SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ájultra itta magát egy kamaszlány fényes nappal Pécsett

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-14
Egy tizenéves lány feküdt a fűben pár napja Pécsett a Kossuth téren. Barátnője először még nevetgélt mellette, majd ő is nagyon megijedt, amikor a lány már semmire sem reagált, és valószínűleg az eszméletét is elvesztette.
Ájultra itta magát egy kamaszlány fényes nappal Pécsett

/Képünk illusztráció/

Egy közeli üzletben vásárolták az alkoholt

Több járókelő is megijedt, amikor meglátta a fűben fekvő fiatal lányt Pécsett a Kossuth téren. A jelenet igencsak ijesztő volt: a barátnője vagy iskolatársa mellette nevetgélt, miközben a lány szemmel láthatóan nagyon rosszul volt - írja a Pécsi Újság.

A másik lány azt felelte a járókelők kérdésére, hogy a társának semmi baja, csak egy kicsit sokat ivott. Ezután pedig paskolgatni kezdte őt. A barátnője azonban semmire sem reagált, mozdulatlanul feküdt és az is lehet, hogy elvesztette az eszméletét. 

Ekkor már a társa is megijedt. Pont akkor értek oda a közterület-felügyelők, akik riasztották a mentőket.

A mentők kiérkezéséig a lány megpróbálta eltüntetni az alkoholos üvegeket, és arról faggatta a köztereseket, hogy lehet-e bajuk ebből az ügyből. 

Amikor kiértek a mentők, a lány még mindig öntudatlan állapotban feküdt, és egyre nagyobb tömeg gyűjt köréjük. Hordágyra fektették és kórházba vitték. 

A Pécsi Újság úgy tudja, hogy a fiatalok az alkoholt egy közeli üzletben vették. Azt azonban nem tudni, hogy fordulhatott elő, hogy kiskorúakat szolgáltak ki.


Így akadályozhatjuk meg gyerekünk alkoholfogyasztását

A szülőknek és a pedagógusoknak is nagy felelősségük van abban, hogy vigyázzanak a fiatalokra és észrevegyék, ha alkoholhoz akarnak nyúlni. A legfontosabb a megelőzés. Ennek érdekében a következőket tehetjük: 

  • Mutassunk jó példát! Ha a gyerekünkkel veszünk részt egy társasági eseményen, fogyasszunk alkoholmentes italokat és mutassuk meg, hogy így is jól érezheti magát az ember!
  • Beszélgessünk gyermekünkkel arról, milyen hatással lehet az alkohol a szervezetünkre!
  • Tanítsuk meg neki, hogy milyen más egyéb módokon lehet levezetni a feszültséget (például sport, meditáció, stb.)
  • Figyeljünk arra, hogy milyen társasággal és hova megy a gyerekünk! A barátok szüleivel legyünk kapcsolatban!
     

Így ismerhető fel, ha valaki sokat ivott

Ha a fiatal

  • elkezd bizonytalanul járni, vagy el is esik
  • a beszéde akadozik, 
  • esetleg már a lábán sem tud megállni, lefekszik

Ilyenkor az a legfontosabb, hogy megakadályozzuk, hogy további alkoholhoz jusson!

A részeg emberek gyakran nem akarják abbahagyni az ivást, mégis fontos, hogy ezt megakadályozzuk, és ha kell, akkor trükköket is bevethetünk ennek érdekében. Kínáljuk alkoholmentes itallal, például narancslével, és mondjuk azt neki, hogy vodka is van benne. Vagy egyszerűen próbáljuk meg elterelni a figyelmét! 

Ha pedig már lábra sem tud állni a fiatal, akkor mindenképp oldalra fektessük! Hanyatt fekve ugyanis a hányás visszafolyhat a tüdejébe. Ilyenkor sose hagyjuk magára a gyereket és folyamatosan figyeljük az állapotát!
 

Innen ismerhető fel az alkoholmérgezés

Ha alkoholmérgezésről van szó, akkor a fiatal már az ébresztgetésre sem reagál, a légzése pedig lelassul, és leesik a vércukorszintje is. Ilyenkor azonnal hívjuk a mentőket!

A kávé, az evés erőltetése és a hideg vizes fröcskölés sem segít a kijózanításban, ezek mind tévhitek. Sőt, a  fröcskölés még veszélyes is lehet, a lassabb reakciók miatt ugyanis könnyen félrenyelheti a vizet.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja