SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elszakítanak a gyermekemtől? Erre számíthat az, aki karanténba kerül

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-03-09
Ki fog gondoskodni a gyerekemről, ha karanténba kerülök? És a kutyámról? Befekhetek-e a gyerek mellé, ha őt helyezik karanténba? Egyáltalán, jogomban áll nem bevonulni, ha nem tartom indokoltnak? Most összeszedjük az elkülönítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Elszakítanak a gyermekemtől? Erre számíthat az, aki karanténba kerül


Mi szükség van a karatnénra?

A karantén intézményét a középkor óta alkalmazzák járványügyi intézkedés céljából, és az eltelt évszázadok alatt egyelőre ennél jobbat azóta sem sikerült kitalálni. Neve a quaranta giorni, vagyis „negyven nap” kifejezésből ered, amikor a pestistől megalapozottan rettegő velenceiek csak ennyi idő várakozás után engedték kikötni a külföldi hajókat.

A 14. századi pestisjárvány idején, amikor Európa egyharmada kipusztult, Milánó egyébként meglehetősen zsarnoki ura, Lucchino Visconti herceg drasztikus intézkedéseket vezetett be: a fertőzötteket azonnal a közeli erdőkbe száműzte, és az sem volt ritka, hogy ha egy családban felütötte a fejét a kór, a ház minden ablakát és ajtaját befalaztatta. Akik így jártak, biztos halálra voltak ítélve, a város azonban komolyabb veszteségek nélkül úszta meg a járványt.


Ma hogy néz ki a karantén?

Ezen a téren elég sok a zavar, mivel törvényileg nem szabályozott a kérdés, és ezért a média és az illetékes szervek sem mindig ugyanazt értik alatta. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a kórházi elkülönítést hívja karanténnak, az otthoni megfigyelést általában nem.

Karantén alá vont személy a megfigyelési helyét nem hagyhatja el, senkivel nem érintkezhet személyesen. Ha egész területeket vonnak karantén alá, mint történt az Olaszországban, akkor a kijelölt határokon belül lehet szabadon mozogni, de bizonyos korlátozások itt is érvényben vannak: bezártak az iskolák, lemondták a tömegrendezvényeket, sok irodában szintén felfüggesztették a munkát.

Létezhetnek bizonyos átmeneti megoldások is, például amikor a fertőzésgyanús, de (még) bizonyítottan nem beteg embereket, a betegek hozzátartozóit szállodákban, motelekben gyűjtik össze karanténba.


Mikor kerülhetek karanténba?

Ha az orvos ezt indokoltnak találja, például ha szoros kapcsolatba kerültünk igazoltan fertőzött beteggel. Az elkülönítés ekkor 14 napig tart, annak formája – hogy otthoni megfigyelésre vagy kórházi elkülönítésre van-e szükség – egyéni elbírálás alá esik.
 

Mi lesz így a gyerekeimmel és a háziállataimmal? Vagy ha az idős szüleimet ápolom, ki fog rájuk nézni?

A szülőket első körben arra kérik, hogy próbálják rokonok, barátok segítségével maguk megszervezni a gyermekeik ellátását, de ha ez nem sikerül, a gyámhatóság intézkedik a gyerek ideiglenes elhelyezéséről. Idős rokon ápolásához a helyi önkormányzatnál kell segítséget igényelni. A háziállatok ellátásáról nincs külön intézkedés, ezért valószínűleg a rendőri előállításkor érvényes eljárás vonatkozik rájuk ez esetben is, és az önkormányzat jegyzőjénél lehet kérni, hogy gondoskodjanak róluk.


Elszakítanak a gyerekemtől, ha ő kerül karanténba?

Sajnos igen. Noha a szülő alapvető joga, hogy kórházi kezelése alatt a gyermekével lehessen, a járvány megfékezése minden egyéb szempontot felülír. Nem lehet mellé befeküdni, már csak azért sem, mert ezzel egy valóban rászoruló elől vennénk el a helyet. A gyermek karanténba helyezéséhez nincs szükség szülői beleegyezésre, ugyanakkor elképzelhető, hogy a szülő a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva meglátogathatja – tájékoztatott az NKK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya.

FRISSÍTÉS: Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a szülő saját kívánságára bevonulhat gyermekével a karanténba. Ebben az esetben a 14 napos elkülönítés rá is vonatkozik, a karantént ez idő alatt ő sem hagyhatja el.


Vásárolni azért lemehetek?

Nem, a karantén lényege, hogy az érintettek nem hagyhatják el a lakást vagy a kórtermet. Ennek ellenére az alapvető ellátás mindenkinek jár. A kórházban természetesen mindenki kap enni. Aki az otthonában nem tudja megoldani az étkezését, annak ezt jeleznie kell, és kórházba, vagy ha lesz ilyen, a fentebb említett, karanténnak kijelölt épületbe szállítják.


Mi lesz, ha én ezt nem akarom, és ellenállok?

Akkor bevisznek erővel. A karantén vagy az elkülönítés be nem tartása bűncselekmény. Aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, és megfertőz másokat is, súlyos testi sértést, ha pedig az illető belehal a betegségbe, halált okozó súlyos testi sértést követ el.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: vitalworks / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja