai vizsgálatok semmiféle rákkeltő, vagy egyéb hatást nem mutattak ki. Házilag készítve fenségessé teszi a csokoládét, a süteményeket, lehet belőle máz, torta- és gyümölcsbevonat, díszítés-elem, töltelékrész, jó fánkokhoz és az édességekhez általában.
Karamellizálás házilag
Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul. Nagyon sok gyerek szereti a karamelles tejet. Ugyanígy készül, csak amikor lehúzzuk a tűzhelyről, gyorsan tejet öntünk hozzá és alaposan elkeverjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Tápláló fehérjeforrás túróból
Következő hír
Ez a bunda nem az a bunda
LEGOLVASOTTABB
Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL
A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.
Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL
Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.
Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL
A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.
5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat
Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.
Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik
Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.
Közösségi hozzászólások: