SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bélflóra őre, a probiotikum

Kókai Kata [cikkei] - 2006-08-06
Civilizációs betegségek tucatjával találkozunk, melyek többsége a modern, "művilágnak" köszönhető. Naphosszat e mesterséges falak között dolgozunk, mesterséges élelmiszereket fogyasztunk, s elfelejtettük a természet fontosságát.
A bélflóra őre, a probiotikum

Az egyik legismertebb probléma a candidiázis, melyet szintén a gyógyszerek, a megváltozott életvitel okozhat.. Gyógyításában akad egy nélkülözhetetlen kellék, a probiotikum, mely többek között a bélflóra egészségének helyreállításáért felelős.

A bélflóra jótékony mikroorganizmusokból, alkotó probiotikumokból áll, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését. Legismertebb közöttük a Lactobacillus, mely a női szervezetben különösen fontos szerepet játszik, illetve a Bifidobacterium, de ezek mellett még közel 400 baktériumtörzs él szimbiózisban az emberi szervezettel a béltraktusban.

A bélflóra fontos szerepet kap az olyan táplálékok lebontásában is, melyeket a szervezet nem képes megemészteni. A probiotikumok tehát olyan humánbarát bélbaktériumok, melyek számtalan létfunkciót irányítanak. Szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében, illetve a kórokozók elpusztításában.

Sajnos manapság az antibiotikumok és mesterséges ételek korát éljük. A számtalan vegyszer, mely permetezés során a növényekbe kerül, a rengeteg tartósítószer, szinezékanyag és mesterséges élelmiszeradalék, melyet nap, mint nap fogyasztunk, meg a számtalan különböző, kémiai úton előállított gyógyszer mind-mind támadják, s szépen lassan elpusztítják az emésztéshez nélkülözhetetlen, jótékony bélflórát.

Az egészséges bélflóra nékkülözhetetlen funkciói

A közhittel ellentétben a bélflóra nem egy, az egészséghez nélkülözhetetlen funkciót tölt be:

segíti az emésztést
szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében
itt termelődik az immunanyagok közel 70 %-a
itt termelődik a zsírban oldódó, a véralvadáshoz nélkülözhetetlen K-vitamin több mint fele.
Ha valamely gyógyszer, káros hatású élelmiszer, kemoterápia, radiológiai kezelés, betegség vagy esetleg a stressz megrongálja szerkezetét, s felborítja a kényes egyensúlyt: az puffadáshoz, emésztési problémákhoz vezethet, ennek következménye pedig az állandó fáradtságérzés és levertség lehet. A méreganyagok nem megfelelő távozása miatt a bőrön és más testrészeken is problémák jelentkezhetnek (bőrgyulladás, ekcéma), sőt az ellenálló képesség is jelentősen lecsökkenhet. Az emésztés lassulása kedvez a kórokozóknak is, melyek a karcinogén (rákkeltő) anyagok működésében is szerepet játszanak.

A bélflóra egyensúlyát megzavaró tényezők



Napjainkban azonban egyre több tényező gátolja meg a bélflóra egyensúlyának fenntartását:

a dohányzás
a rendszeres alkoholfogyasztás
a stressz
a környezeti tényezők
a helytelen táplálkozás
antibiotikumok szedése
a kemoterápia
radiológiai kezelések
egyes gyógyszerek
bizonyos betegségek
Ezen tényezők tartós fennállása esetén sajnos a bélflóra kényes egyensúlya felborulhat, s a zavaró és kellemetlen tünetegyüttes fennállásával akár komoly problémákat is okozhatnak a szervezetben. Ilyen esetekben már külső beavatkozásra van szükség: s orvos segítségével probiotikus tejsavbaktériumokkal igyekezhetünk helyreállítani a felborult egyensúlyt.

Prebiotikum, a probiotikumok tápanyagai

Természetesen a probléma megelőzhető, hiszen tudatos táplálkozással, egészséges életmóddal, a stressz kerülésével és prebiotikumok fogyasztásával segíthetjük a bélflóra egyensúlyának kialakulását és megőrzését.

A prebiotikumok olyan nem emészhető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, segítenek az egyensúly megteremtésében. Mindennapos fogyasztásuk azonban nem csak a bélflóra helyreállításában, de az immunrendszer erősítésében is nagy segítséget jelent.

  • Aloe vera
  • Tej
  • Bab
  • Borsó
  • Póréhagyma
  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Articsóka
  • Cikória

Előzzük meg a problémákat, menjünk a betegségek elébe, s tudatos táplálkozással, egészséges életmóddal, a stressz kerülésével őrizzük meg minél hosszabban fittségünket, jó közérzetünket és egészségünket!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja