SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyári táborban halt meg egy 17 éves diák

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-07-18
A fiú halálát az okozhatta, hogy négy energiaitalt ivott meg rövid idő alatt, ráadásul két doboz cigarettát is elszívott. Kutatások szerint gyakran az energiaital állhat a fiatalok hirtelen szívhalálának hátterében.
Nyári táborban halt meg egy 17 éves diák

Sokszor az energiaitalok állhatnak a fiatalok hirtelen szívhalálának hátterében

A Romániában lévő jászvásári nyári táborban tartózkodott a 17 éves fiú, amikor eszméletét vesztette. Szívrohamot kapott: sokáig küzdöttek a mentősök az életéért, de sajnos már nem tudták megmenteni - írja a Maszol.

A társai szerint a fiú rövid idő alatt legalább négy energiaitalt ivott meg és két doboz cigarettát is elszívott mellé, szerintük ez vezetett a halálához. 

Az Index egy nemzetközi kutatásra hivatkozva azt írja, hogy az energiaitalok súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket, így sok esetben ezeknek az italoknak a fogyasztása állhat a fiatalok hirtelen szívhalálának hátterében. 

Az energiaitalok legnagyobb veszélye a magas cukor- és koffeintartalom

A magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt, 13 százalékuk pedig rendszeresen és sokat - ez derült ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálatból. 

Fontos, hogy az ilyen tragédiákat megelőzzük: tanítsuk meg gyermekünknek, hogy mindenben tartson mértéket, még akkor is, ha olyan társaságban van, ahol mindenki az ellenkezőjére buzdítja. Ahogy arról is érdemes beszélgetni vele, hogy ő maga is figyeljen oda a társaira.

Mi is beszámoltunk korábban egy hasonló esetről: Túlzott koffeinfogyasztásba halt bele egy kamasz fiú. Utánajártunk annak is, mennyi koffeint szabadna fogyasztaniuk a gyermekeknek, és milyen mennyiségtől számít ártalmasnak? 

Indexkép: Rúben Gál képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja