SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hitvesi ágy vagy családi fészek?

Dr. Tóth Emese [cikkei] - 2020-10-11
A gyerekekkel együtt alvás hatással van a párkapcsolatra.
Hitvesi ágy vagy családi fészek?

Számtalan oka lehet, amiért sokan úgy döntenek, hogy gyermekeiket beengedik a hitvesi ágyba. Azok a felejthetetlenül bensőséges családi összebújások! És ha gond van, akkor még fontosabb az együtt alvás, mert kevesebb aggódással jár, mint külön hálószobákban éjszakázva.  A teljes közelségben anya és apa azonnal felébrednek, ha ápolásra van szükség. Ráaádásul hamarabb rájönnek, hogy mi nem stimmel: a túl éber alvás vagy egy kezdődő betegség nem hagyja nyugodtan aludni a kicsit.

Az intim együttlétek és a zavartalan pihenés azonban nemcsak a család aprajának kellenek, hanem a szülőknek is. Persze érthető, ha erre nem minden nap van lehetőség, pláne ha éjjel-nappal tele van a ház és az ágy gyerkőccel. Mégis hogyan lehet beosztani az egymással tölthető időt, ha egy szerető családban mindig akad valaki, aki össze akar bújni?

A legjobb elmenni otthonról!

Sokakat zavar szex közben, ha a gyerekek is a lakásban tartózkodnak, még a mélyen alvó kisgyerek is. Nem is szólva azokról a családokról, ahol úgy tapasztalják, hogy a kicsik megérzik, ha titokban hozzá kezdenek, és legmélyebb álmukból is éppen akkor sírnak fel. Ez megöli a szexuális vágyakat és legalább olyan rossz,  mint - biztosan ismerős ez is - a kimerült szülő elalvásait az első perceiben megszakító felsírások, újra és újra. A fejfájás garantált.

A gyerekekre nem helyes ráterhelni, hogy ne zavarják a szülők magánéletét. Sem a közös alvásról leszoktatás, sem a tiltás vagy a büntetés nem ajánlott a cél érdekében. Nem lenne igazságos velük és nem is megfelelő. A megoldás kizárólag a felnőttek dolga, de a másoknak "bevált" módszerekből inkább ne induljanak ki. Önállóan törekedjenek a megértésre és kísérletezzék ki a saját megoldásokat.

Előfordulhatnak hosszabb időszakok, amikor spontán nem, kizárólag előre megtervezett módon van lehetőség kettesben lenni, főleg amikor mindenki egészséges. A hetet előre kell megtervezni, és vészhelyzeti ötletekre is szükség lehet. Az is biztos, hogy mozgósítani kell egy vagy több bébi- avagy gyerekcsőszt. (A nagyobbik testvér "dolgoztatása" nem mindig válik be, kényszerből pedig egyáltalán nem humánus.) A kívülről bevont segéderőknek köszönhetően lehet zavartalan kettesben tölteni egy-egy estét, éjszakákat, akár hétvégét. Az ennél több napos távollétek külön kategóriát képeznek, és még korábban kell róluk gondoskodni.

Megéri ez a kis többlet munka és lehetőleg ne legyen lelkiismeretfurdalásuk miatta, mert ezen pillanatok nélkül egyre nehezebb lesz az életük. A regenerálódás mindenkinek szükséges és a párkapcsolatot is meg kell erősíteni, időről időre. A kisebb távollétek még a gyerekeknek is jót tesznek, mert önállósodnak és utána nagy öröm a találkozás. Felfrissülten lehet folytatni a családi életet, mesélve az egymástól távol töltött élményekről.

Listába lehetne foglalni, hogy mik szükségesek a hosszú távú családi boldogsághoz, és azon belül a szexuális örömökhöz, de az egyszerű instrukciók is elvezethetnek a tapasztalatszerzéshez:

- Amit nem kapnak meg elegendő rendszerességgel párosban, azt csinálják meg maguknak. Ha nem megy, akkor tanulják meg. Így nem fog túlzottan felgyűlni az elégedetlenség és kielégületlenség okozta feszültség.

- Szervezzék meg rendszeresen, hogy férfiként illetve nőként, elmenjenek hazulról, együtt és külön is.

- Látniuk kell egymást ünnepi módon "feldíszítve" is, nemcsak otthoni és hétköznapi kinézettel.

- Képzeljenek el és próbáljanak új karaktereket megformálni külsőleg és belsőleg, egymást szórakoztatva.

- Fontos a változatosság. Ezek a szórakozás-feltöltődés együttlétek és programok ne a stabilitásról vagy az ismert, megszokott dolgokról, és ne ismétlésekről, a meglévő problémákról és a munkájukról, hanem hangulatokról, érzésekről és vágyakról szóljanak.

- Ha ezekben idővel ügyesednek, akkor magától fog adódni, hogy mindketten beletesznek majd olykor valamit a közös programokba, amiről a másiknak nem szólnak, amire az nem számít, de örömet fognak okozni vele. Az átadás fokozatos felépítése és maga az átadás is, mint csúcspont fontos, mert ha jól csinálták, ez meghatványozhatja a meglepetés erejét és értékét is. Ezzel feltöltődve aztán könnyen lehet eljutni más módon is a csúcsra.

Fotó: fizkes / Shutterstock

Dr. Tóth Emese


Dr. Tóth Emese
szexológus orvos

Elérhetőségeim:
Előjegyzés és érdeklődés mobilon, hétköznapokon: +36 30 627 1414
E-mail cím: emesetothmd@icloud.com
Honlap: https://www.drtothemese.hu/
Facebook: Dr. Tóth Emese szexológus orvos magánrendelése
Cím: Piliscsaba-Klotildliget

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja