A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mossál kezet, nem halsz bele!!!

Családinet - 2011-06-06
Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnökének közleménye.
Mossál kezet, nem halsz bele!!!

Ha az élelmiszer-biztonságról van szó, nem létezik uborkaszezon” - mondja aggodalommal Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke, amely éppen a napokban kezdi meg működését. Az Egyesület többek között azért jött létre, hogy széles körben felhívja a magyar lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a hétköznapi higiéniás szokások és azok hiánya miatt alakulnak ki. Az Egyesület létrejöttének egyik apropója a németországi fertőzésjárvány, amely Tóth Krisztina, az Egyesület elnöke szerint - ha sürgősen nem változtatunk a szokásainkon - csak a kezdet.

Tóth Krisztina élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. A Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület ezért széles körű tájékoztatási kampányba kezd azért, hogy megelőzhetőek legyenek a napjainkban zajló uborkapánikhoz hasonló esetek, illetve németországi súlyos járvány.

Tóth Krisztina úgy véli, az ilyen járvány egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen megelőzhető. Mivel a járvány az országhatáron kívülről ered, így amíg a veszély fennáll, érdemes a magyar zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. „Így - amellett, hogy a hazai termelőket támogatjuk - kiküszöbölhető, hogy az újabb és újabb szállítmányok által hazánkba is bejusson a veszélyes kórokozó. Ráadásul a magyar élelmiszerekről kijelenthető, hogy maximálisan biztonságosak, az Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5%-ban fordulnak elő Magyarországon.” - mondja Tóth Krisztina 2010-es adatokra hivatkozva.Ijesztő adat, hogy regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86%-a a háztartásokban történik. A szakember arra is rámutatott, hogy mivel baktériumok szájon át, jellemzően a gyümölcsök, zöldségek felszínére tapadva jutnak be az emberi szervezetbe, rendkívül fontos a rendszeres és az alapos kézmosás. Járványveszély idején nem elég a zöldségeket megmosni, érdemes azokat meg is hámozni. Nem szabad megengedni, hogy az élelmiszerek a ruhánkkal, főleg a cipőnkkel érintkezzenek. „Gyakran látom, ahogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt  élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kényelmesen kialakulhat egy fertőző baktériumflóra.”  - hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.

Az uborkapánikról

A Robert Koch Institute (Németország) adatai alapján már legalább 2500 igazolt vagy gyanús, ecoli baktériummal fertőzött  esetet tartanak nyílván. A betegek közül már legalább 1200 főt kezelnek kórházban, és a járvány következtében Németországban a héten már 17-re emelkedett az áldozatok száma. Szerencsére egyelőre Magyarországon nem jelentettek megbetegedést. A jelenleg tragédiákat kiváltó és pánikhangulatot keltő kórokozó vélhetően két alfaj új mutációja. A Robert Koch Institute nagy erőkkel keresi a jelenleg terjedő mutáns baktérium ellenszerét, de sajnos a kórokozó - egyelőre - nagyon ellenálló. A fertőzés kialakulásának oka még nem definiálható, ám feltételezések szerint fertőzött talajból, vagy a jelentős esőzések miatt kiöntött szennyvízcsatornák tartalmából kerülhetett az ecoli baktérium a zöldségekre.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja