SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyben a sportolók: akár hirtelen szívleállást is okozhat a koronavírus intenzív edzés esetén

Németh Noémi [cikkei] - 2020-09-17
Sokan kezdenek intenzív testmozgásba mostanság: úgy gondolják, a karantén alatt felszaladt plusz kilókat lassan ideje lefaragni. Az időzítés azonban nem a legjobb - úgy tűnik, hogy a koronavírus és a komoly fizikai megterhelés akár veszélyes is lehet, és elképzelhető, hogy szívizomgyulladáshoz is vezethet. Egy 22 éves magyar sportoló halálát szívmegállás okozta pár hónappal azután, hogy megfertőződött a vírussal.
Veszélyben a sportolók: akár hirtelen szívleállást is okozhat a koronavírus intenzív edzés esetén

Tóth Bendegúz fiatal birkózóról májusban derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, később két negatív eredményt is produkált. Hiába vonult karanténba, orvosa szerint a két hét letelte után túl hamar kezdett el újra edzeni - mint mondja, ez is közrejátszhatott a hirtelen bekövetkezett halálában. Edzés közben leállt a szíve, a mentők pedig annak ellenére sem tudták megmenteni az életét, hogy sporttársai azonnal megkezdték az újraélesztést.

Orvosa és legjobb barátja a Tényeknek mesélt a tragikus eseményről.

Koronavírus: a szív érintettsége is körvonalazódik


Bár a rendszeres testmozgás fontos a karantén alatt is - sőt, kifejezetten ajánlott: számos jótékony hatása mellett ugyanis erősíti az immunrendszert, ami segíthet a vírus elleni harcban is -, az orvosok most arra figyelmeztetnek, hogy túlzásba azért ne essünk. Az intenzív testmozgást most egy időre ajánlott felfüggeszteni, mivel egyre több figyelem övezi a koronavírus lehetséges szövődményei között megjelenő szívproblémákat.
Jordan Metzl sportorvos arra figyelmeztet, hogy a veszély nem csak a sportolókat fenyegeti - nekik azonban különösen figyelniük kell most a testük jelzéseire.

 
Tünetek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha sportolunk

  • Edzés közben fellépő légszomj vagy mellkasi fájdalom
  • Erős szívdobogás, túl gyors pulzus
  • Megduzzadt lábak
  • Izomfájdalom
  • Indokolatlan fáradtság
  • A megszokottnál gyengébb teljesítmény.


Azt már tudjuk, hogy a koronavírus általában főleg az idősebb, vagy más betegségben szenvedő, legyengült szervezetű embereket viseli meg a leginkább. Az új eredmények fényében azonban arra figyelmeztetnek az orvosok, hogy a teljesen egészséges, életerős fertőzöttek sincsenek biztonságban: bár a vírust valószínűleg gond nélkül átvészelik - akár tünetek nélkül is -, a betegség későbbi hatásai az ő esetükben is komoly veszélyt jelenthetnek.

A szívizomgyulladásnak ugyanis - ami akár hirtelen szívleálláshoz is vezethet - sajnos akkor is fennáll az esélye, ha enyhe vagy közepes erősségű tünetekkel vészeltük át a koronavírust, vagy akár nem is észleltünk semmiféle tünetet.

 

A vizsgált fertőzöttek 78%-ának károsodott a szíve


A JAMA Cardiology szaklapban nemrég megjelent tanulmány aggasztó eredményekről számolt be. Német kutatók vizsgáltak korábban száz, koronavíruson átesett személyt, akiknek fele csak enyhe vagy közepes tüneteket produkált a betegségük idején. 100 emberből 78 esetében találtak strukturális elváltozásokat a szíven, 60 betegnél pedig szívizomgyulladás lépett fel.

A sportolók még nagyobb veszélynek teszik ki magukat, az intenzív testmozgás és megnövekedett szívterhelés ugyanis fokozhatja a vírus replikációját a szívizomban - ez pedig nagyobb esélyt jelenthet a későbbi szívkárosodásra is.

Azt tanácsolják hát az orvosok - és érdemes rájuk hallgatni -, hogy már az első tünetek, szívproblémák esetén azonnal hagyjuk abba az intenzív edzést, és forduljunk orvoshoz. Ezen felül mindenképp ajánlott a pozitív teszt után két hétig felhagyni a testmozgással is. Mivel sokan tünetek nélkül esnek át a víruson - ezért a pozitív eredményükről sem lehet tudomásuk -, nagyon fontos, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, különös tekintettel a fent felsorolt tünetekre. Igazolt fertőzés esetén pedig mindenképp kérjük ki orvosunk, sportorvosunk tanácsát arról, mikor kezdhetjük újra az edzést.


A friss ajánlásokért, információkért érdemes követni az Országos Sportegészségügyi Intézet tájékoztató oldalát.

Kép: composita / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja