A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lassítsa szájápolással az érelmeszesedést!

Családinet [cikkei] - 2014-01-24
Fogmosás, szájápolás és rendszeres fogorvosi vizit - kutatások szerint az fogak és az íny egészségének megőrzése az ereknek is jót tesz. Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa az összefüggésekről beszélt.
Lassítsa szájápolással az érelmeszesedést!

Hivatalos bizonyíték az összefüggésekről

A Kolumbia Egyetem folyt az a kutatás, amelynek eredménye szerint a javuló szájhigiénia – különös tekintettel a fogíny egészségére – lassítja az érelmeszesedés tüneteinek megjelenését. A Journal of the American Heart Association című lapban megjelent cikk szerint azért igazán fontos ez az megállapítás, mert az érelmeszesedés állapota párhuzamos mind a periodontális betegségekkel, mind az íny bakteriális állapotával. A kutatás vezetői szerint most született meg az első hivatalos eredmény, amely ezt bizonyítja.

A tudósok 420 felnőttet vizsgáltak, akik valamennyien az Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology nevű kutatás részesei voltak. Valamennyiüknél - összesen 5008 mintán - feltérképezték a periodontális fertőzések helyzetét. Tizenegy, valóban fogágy-betegségeket okozó baktériumtörzset, és másik hét baktériumtörzset vizsgáltak kontrollként. Az érelmeszesedés és az artériák állapotáról speciális ultrahang segítségével kaptak képet. A hároméves utánkövetéses időszakban bebizonyosodott, hogy ha sikerült javítani a fogágy, az íny egészségét, és csökkenteni a fogágy betegségeit okozó baktériumok számát, az lassította az érelmeszesedés folyamatát. Az összefüggés pedig fordítva is megfigyelhető: a rosszabb szájhigiénia felgyorsította az erek szűkülésének folyamatát.

Az ínygyulladás veszélyes következményei

Az ínygyulladás legvalószínűbb ismert következménye a fogvesztés. Ugyanakkor már az bizonyított, hogy a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás és szív-érrendszer állapota közti összefüggés már régóta vizsgálják. Az már korábban kiderült, hogy a gyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza az érbetegségek, a stroke kockázatát is.

A romlás megelőzhető

Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa szerint bár az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosás, valamint a speciális eszközök, így például a fogköz tisztító kefe, a fogselyem használata. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. A szakember akár orvosi megoldásokkal is visszafordíthatja a már kialakult gyulladást.

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu
Fotó:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja