SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Depressziót okozhat a változókor

Családinet [cikkei] - 2016-02-10
A nőiességet erősítő tevékenységekkel csökkenthetők a lelki tünetek.
Hangulati ingadozás, szorongás, lehangoltság - az 50 éves kor körül jelentkező menopauza a testi panaszokon kívül pszichés tüneteket is produkál.
Depressziót okozhat a változókor

A gyermekvállalási képesség megszűnése magával hozza az önbizalom csökkenését és a nőiesség érzésének elhalványulását. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet későbbi menopauzához vezethet, a partnerrel való beszélgetésnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhetővé válhatnak a változással járó kellemetlenségek.

A változókor az élet természetes velejárója, a fogamzóképesség elvesztését mégis sokan a nőiességük csorbulásaként éli meg. A hormonok „tánca” a hölgyek többségénél az érzelmekre is befolyással van, akik ilyenkor hangulatingadozást, indokolatlanul erős szorongást, lehangoltságot és depressziót tapasztalnak. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint sokan szexuális életük szempontjából is vízválasztóként tekintenek a menopauzára.

„Fontos tudni, hogy a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet a nőknél későbbi menopauzát és enyhébb tüneteket eredményez. Emellett a nők önértékelésére is pozitív hatással van, ha az adni és kapni tudás örömével együtt folyamatosan megélhetik erotikus vonzerejüket. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a szexuális életet kényelmetlenné tevő hüvelyszárazság ma már könnyen megszüntethető hyaluron tartalmú hüvelykúpokkal. A testi változások kezelése mellett azonban fontos, hogy a lelki tüneteket se hanyagoljuk el” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A menopauzával együtt járó pszichés tünetek ellen sokat tehetünk, ha szemérmesség nélkül beszélhetünk partnerünkkel arról, hogy az életünk új szakaszába léptünk. „Mondjuk el a társuknak, hogy ez az időszak nem csak testi, hanem lelki változásokkal is jár. Egy jól működő, kiegyensúlyozott párkapcsolatban erről lehet, sőt kell is beszélni, és a partner tudja majd, hogyan segíthet. Jótékonyan hathat a lélekre a nőiesség dicsérete, a bókok, illetve ha a férfi a párja tudtára adja, hogy továbbra is csinosnak és kívánatosnak találja” – emelte ki dr. Hevesi Kriszta, aki szerint ehhez az is szükséges, hogy a hölgyek továbbra is formában tartsák magukat.

„Néhány új ruha, egy új frizura vagy szép manikűr sokat lendíthet az önbizalmon, emellett pedig a nőiességet erősítő mozgásformák, például a hastánc is hozzájárulhat a női öntudat erősebb megéléséhez. Ilyenkor kiváltképp igaz, hogy az életet nem csak leélni, de megélni is tudni kell: a gyerekek kirepülése után újfajta élményekre, örömökre juthat idő. Sokan nyelveket tanulnak, új hobbikat próbálnak ki, vagy éppen a gasztronómia örömeinek áldoznak többet” – mondta el a szexuálpszichológus, aki szerint a férfi azzal teheti a legtöbbet a kedveséért, ha támogatja a nőiességet erősítő tevékenységeit, esetleg ilyen jellegű ajándékokkal – ruhával, ékszerrel, kozmetikai szerekkel – lepi meg őt.

Fotók:  Csányi István fotográfus 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja