A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Júniustól Pfizerrel olthatják a 12-15 éveseket az Európai Unióban - ősztől akár a fél évesek is megkaphatják a vakcinát

Vincze Vivien - 2021-04-30
Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban a koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett vakcinát.
Júniustól Pfizerrel olthatják a 12-15 éveseket az Európai Unióban - ősztől akár a fél évesek is megkaphatják a vakcinát

Az utolsó fázisban a gyerekvakcina engedélyeztetése

Ugur Sahin a BioNTech vezérigazgatója a Der Spiegel hírmagazinnak elmondta, hogy az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak. Terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12-15 éves korosztályra. Az EMA vizsgálata rendszerint néhány hétig tart, így már június elején beadhatják az első oltásokat.

Különösen jól védi az oltóanyag a 12-15 éveseket

A Pfizer és a BioNTech március végén jelentette be, hogy készítményük az úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálat alapján, százszázalékos hatékonysággal véd a Covid-19 betegségtől a 12-15 éves korosztályban. Megfigyelték azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél.

A szakember kiemelte, hogy bizakodó, mert a 12-15 éves korcsoportban folytatott vizsgálatok "bátorító eredményei" arra utalnak, hogy "a gyerekeket különösen jól védi az oltás" a koronavírustól.

Ősszel már fél éves kortól olthatnak

Az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát a kisgyermekeknél és a legalább 6 hónapos csecsemőknél is vizsgálják. Júliusban lehetnek meg az első vizsgálati eredmények az 5-12 éves korosztályról, szeptemberben pedig a még kisebb gyerekekről. A német cég vezetője arra számít, hogy szeptemberre már lesz annyi teszteredményük, ami alapján ősszel akár már a féléves csecsemőket is be tudják majd oltani a Pfizerrel.

Kép: J. Ketelaars képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja