A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne hagyjuk, hogy a menopauza befolyásolja a házasságunkat!

Siposné Mehlhoffer Szonja - 2020-10-22
A nők élete nem egyszerű. Ezt nem azért mondom, mert szépnek, vonzónak, intelligensnek, háziasnak, kedvesnek, karrieristának és jó anyáknak kell lennünk. Ez még semmi. Egy nő élete hormonálisan is egy kavalkád, ami már 8 éves kor körül elkezdődik. Tinédzserként az első menstruáció, ami minden hónapban visszatér, aztán a terhesség, a szoptatás, és végül 40es -50es éveinkben a menopauza.
Ne hagyjuk, hogy a menopauza befolyásolja a házasságunkat!

Párkapcsolati szempontból ezek az időszakok különbözőek. Tinikként a párkapcsolataink fontosak, de nem jelentősek, a terhesség és szoptatás alatt pedig a babára koncentrálunk. A legnagyobb nehézséget nekünk és kedvesünknek a menopauza jelentheti.

Tényleg okozhat párkapcsolati problémát a menopauza?

Sajnos igen. A menopauza vagy másnéven klimax talán az egyik legkényesebb időszak ilyen szempontból, hiszen a gyerekek már felnőttek, jobb esetben ki is repültek az otthonról és a párok kettesben maradnak. A menopauza tünetei miatt a párkapcsolatra negatív hatással lehet ebben életszakaszban.

A következőkben 3 problémát és megoldást mutatok be, melyek a leggyakrabban felmerülhetnek ebben az időszakban.

1. A párunk nem érti min megyünk keresztül

Az egyik főbb probléma, hogy a párunk, de gyakran mi se tudjuk mi történik a szervezetünkben. A női nemi hormonok - az ösztrogén és a progreszteron - csökkenésének hatására a  menopauza érzelmi szempontból egy hullámvasút. Érezhetünk dühösséget, türelmetlenséget, irritációt, de más érzések is előtörhetnek bennünk, mint például a letörtség vagy szorongás. A hangulatingadozások elhidegülést vagy akár összeférhetetlenséget is okozhatnak. Partnerünk pedig nem feltétlenül érti ezen érzéseket és egy legyintéssel letudják, hogy csak hormonok.

Ha párunk így áll hozzá, akkor ezt meg kell beszélni és elmagyarázni, hogyan érzünk. Elmondhatjuk, hogy a hormonok miatt megváltoznak az érzéseink, hangulatunk. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy időszak. Hiszen nem lesz örökké így. Mondjuk el, hogy türelmet, megértést kérünk tőlük, jobb esetben egy ölelést vagy egy csésze teát, amikor éppen sírógörcsünk van. Az ilyen  jellegű támogatás megkönnyítheti a folyamatokat.

2. Úgy érezzük, már nem szeretjük a párunkat

Igen, ilyen is előfordulhat. Ezt azért érezhetjük, mert az ösztrogén csökkenésével az oxitocin nevű hormon is csökken. Az oxitocin az úgynevezett szerelemhormon, ami a szülésnel is nagymértékben jelen van és hatására azonnal szerelembe esünk a kisbabánkkal. Ha gyakori a fizikai kontaktus a párunkkal, az is fenntartja ennek a hormonnak a szintjét. A menopauza alatt ez csökken, ezáltal úgy érezhetjük, hogy akivel hosszú évekig együtt voltunk, már nem hoz túlzottan lázba.

Ettől sem kell megijedni és fontos, hogy ne hozzunk semmilyen hirtelen döntést. Van, aki elhagyta a kapcsolatát emiatt, de később, mivel a hormonok rendeződtek, ezt megbánta. Tehát gondolkodjunk racionálisan, tudjuk mi zajlik a szervezetünkben, és várjuk ki míg rendeződnek a hormonok és az érzéseink.

3. Elmúlt, de inkább csak szünetel a nemi vágy

A szexuális étvágy csökkenése is természetes velejárója a klimaxnak. Az ösztrogén csökkenésével a tesztoszeron is csökken és emiatt kedvünk sincs a szexhez, de fizikailag is képtelenségnek érezzük. Hüvelyszárazság, hőhullámok, nemiszervi fájdalmak, betegségek léphetnek fel. Hozzáadódik, ha a fenti problémák is jelentkeznek és a partnerünkkel a viszony nem teljesen rózsás. 

A fizikai tüneteket tudjuk orvosolni különféle készítményekkel  és a viszonyunkat egy őszinte beszélgetéssel. Ismerek olyan párt, akik a kapcsulatukat szinte elölről kezdték és eljártak újra randevúzni.

 

 

Kép: silviarita képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja