SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öngyógyítással a stressz ellen - van gyógymód!

Családinet [cikkei] - 2006-03-08
Izgulunk, aggódunk, félünk, szorongunk. Ki ezért, ki azért. A stressz legfenyegetőbb kiváltó oka manapság a létbizonytalanság. Jó hír, hogy a káros hatások ellen tudatosan védekezhetünk.
Öngyógyítással a stressz ellen - van gyógymód!

"Tele vagyunk feszültséggel - ám ez nem mindig baj. Kétféle stressz létezik ugyanis" - mondja Sasvári Rita klinikai szakpszichológus. "Az egyik a káros fajta, amelyet Selye János, a híres orvosprofesszor elnevezésével élve distresszként emlegetünk. A másik a pozitív stressz: a lelkesedés, az örömérzet, a kíváncsi várakozás, a jó értelemben vett lámpaláz." Ez utóbbi testi tünetei a szapora légzés, az erős szívdobogás, a gyomorremegés. A pozitív stresszre szükségünk van, különösen a nagy teljesítményekhez. Ezt érzi a színész a színpadra lépéskor, a diák a vizsga előtt, a fiatalember az állásinterjún. Tavasszal ugyancsak pozitív stressz tölti el a lelket. A hideg, a sötétség után előbújik a nap, a fény pedig jókedvre hangol. A régiek a telet elűző népszokásaikkal, pédául a farsangi rítusokkal mindezt tudatosan élték át.

"A distressz viszont megbetegíthet" - figyelmeztet a szakpszichológus. "Főként akkor, ha tartósan vagyunk neki kitéve." Az persze a személyiségen is múlik, ki miképpen reagál rá. Az "A" típusú személyiséget hosszú távon a szívinfarktus fenyegeti. Ők az indulatosak, a robbanékonyak, azok, akik hamar felkapják a vizet. A "C" típusú emberek velük szemben inkább elfojtják izgalmukat, magányosan rágódnak problémáikon. Így aztán jó úton haladhatnak a rákos betegségek felé. A "B" személyiségűek a szerencsések. Egészséges pszichéjük segítségével a többieknél jóval könnyebben küzdenek meg gondjaikkal.

Ahhoz, hogy a stresszel szemben hatékonyan védekezzünk, először fel kell ismernünk, mi a bennünk felgyülemlő feszültség forrása. Közismert a szorongás és a félelem közti különbség. Míg az előbbi egyetlen öntudatlan görcsös lebegés, az utóbbinál pontosan tisztában vagyunk vele, miért aggódunk. "Próbáljuk meg racionalizálni, azaz tudatosítani a problémát" - tanácsolja a szekember. "Tegyük fel magunknak a kérdést, mitől rettegünk, és mi történhet velünk, ha az bekövetkezik. Az esetek többségében kiderül: nincs is olyan falrengető veszedelem." Ha mondjuk attól félünk, hogy elveszítjük állásunkat, mi legyen a következő lépés? Keressünk, mert előbb-utóbb találunk egy másikat. Az igazi gond sokszor nem a külvilágban, hanem bennünk rejlik. Képtelenek vagyunk tudatosítani érzelmeinket, illetve értelmünkkel irányítani őket. Ilyenkor ajánlatos segítséget keresni, hogy feldolgozhassuk a problémát.

"A stresszre adott válasz sok más tényezőtől is függ" - teszi hozzá Sasvári Rita. "Szociális helyzetünktől, családi körülményeinktől, emberi kapcsolatainktól. Ha szerető család vár ránk otthon, ha egy igazi társ hallgat meg, sokkal jobbak az esélyeink a stresszel vívott harcban, mint ha egyedül élünk." Hasonló szerepük van a barátoknak. A vérmérséklet, az életút, a genetika szintén fontos körülmények. Az egyik ember kihívásnak tekinti a stresszhelyzetet, a másik összecsuklik a nehézségek alatt. A problémás család, a megromlott házastársi kapcsolat még veszélyeztetettebbé teszi a kiszolgáltatott személyt. Különösen akkor, ha a magánéleti gondok megfogalmazatlanul vannak jelen.

A stressz ellen különféle öngyógyító gyakorlatokat dolgozhatunk ki. Van, akinek az segít, ha idegen nyelvet tanul. De bizonyos szokások bárkit kiránthatnak a bajból. Kulcskérdés az életmód is. Rendszeres sporttal levezethetjük felesleges energiáinkat. Nem kell drága fitneszbelépőben gondolkodni. Csodákat művel a napi kiadós séta is. Eljárhatunk moziba, kirándulni vagy múzeumokba. Kevesen tudják: a nagy terek még egy festményen is jótékonyan hatnak a pszichére. Az óceán látványa előtt, szemléljük azt bár a vásznon, énünket kicsinynek, a világmindenség szerves részének érezzük. Ez nagyon felszabadító.

A stressz legfenyegetőbb kiváltó oka a létbizonytalanság, amely széles társadalmi rétegeket fenyeget. Önszabályozással, öngyógyítással védekezhetünk ellene. Legyen biztos kerete az életünknek! A napi szokások, a rend megannyi kapaszkodó a személyiség számára. Ha tudjuk, mi a dolgunk kívül, nem fordulunk befelé. Ez a depresszió egyik legjobb ellenszere. Érdemes odafigyelni másokra, amivel eltereljük magunkat a problémánktól. Olvashatunk misztikus szövegeket, hallgathatunk zenét, írjunk, festegessünk. A kreatív tevékenykedés alatt kikapcsolódunk, s utána elégedettek leszünk: lám, ezt én alkottam. Igazi sikerélmény.

www.ma.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja