A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyek, ha a közelben rosszul lesz valaki? Újraélesztés lépésről-lépésre

Kercsó Dorottya - 2019-07-04
Hirtelen szívmegállás vagy a légzés megszűnése esetén szó szerint minden pillanat számít, hiszen a beteg túlélési esélyei percenként 10 százalékkal csökkennek, és 3 perc után már szinte lehetetlen bármit tenni. A következőképpen segíthetsz, ha a közeledben lesz hirtelen rosszul valaki.
Mit tegyek, ha a közelben rosszul lesz valaki? Újraélesztés lépésről-lépésre

Sokan félnek megpróbálni az újraélesztést, mivel attól tartanak, hogy elrontanak valamit. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy egy szívdobogás nélküli, nem lélegző, technikailag halott emberről beszélünk, akinek az helyzetén rontani már nem tudunk, javítani azonban talán még igen. A beteg állapotának stabilizálása már a kiérkező mentők feladata lesz, ám határozott, józan fellépésünk addig is szó szerint életet menthet ilyen esetben.

  1. Győződjünk meg róla, nincs-e a közelben valamilyen veszélyforrás, például elektromos vezeték vagy kidőlni készülő fa. Ha igen, a mentés megkezdése előtt vigyük ezektől távolabb a beteget.
  2. Vizsgáljuk meg a beteg állapotát: eszméleténél van-e, ha nem, lélegzik-e. Szólítsuk meg, ha nem reagál, rázzuk meg a vállát, ha erre sem, 10 másodpercig figyeljük a mellkasát és a száját, érzékelünk-e lélegzést.
  3. Hívjuk a mentőket a 104 vagy 112 segélyhívó számon! Ha többen vagyunk, amíg az egyik telefonál, a másik már kezdheti is az újraélesztést.
  4. Távolítsuk el a légcsőbe jutott idegentestet és hányadékot a fej hátrahajtásával
  5. Kezdjük el a mellkaskompressziót: egyik tenyerünket fektessük a másik kézfejünkre, és kulcsoljuk össze az ujjainkat. Alsó tenyerünk párnás részét helyezzük a szegycsont alsó felére. Ehhez a legjobb, ha a mellkas csupasz, vagy van lehetőségünk eltávolítani onnan a ruhát. Alkalmazzuk a 30:2-es ciklust: 30 ütemes nyomás után 2-szer fújjunk levegőt a beteg szájába. Ha többen vagyunk, 1-2 perc után cseréljünk, mivel a művelet igen fárasztó.

(Olvasd el ezt is: Mire elég 4 perc? Életet menteni!)


Gyerekek újraélesztése

Csecsemőknél a mellkaskompressziót két ujjal végezzük, a befúvást pedig olyan módon, hogy a szánkkal az orrlyukait és az ő száját is befedjük.

Gyermekeknél a mellkaskompresszió egy kézzel történik. Az kompresszió-befúvás aránya mindkét esetben megegyezik a felnőttekével: 30 nyomás után 2 lélegeztetés.

(Kapcsolódó cikkünk: Ne féljünk az újraélesztéstől, gyermekünk élete a tét!)

A mentők hívásakor, amennyire csak lehet, beszélj nyugodt, összeszedett hangon. Csak akkor tedd le a telefont, ha erre utasítást kapsz!

Akár gyerekről, akár felnőttről van szó, a legnagyobb hiba, amit ilyen esetben elkövethetsz, az az, ha nem teszel semmit!

Kép: arembowskipixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja