SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a Hashimoto enkefalopatia? Pajzsmirigy hormonok, autoimmunitás lehetséges szerepe az epilepsziában

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-07-12
Az írásom apropóját az adja, hogy egy 19 éves fiút már hosszasan és eredménytelenül kezeltek vissza-visszatérő epilepsziás rohamai miatt. Mivel családjában autoimmun betegség halmozottan fordult elő, és a szülei ismertek, ezért hozzám fordultak segítségért.
Mi a Hashimoto enkefalopatia? Pajzsmirigy hormonok, autoimmunitás lehetséges szerepe az epilepsziában

A beteg pajzsmirigye jelentősen megnagyobbodott, a laboratóriumi értékei, ultrahang vizsgálata is a Hashimoto tireoiditis diagnózisát erősítették meg, ezért az ilyenkor indokolt autoimmun folyamat megfékezését szolgáló kezelést kezdtem el. Csodák csodája, nem csak a pajzsmirigy csökkent működésének és a gyulladásnak a jelei javultak, hanem a görcskészség is megszűnt. Ezek után lehetett kimondani, hogy a beteg panaszait az un. Hashimoto enkefalopatia (HE) okozta.


Mi az a Hashimoto enkefalopatia?

A Hashimoto enkefalopatia (HE) nem gyakori betegség, ezért az un. „ritka kórképek” közé sorolják. A baj csak az, hogy a beteg hosszú ideig szenved, és sokfelé küldözgetik, amire a diagnózis kiderül és elkezdődik a kezelés. A HE-ás betegek körülbelül kétharmadánál találtak izomgörcsökkel járó rohamokat, a szokásos terápia önmagában általában hatástalan. Az elektroenkephalográfia  (EEG) és a különböző képalkotási vizsgálatok eredményei nem specifikusak a Hashimoto enkefalpatiára. Azonban a HE-ben szenvedő betegek többségének prognózisa általában jó volt, ha időben diagnosztizálták. A pajzsmirigy működésére utaló hormonok nem mindig nyújtanak segítséget (akár normálisak is lehetnek!), az immunológiai vizsgálatok azonban fontosak. A pajzsmirigyhez kapcsolódó antitestek, például a tiroperoxidáz (TPO) antitest, a tiroglobulin (TG) antitest és a tirotropin receptor (TR) antitestek kimutathatók a rohamrendszeri betegségekben szenvedő HE-ás betegekben. Az immunterápia alkalmazása hatékonyan szabályozhatja, csökkenti a rohamok számát és teljes tünetmentességhez vezet.

A Hashimoto enkefalopatiát először Lord Brain ír le, előfordulási gyakorisága magasabb a nőknél (az érintettek 70–88%-a). A betegek átlagéletkora 40 év. Klinikailag különböző megnyilvánulások fordulhatnak elő, mint például váratlan görcsrohamok vagy gyors progresszív kognitív károsodás, tanulási nehézség, gyors butulás, esetleg stroke-szerű elváltozások. A betegség lefolyása változó, javulás vagy fokozatos progresszió váltakozhat. Jellemzően ezeknek a betegeknek általában magas a tiroperoxidáz antitest titerje (TPOAb).

A HE diagnózisához szükséges, hogy gondoljunk erre az eshetőségre, a beteget megvizsgáljuk és az oki kezelést minél előbb elkezdjük.


A Hashimoto enkefalopátia tünetei lehetnek:

  • generalizált görcsök az izmokban (myoclonus az esetek 65%-ában)
  • személyiségváltozások
  • agresszió
  • megtévesztő viselkedés
  • koncentrációs és memóriaproblémák
  • tájékozódási zavar
  • fejfájás.


A Hashimoto enkefalopátia betegség okai, mechanizmusa


A betegség pontos mechanizmusa nem ismert, de az un. GABAerg neuronok káros működését teszik felelőssé az autoimmun enkefalopatia kialakulásáért.  A pajzsmirigy hormonjai (TH) közötti összefüggések legfrissebb bizonyítékai alapján joggal feltételezzük, hogy a pajzsmirigy hormonzavara hozzájárulhat az epilepszia patogeneziséhez. A pajzsmirigy hormonjai, az autoantitestek, az izgató glutamatergikus és gátló GABAerg receptrokra  hatva befolyásolják neurotranszmissziót (1. ábra).


Jóllehet a betegség kialakulásának pontos háttere nem teljesen ismert, ami a legfontosabb: gyógyítható!
 

1.ábra  A Hashimoto enkefalopátia  mechanizmusa

Felhasznált irodalom: Jie Li és Fengzhen Li:Hashimoto's Encephalopathy and Seizure Disorders Front Neurol. 2019; 10: 440.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: jarmoluk / pixabay

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja