A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a korai menopauza tünetei és kezelési módjai

Családinet [cikkei] - 2017-07-14
Mikor meghallod a menopauza szót, leggyakrabban a 60-as éveikben járó nőkre gondolsz, de az utóbbi években egyre több nőnél áll be hamarább a változó kor. Akkor beszélhetünk korai menopauzáról, ha az illető nő még nem töltötte be a 40. életévét.
Ezek a korai menopauza tünetei és kezelési módjai

Az is hozzájárul a korai menopauza tüneteihez, hogy egyre több nő vállal később gyereket, így ez a rendellenesség egyre gyakoribb oka a meddőségnek.
 

A korai menopauza okai

Nem könnyű a diagnózis felállítása ezen a téren, de szakorvosok szerint a betegség mögött a petefészek-elégtelenség áll, így nem termelődik elég ösztrogén. 65 százalékban valamilyen autoimmun betegség is húzódhat a háttérben, így a saját szervezet a test ellen fordul, aminek következtében rendszertelen lesz a menstruáció, a peteérés pedig ki-kimarad.
A korai menstruáció okai között találni a genetikai hajlandóságot, a nők 5 százaléka örökölheti ezt a rendellenességet az édesanyjától. Valamilyen műtéti beavatkozások, orvosi eljárások miatt is korábban beállhat a menopauza. Például az endometriózis kezelésen átesett nőknél jelentkezhet, de említhetnénk még a polipot, vagy a petefészek daganatot is az okok között, főként, ha ez utóbbi esetben az illető kemoterápiában, sugárkezelésben is részesült.
 

A korai menopauza tünetei
 

  • hőhullámok
  • álmatlanság
  • migrén
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • a has körüli zsírpárnák kialakulása
  • a szervezetben felgyűl a víz
  • hőingadozások
  • depresszió
  • memória gondok


Kezelési módok

Sajnos ha egyszer beállt a menopauza, akkor nem lehet visszafordítani. Lehet kérni az ösztrogén hormon pótlását, de ez is csak tüneti kezelés, hogy a hormonhiányból adódó egyéb betegségeket késleltetni lehessen, mint amilyen a csontritkulás.

Forrás: filantropikum.com
Fotó: Matlachu / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja