SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan védd magad betegségek ellen utazás közben?

Családinet [cikkei] - 2020-02-28
Az új koronavírus (COVID-2019) megjelenése felébresztette az emberek tudatosságát és mindenki jobban figyel egy kicsit a higiéniára, hogy elkerülje a megbetegedést. A koronavírus Európában is megjelent, így a Légi Segéd összegyűjtött néhány tippet, amelyek megfogadásával biztonságosabb lesz számunkra a repülőkön való tartózkodás.
Hogyan védd magad betegségek ellen utazás közben?

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért a személyes higiéniánkra figyelve és öntudatos viselkedést tanúsítva tehetünk a legtöbbet. A koronavírus valószínűleg Magyarországon is hamarosan megjelenik, így ezeket a tippeket nem csak repülés közben, hanem a mindennapi életünk során is ajánlott használni.

A vírusok és baktériumok kedvenc helyei közé tartoznak a távolsági tömegközlekedési eszközök: a repülőgépeken, buszokon, vonatokon több, mint száz ember órákon át egy légtérben tartózkodik. Sok gyakran érintett felület és ritka takarítás jellemzi ezeket a járműveket.


Moss gyakran kezet

Az amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) szerint gyakori kézmosással a légúti betegségek akár 21%-át megelőzhetjük. Ha nem mossuk meg gyakran a kezünket, akkor a vírusok és baktériumok könnyen az ételünkbe is juthatnak, amivel bevisszük őket a szervezetünkbe. Gyakran mást is megfertőzhetünk, hiszen emberként mindennapos számunkra a kézfogással történő üdvözlés, a puszikról és ölelésekről nem is beszélve. A kézmosással megelőzhetők a bőr-és szemfertőzések és a hasmenéses megbetegedések is.


Ne nyúlj az arcodhoz

Arcunk megérintésével könnyen vírusokat, baktériumokat juttathatunk a szervezetünkbe. Az orrunk, szemünk és szánk mind gyenge pontjai az immunrendszerünknek és bejáratot jelenthetnek a betegségek számára. Figyelni kell tehát, hogy koszos kézzel ne érintsük meg az arcunkat.


Legyen nálad kézfertőtlenítő

Az alkoholos kézfertőtlenítők használata nem csak járványok idején hasznos. Bátran használjuk kézmosás után is, hiszen ártani nem árthatnak, ha rendeltetésszerűen alkalmazzuk őket. Ha nincs lehetőségünk kezet mosni, akkor viszont igazán praktikus megoldást nyújtanak.


Aludj sokat az út előtt

A testünket sok alvással felkészíthetjük az utazásra. Alvás közben regenerálódik az egész szervezetünk, így könnyebben elkerülhetők a megbetegedések. Az utazás okozta stressz gyengíti az immunrendszerünket, alváshiánnyal pedig fokozottan ki vagyunk téve ennek.


Igyál eleget és táplálkozz egészségesen

A hidratált test immunrendszere jobban működik és ellenállóbb. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével és egészséges táplálkozással felturbózhatjuk az immunrendszerünket és elkerülhetjük a megbetegedéseket.


Adass be védőoltásokat

Az ajánlott védőoltásokat mindig érdemes beadatni magunknak, hiszen ezzel nem csak magunkat, de másokat is védünk. A nyájimmunitás alapelve, hogy minél több egészséges embernek kell védettnek lennie a betegségekkel szemben annak érdekében, hogy a gyengébb szervezetűek is védve legyenek.


Tisztítsd meg tárgyaidat és az érintett felületeket

Viruicid-baktericid hatású törlőkendőket is ajánlatos magunkkal hordani. A telefonunk az egyik legpiszkosabb tárgy, amit minden nap megérintünk és az arcunkhoz tartunk. Figyelj arra, hogy gyakran megtisztítsd a telefonod. A repülőgépeken megérintett felületeket is (pl. tálca. kartámla) is letörölheted, hogy jobban védve légy.


Viselj megfelelő maszkot

A koronavírus ellen ajánlott minimum ffp3-as védelemmel ellátott maszkot hordani, ha közösségbe megyünk járvány idején. Ha betegnek érzed magad, akkor a többi embert védheted azzal, hogy maszkot hordasz.


Védd a többieket

Az utastársainkkal közösen kell védenünk egymást. Ha köhögsz, vagy tüsszentesz, akkor a könyékhajlatoddal takard el az arcod és ha beteg vagy, hordj maszkot, esetleg kesztyűt is a többiek védelméért.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Robert Kneschke / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja