SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Víz helyett isszák a fiatalok, s így rendkívül káros - ezért nem érdemes rászokni az energiaitalra

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-05
Tizenöt-húsz éve még csak néhány drága típust lehetett kapni belőlük, ezért nem terjedtek el szélesebb körben, ma azonban már bárki olcsón hozzájuthat az energiaitalokhoz. Sok fiatal ezzel kezdi a reggelt, van, aki napi 3-4 dobozzal is megiszik belőle, pedig - ha túlzásba viszik - rendkívül káros lehet.
Víz helyett isszák a fiatalok, s így rendkívül káros - ezért nem érdemes rászokni az energiaitalra

(Képünk illusztráció!)

Egyre fiatalabb kortól számít menőnek az energiaital: egy 2010-es felmérés szerint a 10-14 éves magyar gyerekek ötöde issza ezt reggelire kakaó helyett. – írja a Népszava. A nagykamaszok között pedig olyan megszokott a fogyasztása, mint a vízé vagy a kóláé. Tolják reggel, délben, este és az éjjeli bulikon is, akár alkohollal is keverve.

Az energiaital azonban nem a fiataloknak való: egy 2,5 decis doboz koffeintartalma 80 mg, ami egy csésze presszókávé koffeintartalmának felel meg. Sokan azonban a fél literes kiszerelést választják, melynek koffeintartalma már 160 mg.
A koffeinnel szemben könnyen kialakulhat függőség, így a fejlődésben lévő gyermek és fiatal igen hamar azon kaphatja magát, hogy miközben már nem igazán élénkíti az ital, egyre kevésbé képes meglenni nélküle.

A koffein emeli a stresszhormon szintjét, így fokozza a szívverést és növeli a koncentrációt, ezért sokan szívesen alkalmazzák edzés közben teljesítményfokozóként. Emellett azonban a vese működését is élénkíti, így vízhajtó hatása is van, amely a sport közben fellépő fokozott izzadás mellet könnyen kiszáradáshoz vezethet.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a túlzott energiaital-fogyasztás felszínre hozhat olyan rejtett, egyébként semmi problémát nem okozó betegségeket, mint például a szívritmuszavar: egy spanyol kutatás szerint a fiatal sportolók körében egyre szaporodó hirtelen szívmegállások hátterében is a túlzott energiaital-fogyasztás állhat.

Hasonlóan széles körben elterjedt, és meglehetősen felelőtlen szokás ezeknek az italoknak az alkohollal való keverése. E két italtípus ugyanis éppen ellenkezően hat: az energiaital felpörget, az alkohol pedig tompít. E kettősség rendkívül megviseli a testet - magyarázta a Népszavának Ofner Péter, a Gottsegen György Kardiológiai Intézet főorvosa.

Logikusnak tűnik a kérdés, hogy ha valóban ilyen károsak ezek a termékek a fiatalokra, miért engedélyezik még mindig a fogyasztásukat? Az iskolai büfékből egy ideje már ki vannak tiltva, boltból azonban még mindig bárki korlátozás nélkül hozzáférhet. Nagy-Britanniában megpróbálkoztak azzal, hogy a dohánytermékekhez és az alkoholhoz hasonlóan az energiaitalokat is csak 18 éven felüliek vásárolhassák, ám a törvénytervezetből egyelőre nem lett semmi. A szigetországban a Tesco, a Lidl és az Aldi saját hatáskörben 16 éves korban határozta meg azt a korhatárt, amely alatt nem szolgálnak ki senkit ilyen italokkal, ez azonban nem jelent komoly visszatartó erőt addig, amíg más boltokban egy négyes csomagot megkap egy fontért (kb. 350 Ft) a gyerek.

S hogy miért nem merül fel komolyabban hazánkban sem a tiltás lehetősége? Ennek legfőbb oka a piaci igény: a felmérések szerint a legnagyobb vásárlói kört a 15-25 éves fiatalok alkotják, így egy esetleges szigorítással komoly veszteség érné az üzletágat.

A gyártók feltüntetik az általuk forgalmazott italok összetételét s így koffeintartalmát is, valamint sokan jelzik a napi fogyasztás ajánlott mennyiségét is. Fontos lenne azonban, hogy ezt a fiatalok is szem előtt tartsák.
"A HELL ENERGY felelős gyártóként italai dobozán napi 1 doboz fogyasztását javasolja, s nem javasolja az italok fogyasztását 18 éven aluliak számára. Ugyancsak nem javasolja időseknek, terhes és szoptató nők számára, koffeinérzékenyeknek, és olyanok számára, akiknek a koffeinbevitel valamilyen okból nem javallott" - tudtuk meg a vállalattól.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Gadini / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja