SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„A barátnőm állandóan az én fogkefémet használja, és szerinte ez teljesen rendben van” - de mit mondanak a szakemberek?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-01-09
A régi házasságokban, együttélésekben teljesen "normális", ha a párok egymás törölközőjét, villáját vagy poharát használják akár kérdezés nélkül. Sokaknál az is hétköznapi dolog, hogy közös fogkefét használnak több év (!) után is. Miért nem higiénikus ez? Milyen problémák adódhatnak abból, ha egy fogkefe van a háztartásban?
„A barátnőm állandóan az én fogkefémet használja, és szerinte ez teljesen rendben van” - de mit mondanak a szakemberek?

„Mivel csókolózunk, teljesen normális, ha a fogkeféjét használom”

A The Guardian oldalán jelent meg egy cikk, ahol Dave arról panaszkodik, hogy a barátnője szinte állandóan az ő fogkeféjét használja, amikor nála alszik. Nem hajlandó magának sajátot venni, és többször előfordult már olyan, hogy otthon hagyta azt, amit éppen használt. Dave minden egyes alkalommal megjegyzi, hogy szerinte ez egy rendkívül undorító szokás, de a barátnője azzal érvel, hogy csókolózni is rendszeresen csókolóznak, tulajdonképpen akkor is egymás szájában matatnak a nyelvükkel, de azt a párja mégsem tartja undorítónak.

Lara, a barátnő véleménye szerint ez inkább Dave egojáról szól, mintsem a higiéniáról. A srác már többször vett neki fogkefét, azonban ő ezt rendszeresen hazaviszi, és következő alkalommal, amikor ismét nála alszik, akkor megint az övét használja. Sokat vitáznak ezen, de Lara szerint Dave-nek számtalan olyan szokása van, ami undorítóbb, mint a közös fogkefe használata.
 

Nem csak a szájban lévő bacilusokról szól az egész

Több tanulmány is született már arról, hogy miért nem higiénikus a közös fogkefe használata. 2019-ben a brit Szájegészségügyi Alapítvány és a Philips a Nemzeti Mosoly hónap keretein belül megvizsgálta, hogy vajon hány ember osztja meg valakivel a fokeféjét. A több mint 2000 megkérdezett közül a férfiak azok, akik könnyebben lemondanak a saját fogkeféjükről, ugyanis 33%-uk bárkivel megosztaná a szája higiéniájáért felelős eszközt. A kutatásban résztvevők fiataljai még inkább hajlamosak erre: 55%-uk könnyen lemond a saját fogkeféjéről, a szüleik közül viszont csak 30% mondta azt, hogy odaadná a fogkeféjét másnak is.

Dr. Ben Atkins, a Szájegészségügyi Alapítvány fogorvosa és megbízottja arra figyelmezteti az embereket, hogy inkább vessék el a közös fogkefe gondolatát, hiszen ez számos egészségügyi problémához vezethet.

„Bár kedves gesztusnak tűnhet, ha valaki megosztja velünk a fogkeféjét, valójában ez nem túl jó ötlet. Ha közösen használunk egy fogkefét, számtalan szájüregi fertőzést elkaphatunk. Az teljesen más, ha naponta többször megcsókoljuk a partnerünket, esetleg kölcsönkérjük a villáját vagy a kanalát. Az együttélés még nem indokolja a közös fogkefe használatát” – mondta a doktor.

„Mivel a fogmosás alkalmával mikrosérüléseket okozunk az ínyünkön, nemcsak a szánkban lévő jótékony baktériumok, hanem a szervezetünkben fellelhető és elraktározott sok száz vírus is átkerülhet a partnerünk vérkeringésébe. Bármikor elkaphatjuk mi vagy a partnerünk ilyen módon a közönséges náthát, az ajakherpeszt, de olyan betegségeket is, mint a hepatitis B vagy a HIV” – figyelmeztetett a fogorvos. További eredmények és tanácsok az alábbi oldalon olvashatóak.

A szánkban több olyan bacilus is található, ami nincs ugyan káros hatással a többi emberre, azonban a saját fogkefe használatával könnyen meg lehet szabadulni tőlük. A TikTokon egy magyar lány készített is erről egy videót, itt tudjátok megnézni:
 

@plantprotecting Válasz @babacs0204 részére Külön kérésre elkészítettem 🥰 Szerintem semmi meglepõ nincs benne 🤷‍♀️ Utána a Petri csésze veszélyes hulladék gyûjtõbe megy. #fogmosás #agarlemez #kísérlet #agarplate #microbiology #pusztuljonforyouba #naheló ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

 

Éppen ezért sem érdemes közös fogkefét használnunk senkivel. Nem egy nagy beruházás, így bármikor vehetünk egy újat, ha útra kelünk, vagy éppen ott alszunk egy barátunknál. A fenti kérdésben tehát Dave-vel értünk egyet, de természetesen kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is.

Indexkép: Diana Polekhina képe az Unsplash.com oldalon

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja