SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teszteld a lelkiállapotodat a Lelki Egészség Világnapján!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-09
Egy rövid és játékos teszt, amiből kiderül, hogy milyen a lelkiállapotod pillanatnyilag. A Koronavírus okozta nemzetközi bizonytalanság kapcsán nagyon sokan kerültek lelkileg is kiszolgáltatottabb helyzetbe. Sokakat megvisel lelkileg ez az időszak. Különösen fontos most odafigyelni magunkra és a környezetünkre.
Teszteld a lelkiállapotodat a Lelki Egészség Világnapján!

A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából.

Hazánkban 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlőség minden joga.


A Lelki Egészség Világnapjának célja 

A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

A kezdeményezéssel évről-évre felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára és előítélet ellenes kampányokkal támasztják alá álláspontjukat. A kampányok üzenete rendre az, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak ők is a társadalom hasznos tagjait gyarapítják. 

Az alábbi játékos teszt nem tesz lehetővé diagnózist – ez minden esetben az orvos dolga – csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy tudatosítsuk magunkban a pillanatnyi állapotunkat. Teljesen természetes, hogy az ember kedélye, lelkiállapota időről időre, akár rögid időn belül is változik. Ha azonban a depresszió jeleit észleled magadon, vagy valamely családtagodon, akkor fontos, hogy terápiás segítséget kérj a számodra hiteles és megfelelő szakembertől. (Családinet szakértői>>)


A FELADAT:

  • Nézd végig a következő képeket. Mindegyik egy épületet ábrázol. Kettőt kell kiválasztanod.
  • Egyet, amelyik tükrözi a jelenlegi lelkiállapotodat, és egyet, amelyik teljesen más, éppen ellenkezik azzal, amilyen vagy. Nem az a fontos, hogy laknál-e benne (van nem lakóépület is) – inkább az a fontos, hogy a hangulata egyezik-e a tiéddel. 
  • Ha megvan a két kép, akkor mielőtt a leírásokhoz tekernél, írj mindkét házról 3-3 jellemző szót, vagy mondatot, ami eszedbe jut róla, vagy a házzal kapcsolatban magadról.
  • Ha kiválasztottad a két képet, olvasd el róluk a leírást és gondolkodj el rajta, miért ezeket választottad? 
  • Nézd meg, hogy a leírás és a saját gondolataid közt mennyi összefüggést találsz? 

Sárga paneház
1. Sárga panel -  rotekirsche20 képe a Pixabay -en.

Tengerparti sikátor balkonnal
2. Tengerparti sikator balkonnal - fritsje képe a Pixabay -en.

különleges körfolyosós bérház
3. Különleges körfolyosós bérházurbextrav képe a Pixabay -en.

pagoda
4. Pagodaleo leung képe a Pixabay -en.

Szürke irodaház
5. Szürke irodaházwal_172619 képe a Pixabay -en.

Kék, mintás ház
6. Kék, mintás házPexels képe a Pixabay -en.

Földház fűvel
7. Földház fűvelValentina Zotova képe a Pixabay -en.

Színes sorház
8. Színes sorházninjason képe a Pixabay -en.

Görög hófehér ház
9. Görög hófehér házDanaTentis képe a Pixabay -en.

Északi parti ház
10. Északi parti házBruno /Germany képe a Pixabay -en.

 

  1. Sárga panel
    Összességében vidám épület, amiben sokan laknak, de mégsem túl sokan. Szociálisan érzékeny, kedves, jó kedélyű emberre utal ez a választás, aki nem mutat meg mindent magából, de jó benyomást tud tenni másokra.
     
  2. Tengerparti sikátor balkonnal
    A víz általában az érzelmeket jelképezi, a balkon pedig a kilátást, ugyanakkor a sikátor a maga szűk és keskeny módján a gyalog járást, a beszűkült tudatállapotot is mutathatja. Amikor ez a kép tetszik, látod ugyan a célokat, de a lehetőségek lehet, hogy beszűkültek körülötted, azonban nem veszted el az optimizmusodat.
     
  3. Különleges körfolyosós bérház
    A képen felfelé, az ég felé tekintünk, de egy körbe vagyunk zárva. A lehetőségeink köre itt csak akkor végtelen, ha képesek vagyunk tényleg felfelé tekinteni. A körfolyosó a körbe-körbe menés, a nem haladás, vagy a haladás illúziója is lehet. Aki azonban megpillantja az eget, az szerencsésen ki tud lépni a körbe-körbe járás köréből. Ez a ház amúgy különleges, mint ahogy az is, aki ezt a képet választja.
     
  4. Pagoda
    A pagoda-szerű épületeknél a rétegek, az emeletek fokozatosan épülnek egymásra. Az a helyzet, amiben vagy, nem ma kezdődött de az eredményét most érzed igazán. A pagoda amúgy is a lélek jelképe a buddhizmusban, így az épület a lelki befelé fordulást és az önkeresés időszakát is üzenheti neked.
     
  5. Szürke irodaház
    Különösebb gondolkodás nélkül is látjuk, hogy már mindenki lehúzta a rolót (hazament, vagy bezárkózott), de egy, csak egy legény, még mindig talpon van az irodaházban, csak az ő ablakán látni be. Az épület az egysíkú munkát, a kiégést és önmagunk túlhajtását, a szorgalmat, de a rabszolgaságot is szimbolizálhatja.
     
  6. Kék, mintás ház
    Zárt ablakok, zárt ajtó, mégis a színvilág miatt árad a derű ebből az épületből. Az introvertáltságban rejlő kiegyensúlyozottság és szépség mutatkozik meg ebben az épületben. Elegáns, visszafogott, mégis feltűnő és különleges az egész.
     
  7. Földház fűvel 
    A természetközeliség szimbóluma. Kicsit amolyan „vissza a természethez” hangulatot is áraszt. Kicsit a világtól való elmenekülésre, a közösségből való – időszakos vagy folyamatos – kiszakadásra is utalhat. Azt is sugallja, hogy hagyj most békén, magam akarok lenni, keresem a gyökereimet. 
     
  8. Színes sorház 
    Közösségi és vidám hangulatú. Aki ezt a képet választja, valószínűleg szeret másokkal együtt lenni, szórakozni, vidám dolgokat csinálni.  A pasztellszínek, az egymáshoz kapcsolódó, mégis egyéni integritásukat megőrző házakat választók jelleme is hasonló lehet. 
     
  9. Görög hófehér ház 
    A nyár, a szabadság, az önfeledtség szimbóluma. Ilyenkor az ember nem akar dolgozni, csak arra vágyik - talán kicsit rózsaszín ködben is élve (?) –, hogy kikapcsolódhasson, hogy pihenhessen, hogy lazíthasson. Ha ez nem adatik meg mostanában, utalhat a valóságtól elrugaszkodásra is, de akár arra is, hogy ideje egy kicsit lazítani!
     
  10. Északi parti ház
    Kedves hangulatú, romantikus, emberléptékű házikók vannak a képen. itt is megjelenik az érzelmeket szimbolizáló víz, ami utalás arra, hogy foglalkozzunk az érzéseinkkel. A falusi hangulat utalhat kicsit a múltra, a távolba révedésre, arra, hogy rendezzük magunkban azt, honnan jöttünk és hová tartunk.

Indexkép: Ralf Kunze képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja