SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Egy szimpla orrvérzéssel kezdődött minden..." - Ne vedd félvállról, fordulj időben orvoshoz!

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-04-19
A 22 éves Vanesszának nagy tervei vannak a jövőre nézve: le szeretne érettségizni és kitanulni a fodrász szakmát. Amikor csak teheti, otthon a próbababájának hajat fon, kontyot készít. Betegsége szakította félbe a tanulmányait. Kérelmeznie és halasztania kellett az eladói szakot is, amiből végül tavaly sikeresen levizsgázott.
"Egy szimpla orrvérzéssel kezdődött minden..." - Ne vedd félvállról, fordulj időben orvoshoz!

2019 tavaszán kezdődött minden. Vanesszának két napig vérzett az orra, ami miatt háziorvosa a székesfehérvári kórházba utalta. Bent is fogták egy éjszakára, mert a laboreredmény nagyon alacsony trombocitaszámot mutatott. Másnap délelőtt vitték át a budapesti Kútvölgyi Kórházba, ahol csontvelő-vizsgálatot végeztek, melyből kiderült: B-sejtes ALL leukémiában szenved. Azonnal megkezdték a kemoterápiás kezeléseket, ami az első körben öt héten át tartott. Itt még 11 %-ban maradt benne rákos sejt. A második körös kezelések hét héten át folytak, a rosszindulatú sejtek eltűnése után pedig protokollból jutott még egy harmadik kör kemoterápia is. Ennek köszönhetően a betegség tünetmentes lett, a kezelések mellékhatása miatt azonban tavaly januárban intenzív osztályra került. Közel 20 liter víz volt rajta, a veséje leállt, tüdő- és májgyulladást kapott. Lélegeztetőgépre tették és két hónapig mesterségesen altatták. Április végén mehetett haza, hogy otthonában gyógyuljon, kéthavonta pedig kötelező kontrollra járt vissza a kórházba. Novemberben egy épp esedékes vizsgálatkor derült ki, hogy betegsége visszatért és egyetlen út maradt a gyógyulás felé: a csontvelő-transzplantáció.

Az akut limfoid leukémia (ALL) a csontvelői eredetű vérképző sejtek daganatos sejtburjánzása által alakul ki, a nyirokszervekben is megtalálható limfoid fehérvérsejtek betegsége. Gyorsan, hevenyen alakul ki és kezelés nélkül heteken vagy hónapokon belül a beteg halálát okozhatja. Vanessza esetében a B-sejtek ellenanyag termelődésével veszik fel a harcot a szervezetet megtámadó kórokozókkal szemben.

Az édesanya, Márta elmondta, hogy sajnos a család közeli tagjai egyikének sem felel meg a csontvelője, így a kezelőorvos megfelelő donort keres a számára. Vanessza – több hét kórházban tartózkodás után – jelenleg otthon van, mert az átültetés előtti ‘felkészítése’ zajlik: immunterápiát kap. Még öt ilyen kezelés van hátra és jöhet a várva várt transzplantáció.

Az átültetés után a 22 éves lánynak egy levegőszűrővel ellátott fél steril szobára van szüksége, aminek addigra kell elkészülnie, mire ő hazaérkezik.

Az alig több mint 1500 főt számláló Fejér megyei Nádasdladány és a környező települések lakói szívükön viselik Vanessza sorsát és amiben csak tudnak, segítenek. Legutóbb jótékonysági sütivásárt rendeztek a helyi közösségi házban, ahol mintegy félmillió Forint gyűlt össze. A Sün Balázs Óvoda és Mini Bölcsőde óvónénijei is gyűjtést szerveztek, az egyik boltban pedig kis dobozka fogadja a jó szándékú emberek adományát.

 

Vanessza gyógyulásáért célzottan adományozni a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítványon keresztül lehet.

Számlaszám: 11743002-20194468-00000000

Közlemény: Vanessza közvetlen támogatására

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja