SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hol szedheti össze a legtöbb bacit a gyereked? Olyan helyeken, ahol nem is gondolnád...

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-08-19
A kosz és a bacik a gyerekkor velejárói. Állítólag évente egy kiló kosz megevése hozzájárul egy gyerek egészséges immunrendszerének kialakításához. A gyerekek bacilus mágnesek, hiszen az orrtúrás, kéznyalogatás, körömrágás, kézzel orr- vagy szájtörlés olyan szokások, melyeket felnőtt korra - jobb esetben - kinövünk, és amelyekkel sok kórokozót vihetnek be a gyerekek a szervezetükbe. Vannak nyilvánvaló helyek, ahol a bacilusok megtelepedhetnek, és vannak olyanok is, amikre nem is gondolnánk. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!
Hol szedheti össze a legtöbb bacit a gyereked? Olyan helyeken, ahol nem is gondolnád...

A mosdó és a fürdőszoba környéke

Nincs is jobb annál, mint mikor egy tipegő felfedezi, hogy a wc teteje nyitható. Az persze értelemszerű, hogy a wc kagylót fertőtlenítjük. Azonban ne feledjük el a kagyló külsejét, oldalát is időnként fertőtleníteni, ugyanez igaz a mosdókagylóra is. Ez idáig mondhatni egyértelmű. Kevésbé nyilvánvaló helyek azonban: a szappantartó és a fogkefetartó pohár, ahol az állandó nedves közegben a penészgombák kiválóan érzik magukat. Ügyelj rá, hogy rendszeresen tisztítsd és szárítsd ki ezeket a tárgyakat a fürdőben. A kád folyamatosan ázik, és ránézésre tisztának tűnik, de gondolj csak bele, nap mint nap erre a felületre mosod a rajtad és ruhádon fellelhető összes mikrobát, nem is szólva apa autószerelés utáni koszrétegéről. Érdemes rendszeresen átfertőtleníteni, ha a csemete már nagyobb és abban fürdik.
 

Kisállatok

Fotó: mcconnmama/pixabay.com

A kutyusok, cicusok ősidők óta a gyerekek legjobb barátai. Alapvetően nincs is ezzel semmi baj. Viszont oda kell figyelned, hogy hová engeded a gyerekeket és hova a kis kedvenceid, mivel négylábú barátaink hordozhatnak olyan vírusokat, bacilusokat, melyek a gyermekedre nézve veszélyesek. A macska, lévén tiszta állat, ritkán kerül reflektorfénybe, hiszen a kutya az, aki a sáros mancsával végigtrappol a frissen felmosott padlón. De a macskaalom, vagy a macska ivóvize, étele igencsak veszélyes terület, főleg a mindent megkóstoló pelenkás apróságoknak. Ügyelj rá, hogy ezekhez a helyekhez ne férjenek hozzá a kisgyermekek. Az állatbolha elvileg nem megy emberre, mindenesetre jobb, ha a kutyus fekhelyétől távol tartod a gyerekeket, hiszen atkák, egyéb élősködők még lehetnek benne, nem is szólva arról, hogy szőrös barátunk cipő nélkül járja az útját és menetközben ki tudja, mi mindenbe lép bele. És persze a közösen nyalt fagyit sem javasoljuk... éljen az erős immunrendszer, de azért ez már túlzás.

Az állatkerti simogató után is érdemes mindig kezet mosni, hiszen a falánk kis jószágok összevissza nyalogatnak mindent és mindenkit egy jó falat reményében, és ki tudja, miket hordoznak így egyik helyről a másikra. Az sem hátrány, ha az ilyen helyekről a cumik, ivópoharak, rongyikendők és szendvicsek – szóval minden, ami később a gyermek szájához ér – kimaradnak.
 

A kert

Azt mondják, kétféle gyerek létezik: a tiszta és a boldog. A lurkók állandóan belekotorásznak valamibe, hiszen nincs is jobb móka, mint a sarazás. Abba még soha egy gyerek sem halt bele, ha a mama virágoskertjén átgaloppozva felbukott és letenyerelt párszor, vagy elásott kincs után kutatott a rododendron és a trombitafolyondár között. Ha azonban a mami állatokat is tart, némi trágyával, lócitrommal is összefuthat szaladgáló csemeténk. A szabadtéri játékban külön fejezet nyílhatna a „pocsolya” címszó alatt, hiszen abban gázolni, ugrálni a legjobb dolog, ami csak történhet eső után. A nagy, mély tócsák, melyek több nap, míg kiszáradnak, kiváló táptalajt biztosítanak nem csak a bacilusoknak, vírusoknak, de még a szúnyoglárváknak és egyéb élősködőknek is, ezért légy körültekintő. A kerti játékkal csak csínján, ha baci-ügyileg nem megbízható a környezet, és mindig ügyeljetek rá, hogy a csöppség kezet mosson, miután alaposan bekoszolta magát.
 

Játszótér

Fotó: EME/pixabay.com

A játszótéri mászókák elég jó átadóhelyek a mikrobáknak, a homokozók pedig még inkább. Nincs letakarva, mint az otthoni, a kóbor macskák előszeretettel gondolják, hogy nem más, mint egy gigantikus macskaalom, amiben épp járnak, és persze ki tudja éjszaka kik, mik járkálnak arra, mikor nem a gyerekek használják. A játszótereket övező bokorsorok pedig sajnos sok olyasmit látnak, amit nem kéne, a mások által otthagyott „mindenfélék” (maradjunk ennél a szónál csak, hogy ne részletezzük) némelyike komolyan veszélyes lehet betegség szempontból. Talán az egyik legrizikósabb terület, ezért nem csak kezet, az egész csemetét érdemes tetőtől talpig berakni a nagymosásba, ha közösségi tereken játszottunk előtte, és ha nincs mindig szem előtt, tanítsd meg, hogy ne nyúlkáljon hozzá mindenhez.
 

Konyha

Fura dolog, de épp ahol eszünk, ott van a legtöbb lehetőség arra, hogy valami bakteriális fertőzésbe fusson bele a gyerek. Az étel ugyanis, ha csak egy kicsiny is ott marad belőle a konyhapulton, hamar rothadásnak indul – teszi ezt ugyanilyen elánnal a padlóra hullott egy-egy csepp ennivaló is – és rengeteg bacilus termelődik. A hűtőben kiömlő, kicsöpögő dolgok – ha a hideg miatt ugyan lassabban is – el tudnak kezdeni romlani és baktériumokat tenyészni. A legnagyobb kockázatot a négykézláb mászó apróságok számára jelenti a konyha, hiszen ők mindent összeszednek, megkóstolnak, és ahol főzés-evés van, elkerülhetetlen, hogy ne csurogjon le, peregjen a földre néhány morzsányi ennivaló. A gyerek által hozzáférhető területeket és a padlót is mindig gondosan tisztítsd, időnként fertőtlenítsd is.
 

Iskolai-óvodai veszélyek

Állítólag egy iskolai pad, számítógépasztal vagy billentyűzet, esetleg a legó, barbie-ház az oviban sok százszor több kórokozót tartalmaz, mint a suli wc-je – utóbbiba ugyanis minden nap hipót önt a takarító néni, míg előbbieket viszonylag ritkán takarítják a portalanításon túlmenően. Az öltöző, a közös ivókút, a használati tárgyak, sportszerek és még sorolhatnánk az olyan tárgyakat, melyeket a gyerekek naponta megfognak, szó szerint kézről kézre adják a kórokozókat. Persze a suli tisztán tartása és fertőtlenítése nem a te dolgod, de jó, ha már idejekorán megtanítod a gyermekedet, hogy lehetőleg gyakran mosson kezet, étkezések előtt pedig minden alkalommal. Még ez sem garancia mindenre, de persze nem is a zacskóban felnevelés a végcél. Mindössze arról van szó, hogy nem árt egy kis óvatosság.
 

A helyes kézmosás technikája

Fotó: Author/Public Domai Image.com

Már kiscsoportos óvodás korban meg kell ezt tanulni – igazából illik úgy menni az óvodába, hogy ez már ne az óvó néni feladata legyen. A pancsolás nem jó semmire, ezért hiába tanítod arra a gyereket, hogy sokáig, időre mosson kezet. A „csinálj egy fehér kesztyűt” instrukciót is hallottuk már, de ez is csak indokolatlan mennyiségű szappan használatához és a bőr kiszáradásához vezet. A legjobb, ha magad mutatod a mozdulatot. Egy nyomásnyi folyékony szappan, a kemény szappannak pedig legalább három forduló a tenyérben - untig elegendő. Ha már megvan a mennyiség, akkor lehet biztatni az apróságot, hogy minél nagyobb habot próbáljon belőle sikálni. Eközben pedig a keze mindkét felét mossa meg, és az ujjai között is legyen habos. Buzgó igyekezete pont elég ideig tart, hogy a lehető legtöbb kórokozót elpusztítsa. Nagyobbacskák figyelmét a körömkefére is hívjuk fel, hiszen a köröm alá rengeteg piszok és baci behúzódhat, az alapos kézmosás dacára is.
 

Fertőtlenítés vagy tisztítás

A takarítás alapvető feladat, de időnként érdemes fertőtleníteni is. Az ételekkel érintkező dolgokat, konyhát, pultot 2-3 alkalommal naponta. Ugyanez igaz a fürdőszobára is. A többi helyiséget elég hetente-kéthetente fertőtleníteni. Túlzásokba esni nem érdemes, az állandó, erős vegyszerezés nem csak a pénztárcánkat, a család egészségét sem kíméli, és az az immunrendszer, mely sosem látott bacilust, rosszul kezeli majd az első találkozást. Mint oly sok mindenre az életben, erre is igaz, hogy nem érdemes túlzásba esni, néha a kevesebb több.

Indexkép: collusor/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja