A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Dobd ki a gumikacsát! Veszélyes baktériumoktól hemzsegnek a fürdőjátékok

Kercsó Dorottya - 2018-04-13
Ha már benned is felébredt a gyanú, hogy a pancsoláskor használt gumikacsából kifolyó koszos folyadék esetleg az egészségre is ártalmas lehet, sajnos igazad van: svájci tudósok megvizsgálták ezeket a játékokat, és félelmetes felfedezésre jutottak.
Dobd ki a gumikacsát! Veszélyes baktériumoktól hemzsegnek a fürdőjátékok

Nem sok olyan kisgyerek van manapság, akinek a kötelező fürdetési kellékei közé ne tartozna néhány műanyag játék - jellemzően valamilyen típusú sárga gumikacsa. A szülők azonban néhány hetes-hónapos használat után riadtan tapasztalhatják, hogy a kacsa hasát megnyomva az alján lévő lyukból sötét, büdös folyadék tör elő.

Sajnos ez a trutyi, amellett, hogy nem túl bizalomgerjesztő, még veszélyes baktériumokat is tartalmaz: többek között a Legionella és a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozókat, amelyek akár kórházi kezelést is igénylő fertőzéseket is okozhatnak.

A Svájci Víztudományi és Technológiai Szövetségi Intézet, az ETH Zürich egyetem és az Illinois-i Egyetem kutató múlt héten publikáltak egy meglehetősen riasztó tanulmányt a Biofilms and Microbiomes című szaklapban. Úgy tapasztalták, hogy egyetlen négyzetcentiméternyi gumikacsa felületén akár 75 milliárd baktérium is megtelepedhet. A csapvíz ugyan nem segíti a növekedésüket, a nem túl jó minőségű műanyag azonban bőséges táptalajt nyújt nekik. Hasonlóan örömmel szaporodnak a testnedvek - izzadtság, vizelet -, sőt még a sampon vagy a szappan hatására is.

A kutatók többféle gumijátékot is megvizsgáltak, de nem volt mindegyiknél akkora a probléma, mint a kacsáknál. "Nagy különbséget találtunk a különböző típusok között. A bajt az okozza, hogy a kacsák olyan anyagból készültek, amely szenet bocsát ki, ez pedig ideális táptalajt nyújt a szaporodásra a baktériumoknak" - magyarázta Lisa Neu mikrobiológus, a kutatás vezetője.

Ezek a baktériumok kis mennyiségben erősítik az immunrendszert, ám a kacsákban a kritikus szintnél jóval több található, így szem-, fül- és bélfertőzéseket okozhatnak. Különösen azok a kicsik vannak veszélyben, akik szeretik az állatka hasából az arcukba fecskendezni a vizet.

A megoldást hosszú távon az jelentené, ha a játékok jobb minőségű anyagból készülnének. Szülőként annyit tehetünk, hogy amint meglátjuk, hogy sötét víz folyik ki a játékból, azonnal kidobjuk, vagy pedig - még jobb ötlet - igyekszünk egyáltalán nem felhalmozni a műanyag játékokat a lakásban.

Nem csak a fürdőjátékban telepedhetnek meg veszélyes anyagok! Olvasd el ezt is: Rejtett zugot találtak a Tommee Tippee itatópoharakban, tele baktériummal és szennyeződéssel - betegséget is okozhat!indexkép: pexels - Skitterphoto

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja