SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bélflóra, mikrobiom, vagy mikrobióta? A gasztroenterológus válaszol

Családinet [cikkei] - 2023-10-16
Egyre többet hallani, olvasni a bélflóráról, annak szerepéről az egészségben, betegségben, de talán kevesebben látják tisztán, valójában milyen döntő jelentősége van a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összességének a szervezet működésében. Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája a bélflóra, vagyis a mikrobióta, mikrobiom bemutatását vállalta.
Bélflóra, mikrobiom, vagy mikrobióta? A gasztroenterológus válaszol

Nélkülözhetetlen mikróbák tömege: a láthatatlan szerv

A nagyobb felbontású mikroszkópok kifejlesztése az 1900-as évek elején alapjaiban változtatta meg az élővilággal kapcsolatos ismereteket.  Nekik köszönhető a mikrobióta, az emberi szervezet nélkülözhetetlen, szabad szemmel láthatatlan szervének felfedezése is.

A mikrobióta a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összessége, amely az emberi szervezettel kölcsönösen egymásra utaltságban, vagyis szimbiózisban él. Ennek az együttműködésnek a minősége döntő jelentőségű egészségünk szempontjából. Az ide tartozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroszkopikus élőlények részt vesznek a káros környezeti hatások elleni védelemben, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák a betegséget okozó mikroorganizmusok tartós megtelepedését.

Bélflóra, bél-mikrobióta vagy bél-mikrobiom?

A mikrobióta egészség szempontjából legfontosabb része az emésztőrendszerben található. Az utóbbi évtizedekben a tudományos kutatások és az egészségtudatos közvélemény érdeklődésének egyaránt a középpontjába került, és a gyarapodó ismeretek újabb és újabb kérdéseket vetnek fel vele kapcsolatban. Ezt jelzi az elnevezésével kapcsolatos bizonytalanság is: az eredeti bélflóra kifejezés mára nem pontos, mivel a latin „flóra” szó jelentése „növényzet”, és a mikrobióta alkotóelemei nem növények.

- Mikrobióta lenne a pontos meghatározás, de ezt is gyakran felcserélik a mikrobiom névvel, bár ez a mikrobióta genetikai állományára utal. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a bélflóra kifejezést használom, mivel a köznyelvben és gyakran az ismeretterjesztő irodalomban is ezzel találkozunk – mondja Pászthory doktornő.

A bélflóra feladatai

- Az emésztőrendszer kiemelt jelentőségének oka, hogy minden, amit megeszünk-megiszunk, egyszerre jelent táplálékforrást és a szervezet számára idegen anyagot. A bél feladata tehát kettős: biztosítania kell a szervezet sértetlenségét úgy, hogy közben a szükséges tápanyagok emésztéséről és felszívódásáról is gondoskodik. A védekezés és átjárhatóság bonyolult feladata ellátásának első állomása a bélflóra, melyhez a bél saját neuro-endokrin-immun rendszere társul. Fejlődésük és működésük egymással szoros kölcsönhatásban áll – ismerteti dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája

A bélflóra, amellett, hogy az első védelmi vonalat jelenti a kórokozókkal szemben, együttműködik az immunrendszerrel és részt vesz az emésztés folyamatában, az egész szervezet működésére hatással van. Ennek magyarázata anyagcsere-folyamataiban rejlik. Táplálékát a diétás rostok jelentik, amelyeket fermentációval, vagyis oxigén nélkül lebontva számtalan biológiailag aktív anyagot termel:      

  • Rövid láncú zsírsavak (SCFA): ezek szerepe a bélfal-táplálás, a gyulladáscsökkentés, a daganat megelőzés, az anyagcsere és étvágy szabályozása. Ide tartozik a propionsav, amely a jóllakottságot, a máj zsírtermelésének csökkentését, a koleszterinszint csökkentését, és a daganatok elleni védelmet befolyásolja, valamint az acetát, butirát, amelyek az étvágyat csökkentik és az inzulin-érzékenységet növelik.
  • Vitaminok: B-vitamin, K-vitamin, folsav.
  • Triptofán: ez a szerotonin-szintézis alapanyaga.
  • Idegi hírvivők (neurotranszmitterek): szerotonin, GABA, DOPA, ACh,  norepinefrin, hisztamin.
  • Érelmeszesedést fokozó anyagok: cholin, betaine, TMAO (trimetilamin nitrogen oxid).
  • Karcinogének: acetaldehid – vastagbél és májtumorok (etanol lebontásából)  
  • Gázok: napi több liter (hidrogén, metán, kéndioxid, széndioxid)

Mit tehetünk a bélflóra egészségéért?

A már kialakult bélflóra állapotát leginkább az étrend befolyásolja, ugyanakkor az életmód más elemei is hatással vannak rá. A magas rost-tartalmú, nyers zöldségekben, telítetlen zsírsavakban és fermentált ételekben gazdag étrend növeli a sokszínűséget és a hasznos bélbaktériumok arányát. A rendszeres sport, szellemileg aktív életvitel is erősíti a bélflórát, míg a mozgásszegény, inaktív életet élő, tartós stressz-állapotoktól szenvedő emberek bélflórájának összetétele is kedvezőtlenül alakul.

Antibiotikumokat – bélflóra károsító hatásuk miatt is – csak orvosi rendelésre szabad szedni, a táplálékkiegészítők (probiotikumok, szimbiotikumok) tekintetében pedig érdemes szem előtt tartani, hogy nem csodaszerek, egyértelműen kedvező hatás nem feltétlenül várható tőlük. Leginkább a személyre szabott gasztroenterológiai kivizsgálás és iránymutatás, valamint optimális esetben az életmód orvoslás képes javítani a már kialakult betegségeken, állapotokon.  
     
Forrás: Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja