SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerelem újratöltve

Dr. Tóth Emese [cikkei] - 2020-10-19
Hogyan izzítható fel újra a tűz?
Szerelem újratöltve

A kapcsolatok lényegéről
A kapcsolatok törvényszerűségei a legjobban akkor válnak érthetővé, ha élőlényként modellezzük őket. Két élőlény kapcsolata tehát maga is élőnek tekinthető, és mint ilyen, a megszületése pillanatában eldől a halála is, amely vagy hamarabb vagy később következik be, mint a kapcsolódók saját élete.

A párkapcsolati viszonyok változásairól
Nincsenek örök életű párkapcsolatok, de teljes emberi életen át tartóak léteznek. Új, inspiráló találkozások idején természetes, hogy hirtelen felpörög  és megújul az élet. Egy idő elteltével már láthatóvá válik, hogy semmi sem marad ugyanaz, mint azelőtt volt, és ennek hatására a meglévő régebbi kapcsolatokban is beindulnak a változások. Ez a frissítés kedvező hatásokkal járhat a régi kapcsolatokra is. Felizzíthatja őket és esetleg az élettartamukat is meghosszabbíthatja.

A szerelmi viszonyokról
A hosszabb távon is fenntartható szerelmi viszonyok kétszemélyesek. Többszemélyes harmonikus viszonyt legfeljebb nagyon rövid, néhány hetes vagy hónapos időszakokra lehet fenntartani. A szerelmi háromszögek és négyszögek nagyon instabil képződmények, ezért gyorsan szétesnek, és csak az elég erőssé vált kétszemélyes viszonyok maradnak meg belőlük. Ha tehát pillanatokra meg is jelent bennük a többes közös szerelmi állapot, az gyorsan eltűnik. Az erős izgalmi állapot tartható fenn ennél valamivel tovább is, mert amit együtt képesek elérni, az más, esetleg jóval több és jobb is, mint amit addig egyedül vagy ketten sikerült elérniük.

A fennmaradó kétszemélyes szerelmi kapcsolatok úgy válnak el a többi szereplőtől, hogy akik akadályozzák őket, azoktól drasztikusan elválasztják magukat, akik segítik, azokhoz sem kötődnek sokáig. Az új kapcsolatok a régiektől végleg vagy időlegesen eltávolodnak, de közben nyitottabbakká is válhatnak, és ez teljesen új ismeretségekre adhatnak számukra lehetőséget.

A családról
Sokkal komplexebbek a kétszereplőseknél a többszereplős kapcsolatok, ezért kevésbé stabilak, de mégis van stabil formájuk is. Ezek családi életként jelennek meg az életben, de ott is előfordulhatnak olyan időszakok, amikor különösen nehéz a közösséget egyben tartani. Ebben fontos szerepe van minden családtagnak, de kiemelkedően fontos, hogy legyen stabil bázisa, ami nem más, mint az apa és az anya harmonikus viszonya. E nélkül a család ereje könnyen meggyengül és a benne lévők védtelenné válnak.

Ha valaki a családból kiszakad, a többiek azért küzdenek, hogy az ezzel járó, gyakran tragikus változások ellenére, visszanyerjék a közös potenciált és új, összetartó közösséggé alakuljanak át.

A romantikáról és az erotikáról
Bármenyire is különösen hangzik, de mindössze egyetlen hatásos tényező változása is elegendő, hogy az élet megújuljon. Ilyen hatékony lehetőség az idő megváltoztatása. Kiesni az idő fogságából, a napi rutinokból és a szigorúan kiszámított következményekből, érdekes lehetőségeket indíthat el a párkapcsolatban. A meglepetések így maguktól is nagyobb valószínűséggel következnek be, nem kell minden pillanatot kitalálni, csak örömmel reagálni rájuk. Ez sok spontán energiát szabadít fel, ami újabb és erősebb izgalmakat és vágyakat szít. A megszokott, rutinszerűen zajló és ezért fárasztónak érzett élethez képest ezek a “megterhelések” belső feltöltöttséget, azaz emelkedő potenciált eredményeznek, ami feljavítja a romantikus pillanatok élvezhetőségét.


A szerelem keletkezésének avagy megújításának varázslata a romantika, kívánság szerint alakítható és fokozható. Egyszerűen az idő lelassításával is elérhető, hogy felszabaduljanak a nyomás alól és mélyebben tudjanak lélegezni és érezni. Ehhez a megfelelően lassú ritmusban kell mozogni és lélegezni, egymással szinkronban. A növekvő érzelmek egyre inkább hullámokként lesznek érzékelhetők, amit a további mozgások és légzések egyre jobban felerősítenek. Így az érzelmek és a testi érzések is szinkronba hozhatók, nem lesz elkapkodás és sikertelenség, nem fogy el jóval idő előtt az erő, és az erotika magától bontakozik ki.

Elvégezhető gyakorlati modell
Ezzel a rávezető-fejlesztő gyakorlattal, melyet itt most teljes egészében közlünk, önálló kísérletet tehetsz arra, hogy megújítsd a szerelmi életedet. A vízben lehet kiválóan megfigyelni a testmozgások és a légzőmozgások lelassításának és a szinkronba kerülésnek a hatásait. Egy meleg vízű medencében kényelmesen ülve vagy állva, mellkasig vagy legfeljebb nyakig merülve, a testedet ellazítva lélegezz, ahogy kívánod. A nagy mennyiségű víz megnyugtató és a lazuló test egyre könnyebben átveszi a kisebb hullámzásokat, a víz felszínétől és mélyebbről is. Hagyd, hogy a víz hatására a tested kis mozgásokat végezzen. Ha eleinte még túl merev vagy, akkor feküdj a vízre és lebegj szabadon. Hamarosan minden érzékelhetővé válik, ami a vízben történik, csak meg kell figyelned a saját testedet.

Először csak a testi érzések tudatosulnak, de lassanként más, finomabb érzékelések is felébrednek, miközben az idegrendszered is erre alkalmasabb állapotra vált át. Térj vissza álló vagy ülő pozícióba és a kezeiddel ekkor elkezdheted simogatni a víz felületét, figyelve a mozgás keltette harmonikus fodrozódást és hullámzást. Ugyanez megjelenik a belsődben is, ellazulást és felmelegedést okozva. Majd merítsd bele a kezed a víz mélyebb rétegeibe. Laza ujjakkal, különböző irányokban körözz, áramoltasd a vizet, közben fel és le, jobbra és balra is íveket leírva, a kezeidet ide-oda úsztatva.

A vízben csak hullámszerűen lehetséges a mozgás, lefékeződsz és a mozgások pályája vízszerű sajátosságokat vesz fel. Ez a víz által finomított hulllámmozgása a kezeidnek újabb hullámokat kelt a vízben. A keltett hullámok látványa és visszahatása a testedre, mélyíti és felerősíti az érzéseidet, a hangulatodat, és növeli a finomabb érzékenységedet. Az így megkapott kellemes állapotok egyszerre nyugodtak és izgalmasak avagy intenzívek. Több más megfigyelés is tehető.

Az elért belső állapot és a hullámzó mozgások felidézhetők lesznek majd az aktusok során, és ott hasznosíthatók. Az élmény más lesz, a sok és fárasztó ütközés helyett kellemesen hullámzó együttmozgás és újfajta érzések jelenhetnek meg bennetek. Az aktusok lezajlása és élvezeti értéke is attól fog függni, hogy a mozgások és a belső állapotok küzdelmesek és kapkodók-e, káoszt keltve, mintha a vizet felkorbácsolnátok, vagy inkább hagyjátok és kiengeditek magatokból, amit közben éreztek. Reagáljatok mindig arra, ami történik, úgy ahogy képesek vagytok rá, és akkor fejlődni fogtok.

Az erőt ne vesztegessétek el az aktus elején, hanem tartsátok meg akkorra, amikor már pontosan érzitek a hullámokat és erősíteni szeretnétek, amit éreztek. Ezek nélkül csak képzelgések és elvek szerint lehet mozogni, elveszítve a sokkal izgalmasabbá tehető realitást. Enélkül az érzékiség nélkül csak vak és érzéketlen erők alapján, csak akarattal tudtok cselekedni, és ez a párkapcsolat, illetve a szerelem nem természetes halálához vezet.

Fotó: IVASHstudio / Shutterstock
 

Dr. Tóth Emese


Dr. Tóth Emese
szexológus orvos

Elérhetőségeim:
Előjegyzés és érdeklődés mobilon, hétköznapokon: +36 30 627 1414
E-mail cím: emesetothmd@icloud.com
Honlap: https://www.drtothemese.hu/
Facebook: Dr. Tóth Emese szexológus orvos magánrendelése
Cím: Piliscsaba-Klotildliget

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja