SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Páros klimax: a változókor súlyos párkapcsolati krízis háttere lehet - így tehetjük mégis széppé

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-07-13
Az mindenki számára elfogadott jelenség, hogy a gyermek tizenéves korában az első komoly testi változási folyamatához, a pubertáshoz ér. Tombolnak a hormonok, fizikai és érzelmi változások zajlanak le meglehetősen szeszélyes előadásban, nőnek a keblek, mélyül a hang, pattanások bukkannak fel az arcon, és a döntések megfontoltságát illetően súlyos kétségek merülnek fel... A hosszú kezű-lábú, esetlen kamaszok láttán megértően mosolygunk. A menopauza azonban még mindig szégyellnivaló betegségként, vagy súlyos veszteségként kezelt állapot, amiről nem illik beszélni, pedig ez ugyanolyan hormonális váltás időszaka, mint a serdülés.
Páros klimax: a változókor súlyos párkapcsolati krízis háttere lehet - így tehetjük mégis széppé

A cikk Dr. Gyovai Gabriella Menopauza konferencián elhangzott előadása alapján készült.

A változókor, klimax, menopauza testi és lelki nehézségei

Az ötven év körüli nők többnyire úgy élik meg ezt az állapotot, hogy igyekeznek titkolni a tüneteiket, nem hozzák szóba még baráti társaságban sem.

A menopauza szakaszában lévő nő nem szeretne a nőiességét sújtó esetleges támadásoknak alapot adni, igyekszik láthatatlanul megbirkózni a hőhullámokkal, és semmi jelét nem adni az állapotának. Az ötvenes nőket nem kényezteti el sem a munkaerőpiac, sem a társkereső oldalak…

A klimaxos nő olyan, mint egy számkivetett lény, aki megszegte a közösségi normákat azzal, hogy nyilvánosan izzadni mer, hogy néha nehezen uralkodik az indulatain, és hogy elköveti azt az aljasságot, hogy hüvelyének szövete sorvadni kezdett, vagy hogy a libidója korának nem megfelelő szemtelenséggel az egekbe kúszik.

A menopauzás periódusban lévő nő azonban nincs egyedül sem az életszakaszával, sem a tüneteivel, és állapota nem az ördögtől való.


A klimax lelki oldala: mindkét nem számára válságos időszak

Figyelmetlenség, álmatlanság, elhízás, memóriazavarok, éjszakai szapora szívdobogás – ezekkel a tünetekkel bizony a férfiak is küzdenek, csak a férfiak máshogy élik meg az állapotukat. Ők általában nem azonosítják be a problémát, a tüneteiket előszeretettel vetítik munkahelyi vagy vélt párkapcsolati problémákra, és még mélyebben hallgatnak a megéléseikről, mint a nők.

A nők inkább azzal a kérdéssel küzdenek meg az életközépi válságuk idején, hogy kik ők, és milyen családi kapcsolatok révén határozzák meg az életben elfoglalt helyüket, míg a férfiak inkább a munkában és az anyagi helyzetük révén ítélik meg saját értéküket.

Férfi és nő ugyanabban a közös sorsban osztozik, mégis nehezen terelik azt közös térbe. Jellemző, hogy a pár mindkét tagja magába fordul, és amit együtt könnyebben elhordoznának, azt mindkettő egyedül cipeli.

A menopauza mindkét nem számára válságos időszak, hiszen az első látható kapu az öregedés felé vezető úton.

A fizikai tünetek ijesztők lehetnek, sokakban azt az érzést keltik, hogy elveszítik a kontrollt a testük felett – és tényleg. Ezzel a férfiak ugyanúgy küzdenek, mint a nők, és a változókor alatt gyakran esnek depresszióba, bár nehezen vallják be.

A családszerkezet ebben az időszakban megváltozik, a gyerekek kirepülnek – vagy aki még otthon van, az is a kamaszkori krízissel küzd -, a nagyszülők is betegeskedni kezdenek, veszteségek érik a klimax karmában vergődő középkorú nőket.

És a férfiakat is. Ám a férfiak gyakran kapaszkodnak abba a ténybe, hogy míg a nők reprodukciós képessége a menopauza alatt elvész, egy férfi nemzőképessége élete végéig is kitarthat. Ez a képesség azonban nem azt jelenti, hogy a férfiak nem esnek át mentális, érzelmi és testi változásokon is, és hogy ők nem mennek át megrendítő életkori válságon.


A változókor súlyos párkapcsolati krízis háttere lehet 

A nem felismert vagy titkolt tünetekre sok férfi reagál alkoholba való meneküléssel, és a nőkkel is előfordul, hogy lehúznak egy-egy italt a hőhullámok vagy a hideghullámok ellen.

A klimaxos férfira jellemző, hogy reggel ébredéskor szívesen hancúrozna egyet az asszonnyal, ám a menopauzás nő épp ekkorra tudott végre elaludni. Mire délután a pár női tagja eljut odáig, hogy kihasználná a gyerekmentes délutánt, a férfi már harcképtelen.


A férfi klimax tünetei

A férfiak jellemzően egyedül küzdenek meg a nehézségekkel, és az ő változásuk nem is annyira látványos, mint a nőké.

Egy "igazi férfi" még maga elől is el tudja titkolni, hogy az utóbbi időben kötekedővé vagy zsörtölődővé, esetleg még agresszívvé is vált, hogy nem találja meg a hűtőben a vajat, hogy nem hangolja össze a ruházatát az időjárással, hogy erekciós gondjai vannak, vagy tét nélküli párkapcsolatok felé fordul, és az internet társkereső oldalain kering, miközben azon gondolkodik, hogy „velük” biztosan menne.

A férfi klimax jellemzően

  • szorongásokkal,
  • depresszióval,
  • pánikrohamokkal köszönt be,

amit a magyarországi statisztikák szerint a férfiak jó része alkohollal próbál oldani. Sok férfi munkahelyi kiégésként azonosítja az állapotot, és jellemző az is, hogy a válást látják életük következő logikus lépésének.

A változókori krízis legtöbb esetben párkapcsolati krízissel is jár, holott a pár egyszerre kerül szembe ugyanazzal a problémával, amit akár meg is oszthatnának egymással.

A hallgatás átka, hogy a merevedési problémával küzdő férfi és a hüvelyszárazsággal kínlódó nő elkerülő viselkedéseket vet be a hálószobai kudarc elkerülésére, és addig okolják egymást, míg a szeretkezés lehetősége már fel sem merül. A játszma nyeresége a szex megúszása, és a probléma elsikálása.

A szorongások elkerülésének komoly fegyvere maga a tudás, vagyis ha tisztában vagyunk azzal, hogy a hormonális változás melyik félnél milyen tüneteket okoz.


Szép is lehetne, ha támogatnánk egymást

A klimax párosan akár kifejezetten szép is lehet, hiszen a változások mindkét felet érintik, ugyanazon az úton mennek. Egy megharcolt párkapcsolati krízisből el lehet jutni a megújulás csodás szintjére, lehet együtt újrafogalmazni a közös célokat, de ez az időszak azt is hozhatja, hogy benne ragadunk egy „üres kagyló szindrómában”, vagyis a kapcsolat csak külsőségeiben él tovább. A tét tehát nagy. 

A változó- (vagy változtató) kor a türelmes és gyengéd szeretkezések ideje kellene, hogy legyen, minden undok humorizálás vagy kinevetés nélkül, egymás iránti odaszánással és megengedéssel.

Sokatmondó érintések, együttlétek, mély beszélgetések, közös új hobbik keresése segíthet át ezen az érzékeny időszakon, és természetesen a tünetek orvosi kezelése. Nem muszáj a menopauzának veszteségként megjelennie, a változás mindig vezethet máshoz, jobbhoz, többhöz is.

A cikk forrása: Dr. Gyovai Gabriella Menopauza konferencián elhangzott előadása

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja