SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szívelégtelenség népbetegség

Családinet [cikkei] - 2022-12-22
Magyarországon közel 200 ezer ember él, akinél szívelégtelenséget diagnosztizáltak, és ez évente 30-40 ezerrel nő. Ezen felül még számolni kell azzal a további 150-200 ezer beteggel, akik nem kerülnek diagnosztizálásra.
A szívelégtelenség népbetegség

Bernáth Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke osztotta meg velünk a betegséggel és a betegekkel kapcsolatos tapasztalatait, amelyeket az elmúlt 40 év során kardiológiai asszisztensként és egyetemi diplomás ápolóként szerzett ezen a területen.

A szívelégtelenségről

A szívünk tulajdonképpen egy izompumpa, ami a szervezet vérkeringését működteti. Szívelégtelenség esetén a pumpafunkció károsodik, amelynek következményeként a szív nem tud elegendő vért pumpálni a keringésbe, vagy nem tud elegendő vért onnan befogadni. Ha a szervezetünk vérkeringése nem működik megfelelően, akkor a szervek oxigén- és vérellátása sem megfelelő.

Tünetek, amelyek felvethetik a szívelégtelenség gyanúját

A tünetek a szervezet, a szervek oxigénellátásának elégtelenségéből adódnak, ezek többek között a nehézlégzés, légszomj, ami fizikai terhelésre, de akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet, vagy akár fekvő helyzetben is. Tünet lehet továbbá a fokozott fáradtságérzés, a bokaduzzanat, a száraz köhögés, köhécselés. A szívelégtelenségnek többféle típusa létezik, de csak orvosi vizsgálat képes kideríteni, hogy melyik típusról van szó az adott beteg esetében.

„Nagyon sokszor szembesülünk azzal a klinikán, hogy későn érkezik oda a beteg, mert nem ismerte a tüneteket. Hétköznapi példával élve, ha valakinek hirtelen csökken a terhelhetősége, mondjuk egy édesanya, aki azt érzi, hogy korábban simán felment a 3. emeletre, nem jelentett neki gondot felvinni a piacról hazahozott kosarat, de most az első emeletnél meg kell állnia, mert nagyon fáradt, az alapos gyanúra ad okot. Óriási probléma, hogy a betegek nem veszik komolyan a tüneteket, jellemzően akkor mérik meg például a vérnyomásukat, amikor már baj van.” – osztotta meg tapasztalatait Bernáth Lukács Zsuzsa.

A korai felismerés fontossága

A szívelégtelenség kezelése annál nehezebb, minél később diagnosztizálják a betegséget. Az a beteg, aki idejében kerül orvoshoz – először a háziorvoshoz, aki a betegség komolyságát látva kardiológushoz vagy kórházba utalhatja a beteget, ahol számos vizsgálat - teljes laborvizsgálat, speciális szívizomenzim vizsgálat, ultrahang, esetleg koronária CT vagy MR felvétel – készülhet a pontos diagnózis érdekében. Tehát az időben felismert betegség esetén sokkal jobban tudja kezelni a kardiológus a problémát és sokkal jobb eredményt tud elérni vele. A kezeletlen szívelégtelenségnek nagyon súlyos következményei lehetnek.

„Aktív korban, amikor reggeltől késő estig dolgozunk és „nincs időnk betegnek lenni”, hajlamosak vagyunk a tüneteket elnyomni, megmagyarázni, hogy azok mi miatt lehetnek, és ezért későn kerül a beteg szakemberhez. Több esetben azt látjuk, hogy valakiről hatvanéves korában készül először szívultrahang, amikor is kiderülnek a hosszú évek óta fennálló problémák."

Az idősebb korosztály és a Covid-fertőzésen átesettek is érintettek lehetnek…

Bernáth Lukács Zsuzsa elmondta „A szívelégtelenség főleg az idősebb korosztályt érinti, a betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, 65 év felett a népesség 10%-a szenved szívelégtelenségben. De azt tapasztaltuk, hogy a Covid-fertőzésen átesetteknél a fiatalabb generáció is érintett lehet, mert a vírus a szívizmot is képes megtámadni.”

A betegszervezetek segítséget adnak a betegeknek és a hozzátartozóknak is

„Az elmúlt 40 év tapasztalata alapján azt látom, hogy a betegek sokszor nem értik, hogy miért alakulhatott ki náluk a betegség, hogy mi szerepel a zárójelentésben, vagy nem értik, hogy hogyan kell szedni a gyógyszereiket. A felvilágosításnak, tájékoztatásnak személyre szabottan kell történnie, ami segíti az előírt terápia betartását, a terápiahűséget. Úgy tapasztalom, hogy óriási az igény arra, hogy ’megfogjuk’ a betegek kezét és támogassuk őket információval. Mindez motivált abban, hogy a Városmajori Klinikán dolgozó kollégáimat, gyógytornászokat, mentálhigiénés szakembereket, dietetikusokat és diplomás ápolókat segítségül hívjam, és megalapítsuk a SZÍVSN országos Betegegyesületet. Rájöttem arra, hogy hatalmas tudás van a kollégáknál, amit azóta rendszeresen megosztunk a betegekkel és hozzátartozókkal előadások, beszélgetések keretében. A beszélgetések során szóba kerülhet például a gyógyszerek hatásmechanizmusa, vagy annak ismertetése, hogy mi történik, ha a beteg kihagyja a gyógyszerét, vagy mi történjen akkor, ha mellékhatásokat tapasztal” – tette hozzá Bernáth Lukács Zsuzsa.

A tájékoztató kampányok sok információt képesek közvetíteni

A betegszervezet – mint például a SZÍVSN - egyik célja, hogy az egészségtudatos életforma elterjedését támogassa, amely egyrészt az egészséges táplálkozás és mozgás fontosságát hangsúlyozza – ez egy lassú folyamat, kitartó és következetes munkát igényel. De ide tartozik például az öngondoskodás szemléletének elterjesztése is, aminek egyik lényeges eleme az, hogy nem elég egyszer-egyszer elmenni a szűrésre, hanem fontos folyamatában monitorozni azokat az értékeket, amiket magunk is meg tudunk tenni: vércukor, koleszterin, vérnyomás, testsúly. Az interneten is elérhető ún. SCORE táblázatok pedig megmutatják, hogy a megfigyelt értékek alapján mekkora a szívbetegségek kockázata.

Ahogy a megelőzésben, úgy a már diagnosztizált betegség alakulásában is van mozgásterünk, van ráhatásunk az életkilátásainkra. Ehhez sok tapasztalat összpontosul a szakembereknél, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja