A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pihentető éjszakai alvás titka: ezért ne használj éjjeli fényt a gyerekszobában (sem)

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-11
Ha a baba vagy a kisgyerek nehezen alszik el, sokan tanácsolják az elkeseredett szülőknek az éjjeli fény használatát. A szakemberek azonban egyre inkább óva intenek attól, hogy megvilágítsuk a gyerekszobát, ez ugyanis a napi ritmus felborulásához, ezáltal ingerlékenységhez, lassabb növekedéshez vagy elhízáshoz is vezethet.
A pihentető éjszakai alvás titka: ezért ne használj éjjeli fényt a gyerekszobában (sem)

Cirkadián. Ez a latin neve annak a nagyjából 24 órás ritmusnak, amelyet szervezetünk alakított ki a nappalok és éjszakák váltakozásához igazodva. Testünk pontosan tudja, hogy nappal kell ébren lennünk, éjjel pedig, a sötétben a pihenésre áll be. Ehhez igazodik a hormontermelődés, a vastagbél működése és a vérnyomás változása is.

Az iparosodás kezdetéig az emberek is alkalmazkodtak a napszakok természetes váltakozásához, ám a közvilágítás és a mesterséges fények megjelenésével valami megváltozott. Többé nem kell sötétedéskor visszavonulnunk, egyszerűen felkapcsoljuk a lámpát, és folytathatjuk a nappalt, mintha mi se történt volna. Emberek százezrei dolgoznak váltott műszakban – néha hajnalban, néha este, néha éjjel -, és egyre többen tapasztalják meg tengerentúli utazásaik alkalmával a jet laget, vagyis az időeltolódás miatti fáradtságot.

Kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a mesterséges környezet nagyon megterheli a szervezetet. Folyamatos éjszakai világítás mellett nem tudjuk magunkat megfelelően kipihenni, és ez számtalan problémához vezethet. Szervezetünk sötétedéskor melatonin hormont kezd termelni, amelynek hatására elálmosodunk. A lámpafény megzavarja ennek termelődését. Különösen károsak ebből a szempontból a LED lámpák, amelyek – még ha fehérek is – valójában kék fénnyel működnek. Ez hajnali derengést idéz fel, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pihentető alvást – hiszen testünk folyamatosan azt az üzenetet kapja, hogy ideje felébredni.

Ha hallottad már azt, hogy a rossz alvás elhízáshoz vezet, akkor tudnod kell, hogy ez is a melatoninnal áll összefüggésben. Ennek hiánya ugyanis azt eredményezi, hogy leküzdhetetlen vágyat érzünk a szénhidráttartalmú ételek iránt.

A melatonin mellett a növekedési hormon is éjszaka, főként éjfél előtt termelődik. Ezért fontos, hogy a gyerekek – és a kamaszok is! – rendszeresen jóval éjfél előtt kerüljenek ágyba.

Mindez nem is meglepő, elég, ha az állatvilágot figyeljük meg: a rovarokat teljesen megzavarja az éjszakai világítás, a lámpákat összekeverik a hold fényével, és eszeveszetten keringenek körülöttük, tálcán kínálva magukat a ragadozóknak. A vörösbegy, aki rendszerint alkonyatkor énekel, városi környezetben egész éjszaka nem hallgat el. A vándormadarak már alig látják a tájékozódási pontként szolgáló csillagokat a rengeteg világítástól. Az Emnid közvélemény-kutató társaság szerint pedig a 30 év alatti németek 44 százaléka még soha nem látta a Tejutat.


Tippek a pihentető alvásért


A következőket tehetjük azért, hogy mind mi, mind gyermekeink számára nyugodtan teljen az éjszaka:

• Amennyire csak lehet, zárjuk ki a fényt a gyerek- és a hálószobából! Ne használjunk éjjeli fényt, és szereljünk fel redőnyt vagy árnyékolót.
• Lefekvés előtt egy-két órával már ne tévézzünk, számítógépezzünk, mobilozzunk. Különösen ne vigyük ezeket be az ágyba, és ne a tévére aludjunk el. Értelemszerűen a gyerekek se.
• A gyerekeknél és a hálóban ne használjuk LED-es égőket.
• Állítsuk be a számítógép fénybeállításait úgy, hogy este már lágyítsa a kékes villódzást.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: CameraKevin / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja