SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nőknek több pihenésre van szükségük, mint a férfiaknak, ugyanis az agyuk jobban igénybe van véve!

Családinet [cikkei] - 2020-09-28
A Loughborough Egyetem brit kutatóinak nemrégiben elkészült tanulmánya megállapította, hogy a nők esetében, a több alvás iránti igény, az agyi struktúrában rejlik, amely bizonyos mértékben eltér a férfiakétól.
A nőknek több pihenésre van szükségük, mint a férfiaknak, ugyanis az agyuk jobban igénybe van véve!

Ahhoz, hogy egy hölgy kipihenten ébredjen, úgy tűnik, hogy 20 perccel több alvásra van szüksége, mint egy férfi esetében. Persze, nehéz nőnek lenni a 21. században, amikor általában egy stresszes munkahellyel és családi gondokkal is meg kell küzdeni naponta, de a tudósok szerint nem ebből fakad a több alvás iránti igény.

A nők általában nehezebben alszanak el és álmosabbnak érzik magukat. Esetükben megnövekedett az álmatlanság kockázata, és több időt töltenek mély alvásban, mint a férfiak.

Az alvást kutató orvosi szakirodalom az alvási apnoéra összpontosít, amelyet a férfiak sajátos állapotának tekintenek. A nők alvása esetében „nem beszélhetünk impulzusról” – mondta Monica Mallampalli, a Női Egészségügyi Kutatási Társaság tudományos programjának igazgatója.

Azok a nők, akik „menstruáció előtti” vagy „menstruációs” fehér éjszakákban szenvedtek, a várakozásoknak megfelelően azt feltételezték, hogy a hormonális változások játszanak szerepet a súlyos alvászavaraikban – állítja Mallampalli.

“A nőknél, a menstruáció kezdete után és a menopauza idején is nagy az álmatlanság kockázata.” – tette hozzá. A nők agya különbözik a férfiakétól, de ez nem új keletű. A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak 2013-as tanulmánya megerősítette, hogy a nők a „multitasking” (egyszerre több feladat kezelése, multitaszk) bajnokai, míg a férfiak ebben kissé háttérbe szorulnak.

“A nők agya képes egyszerre több feladatra is összpontosítani, ezért nagyobb a pihenés iránti igényük.” – mondta Jim Horne, a tanulmány akkori szerzője. Egy másik ok, amiért az alvásigény intenzívebb a nők esetében, abban rejlik, hogy esetükben fokozottabb a depresszió, a harag vagy a pszichés stressz átélésének kockázata.

“Minél jobban igénybe vesszük az agyunkat a nap folyamán, annál hosszabb időre lesz szükségünk a regenerálódásához, azaz, a minél több alvásra.” – tette hozzá Horne.

A minőségi alvás elősegíti az agy felépülését és energiával való feltöltődést. Ha nem alszunk éjszakánként 7 és 9 óra között, akkor sokkal könnyebben hízhatunk, fáradtabbak leszünk és kevésbé éberek, illetve depressziósak, ugyanakkor jobban ki leszünk téve olyan betegségek kockázatának, mint a cukor- vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Mallampalli szerint a jövőben szükség van olyan tanulmányok elvégzésére, melyek segítségével lehetőség nyílik az egyes nemekre jellemző alvási rendellenességet feltáró tesztek kidolgozására.

Forrás: Filantropikum

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja