A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teszteld a lelkiállapotodat a Lelki Egészség Világnapján!

Gáspár Katalin - 2020-10-09
Egy rövid és játékos teszt, amiből kiderül, hogy milyen a lelkiállapotod pillanatnyilag. A Koronavírus okozta nemzetközi bizonytalanság kapcsán nagyon sokan kerültek lelkileg is kiszolgáltatottabb helyzetbe. Sokakat megvisel lelkileg ez az időszak. Különösen fontos most odafigyelni magunkra és a környezetünkre.
Teszteld a lelkiállapotodat a Lelki Egészség Világnapján!

A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából.

Hazánkban 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlőség minden joga.


A Lelki Egészség Világnapjának célja 

A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

A kezdeményezéssel évről-évre felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára és előítélet ellenes kampányokkal támasztják alá álláspontjukat. A kampányok üzenete rendre az, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak ők is a társadalom hasznos tagjait gyarapítják. 

Az alábbi játékos teszt nem tesz lehetővé diagnózist – ez minden esetben az orvos dolga – csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy tudatosítsuk magunkban a pillanatnyi állapotunkat. Teljesen természetes, hogy az ember kedélye, lelkiállapota időről időre, akár rögid időn belül is változik. Ha azonban a depresszió jeleit észleled magadon, vagy valamely családtagodon, akkor fontos, hogy terápiás segítséget kérj a számodra hiteles és megfelelő szakembertől. (Családinet szakértői>>)


A FELADAT:

 • Nézd végig a következő képeket. Mindegyik egy épületet ábrázol. Kettőt kell kiválasztanod.
 • Egyet, amelyik tükrözi a jelenlegi lelkiállapotodat, és egyet, amelyik teljesen más, éppen ellenkezik azzal, amilyen vagy. Nem az a fontos, hogy laknál-e benne (van nem lakóépület is) – inkább az a fontos, hogy a hangulata egyezik-e a tiéddel. 
 • Ha megvan a két kép, akkor mielőtt a leírásokhoz tekernél, írj mindkét házról 3-3 jellemző szót, vagy mondatot, ami eszedbe jut róla, vagy a házzal kapcsolatban magadról.
 • Ha kiválasztottad a két képet, olvasd el róluk a leírást és gondolkodj el rajta, miért ezeket választottad? 
 • Nézd meg, hogy a leírás és a saját gondolataid közt mennyi összefüggést találsz? 

Sárga paneház
1. Sárga panel -  rotekirsche20 képe a Pixabay -en.

Tengerparti sikátor balkonnal
2. Tengerparti sikator balkonnal - fritsje képe a Pixabay -en.

különleges körfolyosós bérház
3. Különleges körfolyosós bérházurbextrav képe a Pixabay -en.

pagoda
4. Pagodaleo leung képe a Pixabay -en.

Szürke irodaház
5. Szürke irodaházwal_172619 képe a Pixabay -en.

Kék, mintás ház
6. Kék, mintás házPexels képe a Pixabay -en.

Földház fűvel
7. Földház fűvelValentina Zotova képe a Pixabay -en.

Színes sorház
8. Színes sorházninjason képe a Pixabay -en.

Görög hófehér ház
9. Görög hófehér házDanaTentis képe a Pixabay -en.

Északi parti ház
10. Északi parti házBruno /Germany képe a Pixabay -en.

 

 1. Sárga panel
  Összességében vidám épület, amiben sokan laknak, de mégsem túl sokan. Szociálisan érzékeny, kedves, jó kedélyű emberre utal ez a választás, aki nem mutat meg mindent magából, de jó benyomást tud tenni másokra.
   
 2. Tengerparti sikátor balkonnal
  A víz általában az érzelmeket jelképezi, a balkon pedig a kilátást, ugyanakkor a sikátor a maga szűk és keskeny módján a gyalog járást, a beszűkült tudatállapotot is mutathatja. Amikor ez a kép tetszik, látod ugyan a célokat, de a lehetőségek lehet, hogy beszűkültek körülötted, azonban nem veszted el az optimizmusodat.
   
 3. Különleges körfolyosós bérház
  A képen felfelé, az ég felé tekintünk, de egy körbe vagyunk zárva. A lehetőségeink köre itt csak akkor végtelen, ha képesek vagyunk tényleg felfelé tekinteni. A körfolyosó a körbe-körbe menés, a nem haladás, vagy a haladás illúziója is lehet. Aki azonban megpillantja az eget, az szerencsésen ki tud lépni a körbe-körbe járás köréből. Ez a ház amúgy különleges, mint ahogy az is, aki ezt a képet választja.
   
 4. Pagoda
  A pagoda-szerű épületeknél a rétegek, az emeletek fokozatosan épülnek egymásra. Az a helyzet, amiben vagy, nem ma kezdődött de az eredményét most érzed igazán. A pagoda amúgy is a lélek jelképe a buddhizmusban, így az épület a lelki befelé fordulást és az önkeresés időszakát is üzenheti neked.
   
 5. Szürke irodaház
  Különösebb gondolkodás nélkül is látjuk, hogy már mindenki lehúzta a rolót (hazament, vagy bezárkózott), de egy, csak egy legény, még mindig talpon van az irodaházban, csak az ő ablakán látni be. Az épület az egysíkú munkát, a kiégést és önmagunk túlhajtását, a szorgalmat, de a rabszolgaságot is szimbolizálhatja.
   
 6. Kék, mintás ház
  Zárt ablakok, zárt ajtó, mégis a színvilág miatt árad a derű ebből az épületből. Az introvertáltságban rejlő kiegyensúlyozottság és szépség mutatkozik meg ebben az épületben. Elegáns, visszafogott, mégis feltűnő és különleges az egész.
   
 7. Földház fűvel 
  A természetközeliség szimbóluma. Kicsit amolyan „vissza a természethez” hangulatot is áraszt. Kicsit a világtól való elmenekülésre, a közösségből való – időszakos vagy folyamatos – kiszakadásra is utalhat. Azt is sugallja, hogy hagyj most békén, magam akarok lenni, keresem a gyökereimet. 
   
 8. Színes sorház 
  Közösségi és vidám hangulatú. Aki ezt a képet választja, valószínűleg szeret másokkal együtt lenni, szórakozni, vidám dolgokat csinálni.  A pasztellszínek, az egymáshoz kapcsolódó, mégis egyéni integritásukat megőrző házakat választók jelleme is hasonló lehet. 
   
 9. Görög hófehér ház 
  A nyár, a szabadság, az önfeledtség szimbóluma. Ilyenkor az ember nem akar dolgozni, csak arra vágyik - talán kicsit rózsaszín ködben is élve (?) –, hogy kikapcsolódhasson, hogy pihenhessen, hogy lazíthasson. Ha ez nem adatik meg mostanában, utalhat a valóságtól elrugaszkodásra is, de akár arra is, hogy ideje egy kicsit lazítani!
   
 10. Északi parti ház
  Kedves hangulatú, romantikus, emberléptékű házikók vannak a képen. itt is megjelenik az érzelmeket szimbolizáló víz, ami utalás arra, hogy foglalkozzunk az érzéseinkkel. A falusi hangulat utalhat kicsit a múltra, a távolba révedésre, arra, hogy rendezzük magunkban azt, honnan jöttünk és hová tartunk.

Indexkép: Ralf Kunze képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja