SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megoldások női problémákra

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-08
Számtalan nő küzd különböző problémákkal a menses idején. Néhány apró fortély a problémák megoldására...
Megoldások női problémákra

PMS- csak a tinilányok problémája?

Nagyon sok esetben a PMS, avagy Premenstruális Szindróma okozza a menses idején a problémát. Ennek leggyakorib tünetei a szorongás, depresszió, puffadás, deréktáji fájdalmak, mellfeszülés és vízvisszatartás. A tinédzser kor után szinte kivétel nélkül minden esetben megszűnik a probléma.A PMS ma már eléggé ismert ahhoz, hogy könnyen kezelhető legyen.

Fontos, hogy ilyenkor ne tegyük ki magunkat stresszhelyzeteknek (persze, ha van erre lehetőség), kerüljük a nagyobb só- és cukortartalmú ételeket/italokat, illetve fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és legyen rendszeres a folyadékbevitel. Fontos a rendszeres testmozgás, illetve a koffeintartalmú italok kerülése. Természetesen ezt a sokak számára kellemetlen “diétát” nem fontos egész életünkben betartani, elegendő a havi ciklust megelőző egy-másfél hét, hogy szervezetünket felkészítsük. Ha ezeket az apró jótanácsokat megfogadja valaki, a PMS nem okozhat nagyobb kellemetlenséget.

Rendszeres görcsök, mi okozhatja?

A végtelenségig lehetne sorolni az okokat; candida, fogamzásgátló tabletta szedése, cukorbetegség, fokozott izzadás, szervi elváltozás valamely betegség következtében, stressz... De mit is mond a legtöbb orvos? “Egyes fiatal nők meg sem érzik a változást, mások sajnos öröklik ezt a rossz tulajdonságot, egyesek számára pokol ez az egy hét, lábra sem bírnak állni. Legtöbb esetben az első szülés "megoldja a problémát.” De itt kezdődik az igazi probléma, hiszen gyermeket nem lehet azért vállalni, hogy megoldjunk egy menstruációs problémát, viszont addig is együtt kell élni ezzel a fájdalmas dologgal, ami havonta egyszer ledönt a lábunkról.

Természetesen fontos az életmód, és a lelki állapot, mely nagyban meghatározza fizikai létünket. Ha a szervi elváltozásokat, fertőzéseket kiszűrhetjük a lehetséges okok közül, és a problémát az örökölt hajlam okozza, akkor is léteznek megoldások. A lehetőségek listája, tapasztalatok alapján:

·         A mensest megelőző egy hétben célszerű hanyagolni a fűszeres ételeket.

·         Ha ebben az egy hétben naponta megiszunk egy csésze csalánteát (vértisztító hatású), lényegesen csökkenthetjük az első napokban jelentkező görcsöket.

·         Magától értetődő, hogy nagyobb fájdalmak esetén szükséges a fájdalomcsillapító szedése. Sokszor No-spát, Meristint javasolnak, ami komoly fájdalmaknál nem igazán hatásos. Az Aleve sok nőnek segített már, de természetesen mindenkinek más gyógyszer az “igazi”, s célszerű kikérni ez esetben a gyógyszerész véleményét is.

·         Alhasi fájdalmak esetén hasznos lehet a meleg vizes tömlő, meleg só használata, mely nem rögtön, de mindenképpen csillapítja a fájdalmat.

Egyéb felmerülő problémák

 Előfordulhat hosszabb időn át tartó menstruáció is, leginkább túlsúllyal, vérnyomás problémákkal küszködő nőknél, de sokszor a megváltozott lelkiállapotnak/életmódnak is köszönhető. Ez esetben egy nagyon bevált gyógytea keveréket ajánlanék; keverjünk össze 1 rész csalánt, 1 rész körömvirágot ½ rész fagyönggyel. A mensest megelőző egy héten át igyunk belőle minden nap egy csészével (1 teáskanál gyógynövényt leforrázunk 2,5 dl vízzel). A menstruáció alatt történő fogyasztása sem jár mellékhatással, viszont a keverék erősítheti a vérzés mennyiségét, így ebben az időszakban nem célszerű használni.

A fent említett módszerekkel (leginkább gyógyteákkal) számtalanszor sikerült segítséget nyújtanom más nőknek, de a menses idején jelentkező problémákkal minden esetben nőgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis orvosi vizsgálat nélkül nem zárhatók ki más, komolyabb betegségek, melyek a problémát okozzák.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja