SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sajtótájékoztatót tartott a WHO: a legfontosabb tudnivalók a koronavírusról

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-26
Sajtótájékoztatót tartott a WHO a koronavírusról, ahol Dr. Bruce Aylward foglalta össze a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az alábbiakban a kétórás tájékoztató összefoglalása olvasható.
Sajtótájékoztatót tartott a WHO: a legfontosabb tudnivalók a koronavírusról


Dr. Aylward szerint Kína példaértékűen kezeli a járványt
 

  • Differenciált megközelítés: az eljárásrend attól függ, mennyire fertőzött az adott terület.
  • A fertőzött területekre utazó orvosi egységeket vezényeltek. Nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem a teljes lakosság kötelességének érzi, hogy mindent megtegyen a járvány megfékezése érdekében. A nem alapvető fontosságú munkálatokat leállítják, és lehetőség szerint bezárják az üzleteket. A 15 millió lakosú Vuhanba 40 ezer egészségügyi dolgozó érkezett.
  • A kormányzati szervek működése is megváltozott, mindent a járvány ellenőrzésének rendeltek alá. A szállítmányozásért felelős osztály most a karantén alá vont területek ellátásáért felel.
  • Mesterséges intelligencia és nagy adatbázisok használata. A mobiltelefonok adatainak lekérésével kiderül, hogy kikkel érintkezhetett a fertőzött személy.
  • A kórházak 90 százaléka a koronavírusos betegek ellátására váltott. Az egyéb panaszokról beszámolókat telefonon vagy online diagnosztizálják és látják el tanácsokkal.

A legfontosabb teendők:
 

  • A személyes kapcsolatok során megfelelő fizikai távolság tartása
  • Fertőtlenítés.
  • Higiénia.
  • Elkülönítés.

Az élelmiszerszállítás, valamint az online bevásárlás és kiszállítás nem működik igazán jól, de mindent megtesznek, hogy fejlesszék ezt a területet.


A koronavírus tünetei

Alig találtak tünetmentes vírushordozókat. Az esetek 80 százalékában a beteg a tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket mutat, de intenzív ellátásra nem szorul. Nekik 2-4 hétig van szükségük kezelésre.

A betegek 20 százaléka szorul komolyabb oxigénpótlásra, légzéssegítésre. Ennek a csoportnak a 20 százaléka akár néhány napra lélegeztetőgépre is kerülhet. Ez egy igen nagy szám. Nekik van a legnagyobb szükségük a segítségre. Ők átlagosan 4-6 hetet töltenek kórházban, 15 százalékuk intenzív osztályra is kerül. A halálozási arányuk kezelés mellett 60 százalék, elégtelen kezeléssel vagy orvosi felügyelet nélkül ennél jóval magasabb.

Kínában az 1000 főnél nagyobb befogadóképességű kórházak több mint 60 lélegeztető készüléket és legalább négy műtüdővel működő lélegeztetőgépet szereztek be, ennek köszönhetően mind több beteget tudnak életben tartani. A nyugati kórházak készültségi szintje mindezt meg sem közelíti, ezért Dr. Aylward, ha tehetné, megbetegedés esetén inkább Kínában kezeltetné magát.


Meg kell változtatni a gondolkodásunkat

Meg kell változtatni a vírusokhoz való hozzáállásunkat. Megszoktuk, hogy a védőoltásokban bízunk, de a jelenlegi járvány túl gyorsan terjed ahhoz, hogy ez megoldást nyújtson. Az egyetlen hatásos védekezési mód a fertőzöttek elkülönítése.

A vírus a szervezetbe kerülése után 3 nappal mutatható ki teszt segítségével. Ezért ennyi időnként lenne szükség a fertőzött területeken élők folyamatos tesztelésére.

Tartsunk 2 méter távolságot mindazoktól, akik nem viselnek védőfelszerelést. A sajtótájékoztató résztvevői egyenként ültek az asztaloknál, és mikrofonon kommunikáltak.

Az orrfolyás nem a megbetegedés jele. Az érintettek mindössze 4 százaléka számolt be felsőlégúti panaszokról. Markánsabb jel a láz és a tüdőproblémák, amelyek a betegek 88 százalékánál jelentkeztek.

Egyelőre nem vagyunk felkészülve arra, hogy hetekig életben tartsuk a koronavírusos betegeket. Kínában a halálozási arány 4 százalék, de folyamatosan emelkedik.


A kórházak teendői

  • El kell kezdeni a felkészülést. Ne gondolják, hogy a vírus nem fog ideérni. Ide fog, és előbb, mint gondolnák.
  • Mérjék fel, van-e elég ágy az intézményben? Van-e lehetőség a fertőzöttek elkülönítésére?
  • Elegendő lélegeztető gép beszerzése.
  • Képesnek kell lenni a tesztek elvégzésére, és tudni kell nagyon gyorsan reagálni.
  • Fel kell térképezni, kikkel állnak a fertőzöttek szoros kapcsolatban.
  • A népességet tájékoztatni kell, és rendesen felkészíteni. A járványos területeket el kell látni elegendő szájmaszkkal és védőfelszereléssel. Meg kell szervezni a karantén alá vont területek ellátását
  • A kormányzatnak még azelőtt ki kell dolgoznia egy cselekvési tervet, hogy élesben szükség lenne rá. Meg kell határozni minden terület felelősét
  • A járvány nagy terhet ró az egészségügyi dolgozókra. Gondoskodni kell a kimerült orvosok, ápolók pihenőidejének biztosításáról, a váltás megszervezéséről. A betegek pszichológus támogatására szorulnak. Egy ilyen járvánnyal korábban nem kellett megbirkóznunk, így természetes, hogy sokan érzik tanácstalannak, elveszettnek magukat.
  • A betegeket, amilyen hamar csak lehet, fel kell kutatni, és diagnosztizálni kell.
  • Mindenkinek felkészültnek kellene lenni, de egyelőre még senki sem az. Sem fizikailag, sem lelkileg.

Valószínű, hogy a gyerekek tünetmentesen terjesztik a járványt, ezért érdemes lenne az iskolákban is rendszeresen teszteket végezni, erről a területről azonban még keveset tudunk.

A kevésbé jó gazdasági helyzetű országokban magasabb lehet a halálozási arány, mivel nem tudják a kórházakat megfelelően felszerelni.

A dohányosok nem kapják el nagyobb valószínűséggel a betegséget, az idős kor azonban a legmagasabb rizikófaktor, ők sokkal nehezebben épülnek fel.

Minden korosztály érintett. Haltak már meg csecsemők is a betegségben, más gyerekek túlélték. Ez nagyban függ az orvosi ellátás minőségétől. Egy 2 hónapos gyermek édesanyja meghalt a betegségben. A babában is kimutatták a vírust, de ő úgy tűnik, túléli.

A kulcs tehát a tesztelés. Minden esetet fel kell deríteni. Az egyik tartományban 300 ezer tesztet végeztek el januárban. Ezek mindössze 0,49 százaléka lett pozitív, de a gyors diagnosztizálással elkerülhetővé vált a járvány terjedése.


Kép: MTI

Forrás: CNBC Television 
Indexkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja