A fiatal korban fogyasztott gyorsételek tartós memóriaproblémákat okozhatnak.
A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kutatói patkányokon végzett kísérleteik során megfigyelték, hogy azok az állatok, amelyek serdülőkorukban magas zsírtartalmú és cukros étrendet kaptak, felnőttkorukban is tartós memóriazavarokat mutattak. A kutatás szerint ez az étrend csökkentette az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintjét, amely kulcsszerepet játszik a tanulásban és az emlékezésben.
„Azt látjuk, hogy ha ezek a patkányok fiatalon gyorsételes étrenden élnek, akkor olyan memóriazavarokat szenvednek el, amelyek később sem múlnak el”
– mondta Scott Kanoski, a USC idegtudósa.
Az acetilkolin szerepe az agyműködésben
Az acetilkolin egy olyan neurotranszmitter, amely az agy hippokampusz nevű területén segíti az emlékek kialakulását és a térbeli tájékozódást. A kutatók megfigyelték, hogy a gyorsételes étrenden élő patkányoknál csökkent az acetilkolin szállításáért felelős fehérje szintje, ami rontotta az emlékezőképességüket.
Érdekesség, hogy amikor gyógyszeresen serkentették az acetilkolin felszabadulását a hippokampuszban, az állatok memóriája javult, ami alátámasztja a neurotranszmitter kulcsszerepét az emlékezésben.
A gyorsétel hatása az agy étvágykontrolljára
További kutatások arra utalnak, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása alááshatja az agy étvágykontrollját, és az elhízás megváltoztathatja az agy azon képességét, hogy érzékelje a teltségérzetet és elégedettséget az ételek elfogyasztása után.
Ezek a megállapítások különösen aggasztóak, mivel a nyugati étrendben gyakoriak az ilyen típusú ételek, és még az alkalmi fogyasztásuk is befolyásolhatja a memóriát.
A kutatás részletei
A kutatócsoport 26 és 56 napos koruk között – ami az emberi serdülőkorhoz hasonlítható – magas zsírtartalmú, cukros étrendet adott a patkányoknak. Egy másik csoport ugyanebben az életkorban egészséges táplálékot kapott.
A memóriatesztek során a gyorsételes étrenden élő patkányok nem tudták felismerni az új tárgyakat vagy az ismerős tárgyak helyének változását, míg a kontrollcsoport igen. Ezek a memóriazavarok akkor is fennmaradtak, amikor a gyorsételes csoport 30 napig egészséges étrendre váltott, ami az emberi felnőttkorhoz hasonlítható időszak.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gyorsételes étrendet követő patkányoknál csökkent az acetilkolin szállításáért felelős fehérje szintje a hippokampuszban, ami rontotta az emlékezőképességüket.
Mit jelent ez számunkra?
Bár a kutatás patkányokon történt, az eredmények felvetik a kérdést, hogy az emberi serdülőkorban fogyasztott egészségtelen ételek milyen hosszú távú hatással lehetnek az agyműködésre. A kutatók szerint az acetilkolin szintjének csökkenése hasonló lehet az Alzheimer-kórban megfigyelt változásokhoz, ami aggasztó párhuzam.
„Az acetilkolin jelátvitel segít az események kódolásában és emlékezésében, ami hasonló az emberek 'episodikus memóriájához', amely lehetővé teszi számunkra, hogy emlékezzünk a múlt eseményeire” – magyarázta Anna Hayes, a USC táplálkozáskutatója.
Fiatal korban is fontos az egészséges táplálkozás
A kutatás rávilágít arra, hogy a serdülőkorban fogyasztott egészségtelen ételek hosszú távon károsíthatják az agyműködést, különösen a memóriát. Ezért fontos, hogy már fiatal korban odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, hogy megelőzzük a későbbi kognitív problémákat.
A kutatás részletes eredményei a Brain, Behavior, and Immunity című folyóiratban jelentek meg.
Nyitókép: depositphotos
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)