Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről
Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a jelölésnek tartalmazni kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).
Jó, ha tudjuk...
...hogy a megfelelően jelölt csomagolt élelmiszeren mindig fel van tüntetve a nettó tömeg vagy nettó térfogat.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszerek előállításához felhasznált anyagokat az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében kell feltüntetni az összetevők között.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok egészségre ártalmatlanok.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban, hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az
élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.

Jó, ha tudjuk...
...hogy a kenyereken lévő árucímkén jelöli a gyártó a minőségmegőrzési időt (pl. kedd), amennyiben ilyen jelzés nincs a kenyér csak aznap árusítható.
...hogy a kereskedelemben kapható ún. laktóz-mentes (tejcukormenetes) tejtermékeket a tejcukor-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották, így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.

...hogy nem minden virsli, ami annak látszik, ugyanis amennyiben a gyártó a termékét nem virslinek nevezi, úgy annak minőségi paraméterei sem egyeznek meg a virslitől elvárt érzékszervi tulajdonságokkal.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a gyümölcslevek esetében a „lé" elnevezés minőségi besorolást is jelent. Tápanyagtartalmát tekintve a legértékesebb a gyümölcslé, majd a nektár, végül a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs ital zárja a minőségi rangsort.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az ún. „tasakos" vagy „üveges" félkész-, készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült" akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az arra érzékeny fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az „édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenilalanin forrást tartalmaznak, amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknél.
Jó, ha tudjuk...

Az élelmiszerek csomagolásán olvasható feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. A jelölés egyes részeit kiemelve szeretnénk több hasznos információt adni, amelyek a vásárlást, az élelmiszerek további felhasználását könnyítik meg.
Általános szabály, hogy a Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni. A csomagolt élelmiszerek jelölésénél legalább az alábbi adatokra legyünk figyelemmel, mielőtt megvásárolnánk őket: termék megnevezése, összetevőinek felsorolása, bizonyos összetevőinek vagy összetevő csoportjainak mennyisége, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, minőségmegőrzéshez szükséges tárolási feltételek, nettó tömeg és az egységár.
Bár a fogyasztók tájékoztatása alapkövetelmény, ezt a gyártók nem minden esetben valósítják meg maradéktalanul, ezért azt javasoljuk, hogy vásárláskor azokat az élelmiszereket részesítsék előnybe, amelyek jelölése jól olvashatók és kellő információt tartalmaznak.
Forrás: www.nfh.hu
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Túlélőkalauz parlagfű szezon idejére
LEGOLVASOTTABB
Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne
Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk?
Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.
Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben
Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.
Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben
Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.
Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után
Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.
Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban
Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.
Közösségi hozzászólások: