A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért KELL a szervezetünknek a kosz? - Ezért engedd a gyereket, hogy olykor a sárban is játszhasson

Családinet - 2018-07-25
Amint hazaérsz valahonnan, vagy mielőtt nekifognál az étkezésnek, mi az első dolgod? Hát persze, hogy a kézmosás.
Miért KELL a szervezetünknek a kosz? - Ezért engedd a gyereket, hogy olykor a sárban is játszhasson

Ne értse senki se félre, a higiénia roppant fontos dolog, melyet már nagyon kicsi korukban meg kell tanítanunk a gyermekeknek, viszont a nyugati világ egyre inkább eltúlozza ezt a dolgot. A túlzott "hyper-higiéniával" pedig többet árthatunk, mint azt gondolnánk!
 

Miért lehet hasznos a piszok?

Olyan világban élünk, melyben a takarítószerek "elpusztítják a kórokozók 99,99%-át". Nem is kétséges, a higiénia történelmi csúcsokat döntöget, egyre kevesebb betegség terjed tovább, de kutatások támasztották alá, hogy ez az "öljünk meg minden baktériumot és kórokozót" nagyban meggyengítheti az immunrendszerünket.

Születésük után a kisbabák úgy vannak programozva, hogy minden dolgot a szájukba vesznek, mert ezáltal ismerkednek meg a körülöttük lévő világgal. Ez az ösztönös dolog ráadásul az immunrendszerüket is erősíti, hiszen már pici korukban találkozik a szervezetük a különböző baktériumokkal és kórokozókkal.

A túlzott kézfertőtlenítő, törlőkendő vagy szappanhasználat nem csak a rossz baktériumokat öli meg, hanem a bőrünkön található jó baktériumokat is. Egyre több mikrobiológus vallja, hogy a szervezetbe korán bekerülő kórokozók számos allergia és betegség kialakulását előzhetik meg, mert az immunrendszernek igenis szüksége van arra, hogy megedződjék.

Marie-Claire Arietta, a Calgary Egyetem mikrobiológusa szerint is a piszokkal való találkozás révén erősödhetnek meg a gyerekek: "Nem csak a mikrobák jelenléte a fontos, hanem az, amit azok létrehoznak. Molekulákat és anyagokat hoznak létre, melyek szó szerint megedzik az immunrendszer sejtjeit."

A "sejtek edzésének" hiánya a túlzott higiéniával párosulva krónikus betegségek kialakulását is előidézheti.

Marie-Claire, aki nem mellesleg gyakorló édesanya is, a következőket tanácsolja a gyermekünk immunrendszerének fejlesztéséért:

 • Éljünk egy "kevésbé tiszta" környezetben
  Nem arról van szó, hogy úgy nézzen ki az otthonunk, mintha egy hurrikán söpört volna végig rajta, hanem arról, hogy ne törüljük le a konyhapultot századjára, csak azért, mert hagymát sárgarépát hámoztunk és aprítottunk. Olykor vigyük csemetéinket falusi környezetbe, hogy ismerkedjenek az ottani "légkörrel" is. Egy cica vagy egy kiskutya is jó hatással lehet.
   
 • Ne tisztíts meg folyton mindent, amit kisbabád a szájába akar tenni
  Tanulmányok támasztják alá, hogy azok a gyermekek, amelyeknek szüleik nem fertőtlenítik folyton a cumijukat, kevésbé vannak kitéve az asztmának, ekcémának és a túlérzékenységnek.
   
 • Mossunk kezet, de csak akkor, ha okunk van rá
  Hazaérve, étkezés előtt és vécézés után kötelező, viszont vannak helyzetek, amikor kivételt tehetünk.
   
 • Ha látod, hogy csemetéd épp a piszokban játszik, hagyd
  Sokszor oly nehezünkre esik, hogy ne állítsuk azonnal fel, ha leül egy piszkos homokozó szélére, de olykor engednünk kell. Ha nem érintkezik ilyen környezettel, sosem fog az immunrendszere megerősödni. Az egész dolog nyitja az egyensúly megtalálása.

Olvasd el ezt is: Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja